
Mikkolan Navetalla alkaa tulevana lauantaina 5. maaliskuuta uusi luentosarja, jonka aihe on aikamme tärkein kysymys ja koskettaa meitä kaikkia. Luentosarja liittyy Muodonmuutoksia ry:n 10-vuotisjuhlateemaan Tulevaisuus ja ilmasto. Laajaa aihetta peilataan tieteen ja taiteen keinoin, näkökulmana ilmastonmuutoksen vaikutus tulevaisuuteemme. Teema huipentuu kesän 2017 näyttelyyn.
Tulevaisuus ja ilmasto -luentosarjan ensimmäisellä luennolla tutustutaan ilmaston vaikutukseen ihmiskunnan elinoloihin ja ilmastonmuutoksen laajoihin näkymiin viimeisen sadan vuoden aikajaksolla. Samalla kurkistetaan myös tulevaisuuteen ja muutoksen mukanaan tuomiin uhkiin ja mahdollisuuksiin. Luennon otsikko on Muuttuva ilmasto – eilen, tänään, huomenna. Suomi vuonna 2100. Luennoitsija on vanhempi tutkija Achim Drebs Ilmatieteen laitokselta.
Muutokset dramaattisia, paikalliset erot suuria
Luennolla tarkastellaan Suomen ilmaston erityispiirteitä ja ilmaston muutoksia pitkällä aikavälillä. Maailmanlaajuisesti muutoksen vaikutus veden pinnan nousuun voi olla jopa 4–6 metriä jopa vuosituhannen loppuun mennessä. Paikalliset erot ovat todennäköisesti hyvin suuria. Suomessa on parhaillaankin käynnissä kilpajuoksu toisaalta ilmaston lämpenemisen aiheuttaman vedenpinnan nousun ja toisaalta maan kohoamisen välillä. Maan kohoaminen jatkuu edelleen noin Jyväskylän korkeudelle asti nopeammin kuin veden pinnan nousu. Pitkällä aikavälillä tämä etu häviää.
Lauantaisella luennolla pyritään tarkastelemaan myös paikallisesti muutoksia Pälkäneen alueella.
Sarjan seuraava luento käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutusta luontoon. Aiheesta Ilmastonmuutos – muuttuvatko eliöt luennoi lauantaina 16.4. tutkija, FT Kaisa Välimäki Luonnontieteellisestä Keskusmuseosta. Luentosarja jatkuu syksyllä uusin aihein. Luennot järjestetään yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa. Paikkana on tuttuun tapaan Mikkolan Navetan luentosali ja luennon jälkeen on mahdollisuus keskusteluun.
Viimeisimmät kommentit