Satavuotias Suomi: Ensi vuodelle mietittäviä juhlallisuuksia varten pidetään vielä tänä keväänä paikallisia suunnittelutilaisuuksia

Suunnitteilla vuosisadan juhlat

Ensi vuonna vietettäviin Suomen satavuotisjuhliin valmistaudutaan jo monin paikoin kovaa vauhtia. Hämeessä edetään vielä maltillisesti; pälkäneläisille ja kangasalalaisille suunnattu infotilaisuus Suomi 100 vuotta -ohjelmasta keräsi paikalle parikymmentä hyvissä ajoin liikkeellä ollutta kuntalaista. Hankkeen aluekoordinaattori Johanna Paltila ja Pirkanmaan liiton viestintävastaava Kirsti Kivilinna innostivat Kangasala-talossa väkeä suunnittelemaan monenlaista ohjelmaa juhlavuoden kunniaksi ja valottivat myös mahdollisuuksia hankerahoitusten hakemiseen.

Juhlavuoden teema on Yhdessä.

– Toiveena on, että eri kylät ja erilaisista taustoista tulevat ihmiset, voisivat olla tekemässä yhdessä. Yhteisöllisyys on tässä tärkeä tekijä, Paltila selvitti.

Paltilan mukaan tavoitteena on, ettei juhlavuoden ohjelma osuisi tyystin itsenäisyyspäivälle 6.12., vaan juhlallisuuksia saataisiin järjestettyä pitkin vuotta. Suomi 100 vuotta -ohjelman kotisivuille kerätään listausta mukaan ohjelmaan kelpuutetuista tapahtumista, mikä osaltaan voi helpottaa päällekkäisyyksien välttämistä. Jo nyt on varmaa, että itsenäisyyspäivän lisäksi 26.8. – sata päivää ennen satavuotispäivää – tulee olemaan valtakunnallisesti melkoisen täynnä tapahtumia.

Juhlaohjelmaan valitut hankkeet saavat myös oikeuden käyttää valtioneuvoston kanslian virallista Suomi 100 -tunnusta. Ohjelmaan hyväksyminen ei sisällä valtioneuvoston kanslian osallistumista hankkeen kustannuksiin, mutta Pirkanmaan liitolta rahoitusta on mahdollista saada. Tilaisuuden tai tapahtuman järjestämiseen vaaditaan kuitenkin myös järjestäjän omaa rahoitusta, ja rahoituksen saamisen edellytyksiä ovat muun muassa tapahtuman avoimuus kaikille ja sen toteuttaminen Pirkanmaalla vuoden 2017 aikana. Hakuaika päättyy toukokuun lopulla. Pirkanmaan liitosta myönnettävä avustus hankkeelle on arviolta 1000–10 000 euroa.

 

 

”Ideoita, joita en ole edes osannut ajatella”

Pälkäneellä yhteyshenkilönä toimii kulttuurituottaja Marketta Vaismaa, jonka mukaan Pälkäneellä tullaan järjestämään juhlavuoden ideoinnin tiimoilta vielä erillinen suunnittelu- ja keskustelutilaisuus. Tällä tietoa tilaisuus pidetään huhtikuun puolivälin jälkeen.

Joitakin yhteydenottoja Vaismaa myöntää jo saaneensa muun muassa näyttelytoiminnan puolelta.

– Pälkäne on musiikkikunta, joten toivon, että täällä toteutettaisiin musiikkitapahtumia tai että musiikki muuten korostuisi vuoden aikana. Olisi myös hienoa, jos vuoden ohjelmissa käytettäisiin jollakin tavalla audiovisuaalisia keinoja, hän miettii.

Vaismaa muistuttaa, että ensi vuodessa on toivottu näkyvän satavuotiaan Suomen menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus – ja näihin kaikkiin näkökulmiin Pälkäneeltä löytyy potentiaalia.

Esimerkiksi Pälkäne-kirjan synty on ottanut ensimmäiset askeleensa ja se on tarkoitus julkistaa juhlavuonna kesän kynnyksellä. Juhlavuoden kaavaillaan näkyvän myös kouluissa muun muassa Konsertti joka kouluun -konserteissa.

– Tapoja juhlavuoteen osallistumisessa on vaikka kuinka, on se sitten ruokakulttuuria, liikuntaa, nuorisotempauksia, luontoretkiä, valokuvausta, lastenkulttuuria, kirjallisuutta, arkkitehtuuria, sanataidetta tai tanssia. Toivon, että eteen tulee paljon sellaisia ideoita, joita en ole itse edes osannut ajatella, Vaismaa innostaa.

Suunnittelutilaisuutta on luvannut Kangasalan puolella järjestää hallintojohtaja Jonna Sillman-Sola, joka on kunnassa juhlavuoden järjestelyjen yhteyshenkilönä.

Johanna Paltilan mukaan infokiertueen tarkoituksena on ollut innostaa yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityisiä kehittämään ensi vuodelle hienoa paikallista ohjelmaa.

Johanna Paltilan mukaan infokiertueen tarkoituksena on ollut innostaa yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityisiä kehittämään ensi vuodelle hienoa paikallista ohjelmaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?