Muistoja Sahalahden murteella

Marjatta Koskenvesa.

Marjatta Koskenvesa.

Sahalahti kuuluu sydänhämäläiseen murrealueeseen. Sahalahtelaiseen puheenparteen on kuulunut aikoinaan erityisiä ominaispiirteitä, kuten ”ällän päälle puhuminen”.

Rovasti Marjatta Koskenvesa on tallentanut lapsuusmuistojaan kirjoihin ja käyttänyt niissä Sahalahden murretta, jota hänen mummunsa, Hannulan Iita, vielä puhui.

Ehlontahlon takasippäin -kirjassa Koskenevesa kirjoittaa: ”Mummuni kunniaksi ja nostaakseni esiin sen kiälen. Sitä murretta ennää harvat käyttää, mutta vielä hyvinki ymmärtää. Kielivaisto teitillenki ruppee rävähyttään auki näitä sanomisia. Minä toivoisin ossaavani sitä murretta joka kohtaan panna. Mutta ei se nin mene. Välliin oikasen. Tarttis enempi ellää sen sisällä.”

Näitä murremuistoja jaetaan Marjatta Koskenvesan kanssa Sahalahti-Seuran kotiseutu-illassa Kontulassa keskiviikkona 9. maaliskuuta heti seuran vuosikokouksen (kello 18.30) jälkeen.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>