Lastenvaatteiden kierrätysviikko: Kostiakeskukseen tutustui viikon aikana paljon uusia kävijöitä

Karnevaalitunnelmaa ja kierrätystä

Jaana Kortelahti, Miia Hirvonen ja Jenna Tohka viihtyivät Kostiakeskuksessa hyvin. – Oli kiva käydä, ja talokin tuli samalla tutuksi, Jaana Kortelahti mietti.

Jaana Kortelahti, Miia Hirvonen ja Jenna Tohka viihtyivät Kostiakeskuksessa hyvin. – Oli kiva käydä, ja talokin tuli samalla tutuksi, Jaana Kortelahti mietti.

Kostiakeskuksessa riitti viime viikolla säpinää. Onkkaalantiellä sijaitsevassa kansalaistalossa paitsi kierrätettiin  tehokkaasti lastenvaatteita myös nautittiin monipuolisesta koko perheen ohjelmasta.

– Kivalta paikaltahan tämä vaikuttaa. Tulin käymään Kostiakeskuksessa nyt ensimmäisen kerran. Kostian koulun ensimmäistä luokkaa käyvä tyttäreni vihjaisi, että täällä tapahtuu nyt jotain, keskiviikkona paikalla piipahtanut Jaana Kortelahti sanoi.

Lastenvaatteiden kierrätysviikon idea on pälkäneläiselle Kortelahdelle jo entuudestaan tuttu. Hän vei ennen viikon alkamista tyttärensä vanhoja vaatteita Kostiakeskukseen, ja kierrätysviikolla tilalle löytyi muiden tuomista vaatteista sopivia omalle pojalle.

– Ihan käyttövaatetta sekä kirjoja ja lehtiä tarttui mukaan. Oikein hyvä reissu eli kannatti lähteä, Kortelahti mietti.

Kortelahden mukana olleet tytöt, Miia Hirvonen ja Jenna Tohka, nyökyttelivät vieressä.

– Kivaa oli, tytöt sanoivat.

Kävijöiden kanssa keskiviikkona hassutellut klovni saattoi löytyä välillä mitä kummallisimmista paikoista.

Kävijöiden kanssa keskiviikkona hassutellut klovni saattoi löytyä välillä mitä kummallisimmista paikoista.

Miia Hirvosen vuoro saada kasvomaalaus.

Jenna Tohkan vuoro saada kasvomaalaus.

Monipuolista ohjelmaa

Viikon aikana kansalaistalossa nähtiin monia ohjelmanumeroita. Päivät täyttyivät satuhetkistä, muskareista ja erilaisista esityksistä. Tiistai-illan vetonaulaksi osoittautui poniratsastus. Keskiviikkona ohjelmassa oli vaatteiden kierrätyksen lisäksi kasvomaalausta, muskari sekä vieraiden sessa kierrelleen klovnin hassutteluja. Kasvomaalauksia tehnyt Elina Niemi kertoi tehneensä lapsille erityisesti koirien ja hevosten kuvia poskiin.

– Mutta olen tehnyt myös hämähäkkejä, sydämiä ja pääkalloja, Niemi mainitsee.

Värikäs kasvomaalaus koristi myös pälkäneläisen Caro Nousiaisen poskea. Huhtikuussa kymmenen vuotta täyttävä Kostian koululainen löysi kierrätysviikoilta pehmolelukoiran itselleen.

– Kivointa oli kierrellä vaaterekkien välissä ja katsella tavaroita. Ja oli ohjelmanumeroitakin kiva katsella, Caro tuumaili.

Väkeä liikkeellä mukavasti

Kostiakeskuksen ohjaaja Kaisa Höijer iloitsi erityisesti siitä, että viikko teki Kostiakeskusta tutuksi entistä useammalle pälkäneläiselle.

– Viikon aikana täällä on käynyt paljon uusiakin kävijöitä. Tunnelma on ollut hyvä, ja jaossa olleet ilmapallot ja ohjelmanumeroihin kuuluneet lätynpaistot ovat tuoneet sopivasti karnevaalitunnelmaa, Höijer kertoi.

Mielenkiinnon ylläpitämiseksi Kostiakeskuksen väki nosti joka aamu uusia vaatteita rekeille.

