Sahalahden leijonat pönttötalkoissa

Pönttöjä (edessä) ja leijonia (takana).

Pönttöjä (edessä) ja leijonia (takana).

Sariolan koulun käsityöluokasta kantautui toissa viikolla työn ääniä, vaikka olikin ilta-aika ja koululaisten työpäivä oli päättynyt. Sahalahden leijonaklubin miehet osallistuvat maailman suurimpiin pönttötalkoisiin. Kymmenkunta miestä sai kasattua parissa tunnissa, kahvittelun lomassa, viitisenkymmentä pönttöä. Suunnittelupöydällä oli päädytty pönttömalliin, jossa on avattava etuseinä – sen kautta pönttö on helppo puhdistaa. Keskustelua käytiin lentoaukon suojuksen tarpeellisuudesta: Taannoin radion pönttöillassa tuotiin esille näkemys metallisuojuksen haitallisuudesta pesijöiden höyhenpuvulle. Jos esimerkiksi tikka haluaa rosvota pesän, se kyllä pääsee läpi myös pöntön seinästä.

Miljoona linnunpönttöä -kampanjan pönttörekisteriin on ilmoitettu jo noin 300 000 pönttöä. Kampanjan ja pönttöjen rekisteröinnin etenemistä voi seurata Ylen www-sivuilta jopa kuntakohtaisesti. Leijonien pönttöjä on tulossa myös myyntiin: tuotto käytetään paikallisen nuorison hyväksi. Pönttöjen ripustaminen metsiin ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin. Omaan pihaan tai omille maille pöntön voi kiinnittää, muualla on syytä kysyä maanomistajan lupa. Ripustushommasta ei kannata tehdä liian vaikeaa – metsässä pöntön voi ripustaa hartioiden korkeudelle alle kahteen metriin.Pönttötalkoilu on mukavaa yhdessä tekemistä: leijonat kannustavatkin myös muita mukaan kampanjaan. Lentoaukon poraamiseen tarvitaan sopivan kokoinen terä, mutta muuten lautapöntön kokoamisesta selviää perustyökaluilla. Hyviä rakennusohjeita löytyy netistä.

Seppo Rinne

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?