Maria, esikuva sanankuulijasta

En tiedä, mistä johtuu, mutta vanhetessani olen alkanut pitää yhä enemmän Mariasta, Jeesuksen äidistä. Kun olen lukenut hänen elämänkertaansa Uudesta Testamentista, olen pannut merkille, että hän on hieno ihminen ja uskossaan Jumalaan esimerkillinen.

Viime sunnuntain evankeliumi toi esiin Marian syvän nöyryyden Jumalan ilmoituksen edessä. Sellaista nöyryyttä me kristityt tänäkin aikana tarvitsemme. Että sana ohjaa meitä emmekä me sanaa. Tahtoisin muistaa tänään Marian suhtautumista sanaan, joka on jouluevankeliumissa. Luukas kirjoittaa:”Maria kätki kaikki nämä sanat ja tutkisteli niitä sydämessään” Lk 2:19 Mielestäni Maria näyttää tässä meille mallia, miten Jumalan sanaa on kuunneltava ja opeteltava.

Ensinnäkin nöyrällä mielellä, kuten jo sanoin. Muistaen, että Raamatun sana on Jumalan ilmoitusta ja äärettömän arvokas asia. Ilman sitä emme tietäisi mitään Jumalasta ja hänen tahdostaan, emme pelastuksesta ja taivaasta. Järkemme ei voi käsittää sanomasta kuin pienen osan ja siksi tarvitsemme aina rukousta: tule Pyhä Henki ja laskeudu taivaasta alas Kristusta kirkastamaan.

Toiseksi Maria jatkoi kuulemansa ajattelemista ja pohtimista hiljaisuudessa. Hän antoi sanan puhutella ja puhua vielä ehkä arjen askareissakin imettäessään vauvaa ja vaihtaessaan sille kapaloita. Tämä ”märehtiminen” on meillekin, tämän päivän sananlukijoille ja kuulijoille tärkeää. Onneksi apuvälineitä on runsaasti. On Sanan Aikaa, Päivän tunnussanaa, Nuorten oma lukuohjelma Liftari ja monia muita. Kannattaa käyttää. Oma kokemukseni on, että kun pääsee säännöllisen raamatunluvun alkuun, se alkaa kyllä sujua omalla painollaan. Mutta se alkuun pääseminen on monesti vaikeaa!.

Kolmanneksi Maria on esikuvana siitä, miten Jumalan sana on sekä lakia että evankeliumia. Se sekä tuomitsee että vapauttaa. Pitäessään Jeesus-lasta sylissään, vanha Simeon sanoo Marialle: ”Myös sinun sielusi lävitse on miekka käyvä” Lk 35. Asennoituminen Jeesukseen on Raamatun sanan kuulemisen ratkaiseva kohta. Jeesukseen joko uskotaan ja turvaudutaan tai häneen loukkaannutaan ja käännetään selkä Jumalalle.

Maria sai syvän luottamuksen Jeesukseen ristin juurella. Siitä lähtien hän ymmärsi, että Jeesus oli Vapahtaja, johon hänkin sai elämässään turvautua.   Näin Maria antaa meille kauniin ja äidillisen esikuvan Jumalan sanan kuulemisesta ja sen vaikutuksesta elämään. Sama sanoma Jeesuksesta ristillä on meillekin tarjona vahvasti taas pian tulevan pääsiäisen evankeliumeissa. Kannattaa lähteä kirkkoon kuuntelemaan.

Jaakko Uronen

eläkerovasti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?