Marttojen pääsiäisvinkit: Juhlapyhiksi ehtii valmistaa herkkuja, vaikka aikataulu kiristäisi

Pääsiäistä pöytään pikaisesti

Laila Saario ja Pälkäneen marttojen pajunkissakakku.

Laila Saario ja Pälkäneen marttojen pajunkissakakku.

Juhlapyhien edellä vaivaa usein kiire. Pääsiäinen on edessä, juhlapöytään tekisi mieli saada jotain tavallista näyttävämpää, mutta aikaa ruuanlaittoon ei yksinkertaisesti riitä. Valmiit kaupan tuotteet ovat nopea ratkaisu, mutta aina ne eivät yksin tyydytä – juhlaa olisi hauska valmistella itse edes vähän.

Tunne on monelle tuttu, mutta perinteiset pääsiäismaut eivät välttämättä vaadi tuntikausien uurastusta. Pälkäneen martat järjestivät viime lauantaina myyjäiset, joissa pöydät olivat täynnä taitoa ja aikaa vaativia leipurien taidonnäytteitä, kuten täytekakkuja ja saaristolaislimppuja.

Kiireisille he neuvovat muutaman nopean konstin, joilla juhlan saa pöytään pikaisesti ja vaatimattomillakin taidoilla.

Lampaanpaistin valmistus ei ole aloittelijallekaan vaikeaa, kun oluen maltaat marinoivat lihan sopivan makeaksi jo sulatusvaiheessa. Ennen paistamista ei tarvitse lisätä muuta kuin suolaa ja muutama valkosipulinkynsi.

Suolaisia ja makeita leivonnaisia saa nopeasti valmiista voitaikinasta, ja pashanmakuinen jälkiruoka valmistuu tarjottavaksi alle kymmenessä minuutissa.

 

 

Pälkäneen martat suosittelevat

Ohjeet Leena Jaakkola

Lampaanpaisti

n.1-1½ kg karitsanpaisti
keskiolutta
suolaa
4-5 kpl valkosipulinkynttä

Laita jäinen paisti reilun kokoiseen astiaan, kaada päälle niin paljon olutta että paisti peittyy. Laita astia peitettynä jääkaappiin ja anna paistin sulaa. Sulamiseen kannaattaa varata pari vuorokautta. Kun paisti on kokonaan sulanut ota huoneenlämpöön n. tunti ennen paistoa, kuivaa, ja mausta pinta suolalla ja tee pieniä viiltoja pintaan ja työnnä viiltoihin valkosipulinkynnenpaloja.
Työnnä lihan paksuimpaan kohtaan paistilämpömittari, leikkaa paistopussin ylälaitaan pieni ilma-aukko ja laita paisti pusseineen uunivuokaan.
Kypsennä 150 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on n. 80 astetta.
Anna paistin levätä noin 15 minuuttia ennen viipalointia.

 

 

Valkosipuliperunat

1000 g perunoita

4 kpl valkosipulinkynttä

suolaa

1/2 tl mustapippuria

4 dl kuohukermaa

 

Kuori perunat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

Laita viipaleet heti leikattuasi kylmään veteen.

Kun olet leikannut kaikki viipaleet, huuhtele ne lävikössä hyvin kylmän vesihanan alla näin perunoista poistuu tärkkelystä eikä niistä tule mössöä paistettaessa. Valuta perunaviipaleet.

Leikka valkosipulit ohuiksi viipaleiksi.

Levitä voideltuun ja laakeaan uunivuokaan vuorotellen peruna- ja valkosipuliviipaleita, suolaa ja pippuria.

Kaada päälle kerma.

Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin tunnin ajan, kunnes perunat ovat pehmeitä ja kypsiä.

 

Nopea, kevyempi pasha

 250 g maitorahkaa

Pashan makuisen jälkiruuan voi koristella vaikka pienillä pääsiäismakeisilla.

Pashan makuisen jälkiruuan voi koristella vaikka pienillä pääsiäismakeisilla.

  1 tl raastettu sitruunankuorta

 2 rkl sitruunanmehua

 1 dl sokeria

 2 tl vaniljasokeria

100g sokeroitua hedelmäsekoitusta

 ½ dl mantelirouhetta

 2 dl kuohukermaa

 

Sekoita rahkan joukkoon muut aineet, lisää lopuksi vatkattu kerma.

Jaa jälkiruokamaljoihin, koristele haluamallasi tavalla.

 

Cheddar-jauhelihanyytit

6 kpl voitaikinalevyjä

Cheddar-jauhelihanyytit tehdään valmiiseen voitaikainapohjaan.

Cheddar-jauhelihanyytit tehdään valmiiseen voitaikainapohjaan.

200g kermaviiliä
suolaa
mustapippuria
persiljaa
2 kananmunaa
1 pieni sipuli
400 g jauhelihaa
1,5 dl cheddar-raastetta

Ota lehtitaikinalevyt huoneenlämpöön ja anna niiden sulaa noin puoli tuntia.
Jaa levyt kahteen osaan ja painele puolikkaat muffinipellin aukkoihin.
Ruskista jauheliha samoin hienonnettu sipuli, sekoita nämä sekaisin.
Jaa jauheliha-sipuli seos nyyttien pohjalle.
Sekoita kermaviili, munat ja mausteet kulhossa.
Kaada kermaseos nyytteihin täytteiden päälle.
Ripottele päälle cheddarraastetta.
Paista nyyttejä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Anna nyyttien jäähtyä kunnolla ja nosta pelliltä tarjolle.

Jauhelihan sijaan voi käyttää kinkkurouhe-paistettu pekoniseosta.

Helpot persikkaviinerit

500 g voitaikinalevyjä
iso prk säilykepersikoita
raesokeria
kanamunaa voiteluun

Leikkaa hieman sulaneet taikinalevyt kahtia.
Nosta taikinaneliöt uunipellille leivinpaperin päälle väljästi.
Voitele neliöt munalla, ripottele päälle kauttaaltaan raesokeria.
Laita jokaiselle neliölle viipaloitu persikan puolikas.
Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min kauniin värisiksi.
Vaihtoehtona jätä raesokeri pois ja koristele viinerit jäähtyneenä vesi-tomusokerikuorrutteella.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?