Rauhalahti kaipasi talvisodan henkeä

Talvisodan päättymisestä tuli sunnuntaina kuluneeksi 76 vuotta.

Talvisodan päättymisestä tuli sunnuntaina kuluneeksi 76 vuotta.

Talvisodan päättymisestä tuli sunnuntaina kuluneeksi 76 vuotta. Merkkipäivää muistettiin Kangasalan sankarihaudalla. Kunniakäynnin yhteydessä puhunut Markku Rauhalahti muistutti, että Kangasalan sankarihaudoissa lepää 350 sankarivainajaa: 205 Kangasalla, 85 Kuhmalahdella ja Vehkajärvellä sekä 60 Sahalahdella.

Sydän-Hämeen pitäjien poikkeuksellisen raskasta uhria selittää se, että täkäläisistä nuorukaisista monet olivat suojeluskunnissa koulittua valiokaartia, joka tositilanteessa laitettiin vaikeimpiin paikkoihin.

– Kaatuneet olivat nuoria miehiä, joilla piti olla elämä edessään. Osa heistä vielä opiskeli, osa oli jo ammatissaan, moni oli jo perustanut perheen. Perheiden ja omaisten suru oli mittaamaton, ja monen isänsä menettäneen perheen vaikeudet monin verroin suurempia kuin tänä päivänä voimme kuvitellakaan, Rauhalahti sanoo.

Puhuja kiitti veteraanipolvea vapaudesta.

– Voimme vain aavistaa kansamme kohtalon, jos emme olisi puolustautuneet tai jos olisimme joutuneet antautuman ehdoitta. Viitteitä siihen antaa Suomenlahden eteläpuolella olevien maiden puolivuosisatainen miehitys.

Veteraanien ansiosta Suomessa on saatu elää seitsemän vuosikymmentä vuotta rauhan aikaa.

– Elintasomme ja hyvinvointimme ovat maailman huipputasoa. Tämän päivän ongelmamme ovat pientä verrattuina aikoihin 70 vuotta sitten. On pakko kysyä, miksi emme tänään pysty löytämään sitä yksimielisyyttä ja yhteisen edun edistämistä kuin sotiemme aikana ja niiden jälkeen.

Markku Rauhalahti puhui Kangasalan sankarihaudalla seppeleenlaskun yhteydessä.

Markku Rauhalahti puhui Kangasalan sankarihaudalla seppeleenlaskun yhteydessä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>