Peltolan vanhat valokuvat kertovat arjesta ja juhlasta

 

Kari Elkelä kokosi Peltolan vanhoista valokuvista näyttelyn Sahalahden kirjastolle.

Kari Elkelä kokosi Peltolan vanhoista valokuvista näyttelyn Sahalahden kirjastolle.

Arjen askareita kuvaavat työnkuvat vuosisadan takaa eivät tule vastaan ihan jokaista jäämistöä ja vanhaa ullakkoa pengottaessa. Yleensä tuon ajan valokuvat ovat asetelmallisia potretteja, joissa vakavailmeiset ihmiset katsovat suoraan kameraan kirkkovaatteisiin puettuina.

Sahalahtelaislähtöinen Kari Elkelä on saanut käsiinsä niin työnteosta kuin juhlatilanteista otettuja valokuvia tallettaessaan skannaamalla sukulaistensa vanhoja valokuvia jo parinkymmenen vuoden ajan. Nyt näistä kokoelmista on tarjolla maistiaisia kaikkien katsottaviksi Sahalahden kirjaston ikkunoilla.

–Yritän näyttelyssä tuoda esille ajankuvaa 1920-30 –luvun maalaiskylän arjesta ja juhlasta, Elkelä kiteyttää Korpiniemen Peltolan elämästä kertovan kokoelman kantavan ajatuksen.

Kuvat muiden muassa näyttävät, miten tuohon aikaan korjattiin ruissato, nostettiin perunaa ja valmistettiin ruokaa puuhellalla. Kuvattavat näyttävät ymmärtäneen valokuvien arvokkuuden ja säilyvyyden, sillä joissakin työnkuvissakin he ovat pukeneet ylleen parhaimmat vaatteet ja jalkineet.

 

Talon pojat kuvasivat itse

Peltolan taloa asuivat 1920- ja 30 –luvulla Miina ja Aukusti Peltola sekä heidän lapsensa Suoma, Anna, Ida, Eeva, Kalle ja Sulo Peltola. Pikku-Mattilasta lohkottu tila oli lisämaiden oston ansiosta kohtuullisen kokoinen, mistä kertoo jo se, että talossa oli kolme hevosta.

Kari Elkelä on Idan poika. Näyttelykuvat ovat hänen äitinsä ja serkkujensa Raili Elkelän ja Raimo Peltolan albumeista. Serkut ovat Sulo Peltolan lapsia. Valokuvia ovat ottaneet talon molemmat pojat.

–Raimolta sain myös vanhoja lasinegatiiveja, jotka skannasin ja muokkasin kuviksi. Naarmujen ja roskien aiheuttamia virheitä korjasin hienovaraisesti, mutta toisaalta jätin puutteita tietoisesti näkyville, Elkelä mainitsee.

–Toivottavasti tämä hanke innostaa myös muita ottamaan vanhat kuvat talteen, sillä esimerkiksi lasinegatiiveja on muidenkin talojen vinteillä, hän lisää.

Kuvat ovat esillä laminoituina A3-paperitulosteina lyhyin selitystekstein. Näyttely, jonka kokoamiseen Elkelää innosti Irene Karanka, on esillä maaliskuun loppuun saakka.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?