– Olisi aika tylsää, jos valikoima ei vaihtuisi lainkaan viikon aikana, Höijer perusteli.

Lastenvaatteiden kierrätysviikko järjestettiin Kostiakeskuksen ja Pälkäneen MLL:n yhteistyönä.

 

 

 

Klovnit Anna Kivi (Anneli Kivelä) ja Pellervo Runoriepu (Annu Leppänen) hauskuuttavat yleisöä. Kivelä, Leppänen ja klovnikolmikon kolmas jäsen Tarja Saksala kävivät Setlementtiliiton järjestämän kolmipäiväisen senioriklovnikoulutuksen Hämeenlinnassa helmikuussa.

Klovnit Anna Kivi (Anneli Kivelä) ja Pellervo Runoriepu (Annu Leppänen) hauskuuttavat yleisöä. Kivelä, Leppänen ja klovnikolmikon kolmas jäsen Tarja Saksala kävivät Setlementtiliiton järjestämän kolmipäiväisen senioriklovnikoulutuksen Hämeenlinnassa helmikuussa.

Ensiesitys Kostiakeskuksella: Pälkäneläisnaiset innostuivat klovneiksi

Senioriklovnit piristävät ikäihmisten arkea

Pellervo Runorievun, Anna Kiven ja Tyyne Orvokin ensiesiintyminen nähtiin Kostiakeskuksella torstaina. Lastenvaatteiden kierrätysviikolla poikenneet kävijät saivat nauttia klovnitrion esiintymisestä iltapäivän aikana kolmesti.

– Aika jännittävää oli, mutta eiköhän se ihan hyvin mennyt. Viimeinen esitys taisi mennä kaikkein luonnikkaimmin, klovnikolmikko mietti esitysten jälkeen.

Klovnien asujen alta paljastuvat Annu Leppänen, Anneli Kivelä ja Tarja Saksala. Pälkäneläiskolmikko on tutustunut toisiinsa vapaaehtoistyössä.

– Toimimme kaikki vapaaehtoisina Kostiakodilla pidettävässä Terhokerhossa, Leppänen selventää.

Helmikuussa koko porukka intoutui lähtemään mukaan Setlementtiliiton Yhdessä mukana -hankkeen järjestämään koulutukseen, jossa koulutetaan yli 60-vuotiaita eläkeläisiä senioriklovneiksi. Klovnien on tarkoitus tehdä vierailuja yksin asuvien vanhusten koteihin ja esiintyä esimerkiksi palvelutalojen yhteistiloissa. Pälkäneläiskolmikosta aina kaksi on vuorollaan klovneina ja yksi toimii esittelijänä. Trio päätyi senioriklovneiksi vähän sattumaltakin.

– Sain ystäväni kautta käsiini Kutsu klovni kylään -kortin, jossa kerrottiin tästä toiminnasta, ja soitin Setlementtiliittoon tarkoituksenani kutsua klovni Terhokerhoon. Puheluuni vastannut hankkeen projektikoordinaattori Essi Siljoranta ehdotti meille klovnikoulutukseen mukaan lähtemistä. Ajatus tuntui heti meistä kaikista hyvältä, Leppänen kertaa.

Klovneria vaatii uskallusta, nopeita hoksottimia ja eläytymiskykyä. Perimmäisenä tarkoituksena Setlementtiliiton klovnitoiminnassa on toimivan vuorovaikutussuhteen luominen asiakkaana olevan vanhuksen ja klovnin välille.

– Klovneihin liittyy useimmiten positiivisia tunteita. Klovneja on helppo lähestyä ja jutunjuurtakin syntyy näissä kohtaamisissa usein helposti. Monesti käy niin, että vanhus, joka ei muuten ota kovinkaan paljon kontaktia toisiin ihmisiin, reagoi selvästi klovnin esitykseen, projektikoordinaattori Siljoranta kertoo.

Pälkäneläisklovnit toivovat saavansa jatkossa mahdollisimman monia esiintymiskutsuja.

– Olemme todella tyytyväisiä siihen, että tulimme lähteneeksi toimintaan mukaan, Leppänen sanoo.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?