Josefiina Tyllinen: Ylioppilaskirjoitukset takana, uudet haasteet edessä

Pälkäneen lukiosta kelpaa lähteä maailmalle

Josefiina Tyllisen ylioppilaskirjoitukset ovat onnellisesti ohitse. Tyllisen aika täyttyy nyt paitsi työnteosta ja pääsykokeisiin valmistautumisesta, myös ratsastuksesta. – Yritän ehtiä ratsastamaan ainakin kerran viikossa. Aiemmin kävin paljon useamminkin, mutta nykyisin ei tahdo aika enää riittää niin hyvin, Tyllinen sanoo.

Josefiina Tyllisen ylioppilaskirjoitukset ovat onnellisesti ohitse. Tyllisen aika täyttyy nyt paitsi työnteosta ja pääsykokeisiin valmistautumisesta, myös ratsastuksesta. – Yritän ehtiä ratsastamaan ainakin kerran viikossa. Aiemmin kävin paljon useamminkin, mutta nykyisin ei tahdo aika enää riittää niin hyvin, Tyllinen sanoo.

Josefiina Tyllisen tämän kevään kirjoitusurakka on onnellisesti ohi. Pälkäneen lukion abiturientti kirjoitti tänä keväänä pitkän matematiikan, englannin ja äidinkielen. Lyhyen vieraan kielen eli saksan hän kirjoitti jo syksyllä, ja viime keväänä oli yhteiskuntaopin vuoro. Yhteiskuntaopin kokeesta Tyllinen kirjoitti laudaturin ja saksan kokeesta eximian.

– Tämä kevään kokeet tuntuivat menevän ihan mukavasti. Toisaalta ne tuntuivat harjoitteluun käytettyjen aikaisempien vuosien kokeisiin verrattuina aika haastavilta, Tyllinen arvioi.

Täksi kevääksi uudistunut matematiikan koe oli abiturientin mielestä kaksijakoinen. Koetta uudistettiin siten, että kokeen alkuosa laskettiin ilman laskinta ja loppuosa laskimen kanssa.

– Ilman laskinta tehdyt laskut olivat helppoja ja laskimen kanssa tehdyt tehtävät taas tosi vaikeita. Olisin toivonut tasapainoisempaa koetta, Tyllinen sanoo.

Äidinkielen tekstitaidon kokeessa ylioppilaskokelaat analysoivat esimerkiksi runoa ja novellia. Esseekokeessa Tyllinen kirjoitti melusta.

– Tämä oli mielestäni kiva aihe. Aihetta sai käsitellä valitsemastaan näkökulmasta. Itse kirjoitin siitä, miten melu vaikuttaa terveyteen, työntekoon ja oppimiseen heikentävällä tavalla ja myös siitä, miten melua voitaisiin yrittää torjua.

Välivuosi, töitä, ulkomaille vai opiskelua?

Ylioppilaskokelaat saavat jännittää tuloksia perinteisesti toukokuun loppupuolelle saakka. Siihen asti Tyllinen aikoo tehdä töitä ja valmistautua pääsykokeisiin. Häntä kiinnostaisivat opinnot kauppakorkeakoulussa ja työt tulevaisuudessa mahdollisesti laskennan tai rahoituksen alalla.

– Luettavana olisi neljä kirjaa. Eniten kiinnostaisi opiskelu Turussa, sillä tunnen kaupunkia jo hieman entuudestaan, sillä isosiskoni opiskelee parhaillaan siellä, Tyllinen kertoo.

Tyllinen on työskennellyt Aapiskukon kahvilassa viitisen vuotta pääasiassa viikonloppuisin ja koulun loma-aikoina. Jos opiskelupaikka ei ensi yrittämällä aukea, suunnitelmissa on viettää välivuosi töitä tehden ja ajan kanssa pääsykokeisiin valmistautuen.

– Ulkomaille, esimerkiksi Saksaan, lähteminenkin houkuttelisi. Katsotaan nyt, miten suunnitelmat etenevät kun nähdään, miten pääsykokeissa käy. Luettavaa on kyllä tosi paljon, ja valmistautumisaika jää kirjoitusten takia väkisinkin rajalliseksi.

