Yhteishaku

Yhdeksäsluokkalaisilla on edessään suuri päätös tulevaisuuden kannalta. Yhteishaku alkoi 23.2 ja loppuu 15.3.2016

Kaikille yhteishaku ei ole helppoa tai itsestään selvää, osa jopa menettää yöunensa haun vuoksi. Stressiä ja paineita lisäävät vanhemmat ja sukulaiset, jotka saattavat painostaa tai jopa pakottaa johonkin tiettyyn kouluun.

Vanhempien kanssa kannattaa keskustella tulevan ammatin kannattavuudesta ja tarpeellisuudesta ja siitä, että onko sinusta ammattiin. Nuorella saa ja pitää olla oma asiasta mielipide, jota vanhempien tulisi kunnioitta.

Nuoren ja vanhempien pitäisi löytää asiasta jonkinnäköinen yhteisymmärrys. Haku kuitenkin pääasiassa koskee nuoren omaa tulevaisuutta ja haaveita. Jollekin nuorelle asia on taas aivan päivän selvä, eikä ota asiasta yhtään stressiä.

 

Hakuvaihtoehtoja on monta, tietysti lukio ja ammatillinen, ammatilliseen voi yhdistää myös lukio-opintoja ja suorittaa kaksoistutkinnon.

Jos ei ole mitään ajatusta, mitä haluaisi tehdä ja kokee lukion liian raskaaksi vaihtoehdoksi, voi hakea VALMA- koulutukseen. VALMA on ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus.

Jos peruskoulu on mennyt penkin alle, voi mennä kymppiluokalle parantamaan peruskoulun arvosanoja. Vaihtoehdoista ei siis ole pulaa.

 

Moni ajattelee peruskoulun jälkeen, että ”Oujee oppivelvollisuus loppui, pidetään välivuosi.” Se ei ole järin kannattavaa, sillä seuraavassa haussa menettää puolet pisteistänsä. Joten kaikki ysiluokkalaiset, hakekaa jonnekin!

Tässä neljän ysiluokkalaisen näkemys yhteishausta:

 

1) Mielestäni yhteishaku on tosi siisti ja mielenkiintoinen prosessi! Tiesin jo ala-asteella tulevaisuuden ammattini. Kyseiseen kouluun hakiessa vaaditaan kuitenkin täysi-ikäisyyttä, joten tästä muodostui pienimuotoinen ongelma.

Vanhempani ehdottivat lukiota, koska keskiarvoni perusteella pärjäisin lukiossa. Omasta mielestäni pelkkä lukio kuulostaa liian teoriapainotteiselta minulle, sillä olen enemmän toiminnan ihminen.

Kuullessani kaksoistutkintomahdollisuudesta innostuin siitä, vaikka toiset ovat sanoneet sitä kovin rankaksi. Jos kaksoistutkinto käy liian raskaaksi, lukio-opinnot voi jättää pois ja jatkaa pelkkää ammatillista. En kuitenkaan usko, että näin käy. Odotan innolla uutta seikkailua koulutiellä!

 

2) Mua kuumottaa se haku, koska en tiiä pääsenkö siihen kouluun mihin haluan, enkä tiedä muita vaihtoehtoja. Haen siis Hatanpään lukioon, koska se on musiikkilukio ja olen musikaalisesti lahjakas.

Kuumotus johtuu ehkäpä siitä, että keskiarvo ei välttämättä riitä siihen kouluun. Vanhemmat ovat sitä mieltä että saan hakea siihen kouluun mikä itsestä tuntuu parhaimmalta.

 

3) Minulle yhteishaku on aiheuttanut todella paljon paineita ja stressiä siitä mihin haen; pääsenkö edes minnekkään sekä onko porukoille ok, että haen sinne minne sitten haenkin. Muutenkin jännittää mennä pitkästä aikaa uuteen kouluun, ja vieläpä yksin. Itse haluaisin hakea pääkaupunkiseudulle kouluun, mutta laitan myös Tampereelta jonkun koulun vaihtoehdoksi.

Vanhempani antavat minulle melko vapaat kädet hakea sinne minne itse haluan, ja se on tosi jees. Kaikki ysiluokkalaiset, vaikka yhteishaku pelottaisi, niin hakekaa edes johonkin. Esimerkiksi kymppiluokka on hyvä vaihtoehto jos et tiedä mihin haet tai haluat vielä korottaa arvosanojasi. Tsemppiä kaikille yhteishakua tekeville!

 

4) Minulla ei ole ollut stressiä tulevaisuutta tai yhteishakua koskien. Minulla on aina ollut selvää että haen lukioon. Minne ja mihin lukioon, on ollut miettimisen aiheena jo pitkään.

Aion muuttaa Tampereelle, jotta saisin lukion käytyä kunnolla. Olen valinnut hyvin kovatasoisen koulun, joten seuraavat kolme vuotta ovat varmasti tiiviit.

Olen kiitollinen vanhemmilleni, sillä he ovat kertoneet minulle lukiosta ja siihen liittyvistä asioista. Pari vuotta sitten en edes tiennyt mitä lukiossa tehdään. Luotan siihen, että valintani ovat oikeat, enkä tule katumaan niitä.

 

MIPA Freelancer
Iiris Lehtola
Aku Helander
Milla Motin
Piia Pietikäinen

MIPA LOGO 4

Kirjoittajat ovat Anna Tapion koulun yhdeksäsluokkalaisia. Heidän perustamansa Freelancer MIPA NY osallistuu NY Vuosi yrittäjänä -kilpailuun.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?