Unohtumattomia hetkiä, mukavia muistoja

Tyllinen on käynyt koulunsa alusta loppuun Pälkäneellä. Peruskoulutaival alkoi Epaalan koulusta, josta tyttö siirtyi Kostian kouluun ja myöhemmin yläkouluun Pälkäneen yhteiskouluun. Lukion Tyllinen suoritti perinteiseen tapaan kolmessa vuodessa.

Oman kylän lukio tuntui yläkoulun jälkeen turvalliselta ja kotoisalta valinnalta. Tyllinen kehuukin pienen koulun yhteisöllisyyttä.

– Opettajat ja opiskelukaverit tulevat tosi läheisiksi. Opettajilla on aina aikaa oppilaille ja tarvittaessa yksilöllisempäänkin opettamiseen jää aikaa. Kaiken kaikkiaan lukiovuosista jää tosi kodikas ja hyvä fiilis, Tyllinen pohtii.

Lukioajasta jää käteen paljon muutakin kuin sivistyksellinen puoli. Kolmeen vuoteen mahtui paljon ikimuistoisia hetkiä, esimerkiksi ensimmäisellä luokalla tehty opintomatka Ruotsiin sekä yökoulu.

– Ajattelin lukion alussa, että tekemistä on ihan älyttömästi ja mietin, miten ihmeessä aika riittää kaiken omaksumiseen. Aika nopeasti uuteen opiskelurytmiin kuitenkin tottui, vaikka ero aikaisempaan koulunkäyntiin oli kyllä päivänselvä.

Iso elämänmuutos joka tapauksessa

Valmistuvat ylioppilaat ovat isojen päätöksien edessä. Kirjoitusten jälkeen pitäisi päättää, mitä haluaisi opiskella, ja mitä haluaisi isona tehdä. Koko ikänsä Pälkäneellä asunut Tyllinenkin tiedostaa jo, että elämä tulee kuluvan kevään jälkeen muuttumaan.

– Jos pääsen opiskelemaan, kaikki tapahtuu jatkossa paljon suuremmassa mittakaavassa. Toisaalta, juuri tähänhän lukio osaltaan myös valmentaa: siihen, että me tulevat ylioppilaat olisimme valmiita ottamaan seuraavan askeleen, että olisimme valmiita seuraavaan elämänvaiheeseen, Tyllinen miettii.

Kuvateksti: Josefiina Tyllisen ylioppilaskirjoitukset ovat onnellisesti ohitse. Tyllisen aika täyttyy nyt paitsi työnteosta ja pääsykokeisiin valmistautumisesta, myös ratsastuksesta. – Yritän ehtiä ratsastamaan ainakin kerran viikossa. Aiemmin kävin paljon useamminkin, mutta nykyisin ei tahdo aika enää riittää niin hyvin, Tyllinen sanoo.

Kevään kirjoitukset päättyvät maanantaina

Kevään ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät helmikuussa vieraiden kielten kuullunymmärtämiskokeilla sekä äidinkielen tekstitaidon kokeella. Maaliskuussa ylioppilaskokelaat ovat ratkoneet eri reaaliaineiden, ruotsin, englannin ja matematiikan kokeita. Useimmilla abiturienteilla urakka päättyy huomenna perjantaina, kun vuorossa on lyhyen vieraan kielen koe. Saamenkielisillä on vielä tulevana maanantaina vuorossa äidinkielen koe.

Pälkäneen lukiossa on abiturientteja tänä keväänä 16. Tämä ei kuitenkaan ole keväällä ylioppilaaksi valmistuvien mahdollinen määrä, koska osa heistä jatkaa vielä nelivuotisena ensi lukuvuonna. Tänä keväänä Pälkäneeltä valkolakkia tavoittelee 12 opiskelijaa. Kangasalan lukiossa valkolakkia tavoittelee hieman vajaat sata opiskelijaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?