Linnunpönttötalkoot: Laudat loppuivat kesken Pytingin terassilla

Kevään käynnistys veti väkeä Navetalle

Timo Niemisen johdolla opeteltiin mäntytukista alkaen, miten pärekori syntyy.

Timo Niemisen johdolla opeteltiin mäntytukista alkaen, miten pärekori syntyy.

Pytingin kuistilla naputeltiin lauantaina 62 linnunpönttöä.

Pytingin kuistilla naputeltiin lauantaina 62 linnunpönttöä.

Luopioisissa naputeltiin lankalauantaina asuntoja ilmateitse saapuville maahanmuuttajille. Vasara paukkui Pytingin terassin linnunpönttötalkoissa niin innokkaasti, että aamupäivällä sai jonottaa vuoroaan. Iltapäivästä taas loppuivat talkoisiin varatut ja valmiiksi määrämittaan sahatut laudat.

Päivän aikana valmistui 62 pönttöä Kukkian tienoon siivekkäille. Ne kasvattavat Pälkäneen saldoa Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa.

Maailman suurimmat linnunpönttötalkoot alkavat olla puolivälissä. Pälkäneellä oli pääsiäiseen mennessä tehty 2550 linnunpönttöä. Asukaslukuun suhteutettuna kunta on selvästi naapureitaan ahkerampi. Kangasalla ja Tampereella on kirjattu vain tuhat pönttöä Pälkänettä enemmän. Lempäälässä ja Valkeakoskella puolestaan ollaan tuhat pönttöä Pälkänettä perässä.

 

Pärekorikurssista tuli ohjelmanumero

Kädentaitajien pääsiäismyyjäiset levittäytyivät Mikkolan Navetan luentosaliin.

Kädentaitajien pääsiäismyyjäiset levittäytyivät Mikkolan Navetan luentosaliin.

Mikkolan Navetta ei uinunut talvellakaan, mutta pääsiäislauantain tapahtumapäivän myötä Luopioisten toiminta- ja kulttuurikeskuksessa siirryttiin vilkkaaseen kesäaikaan. Sekä Pytingillä että navetan parvella oli lauantaina joka nurkka täynnä toimintaa.

Kukkian kädentaitajien myymälä laajentui pääsiäismyyjäisten ajaksi luentosaliin. Vanhojen gramofonien ja radioiden lomassa tuoksui puu, kun Timo Niemisen vetämä pärekoppakurssi muotoili perinteisiä käsityötaidonnäytteitä. Moni kävijä jäi kiireettä seuraamaan korinvalmistusta.

Myös kirpputori Mikkolan Aarteella ja uudelleen avanneella kahviolla oli vilkas päivä. Aamulla leivotut voisilmä- ja rahkapullat sekä pönttötalkooevääksi keitetty kasviskeitto toivat Pytingin Kahvilaan tutun tuoksun ja tunnelman.

Mikko Kiio (vasemmalla) toi lankalauantain tapahtumaan mukaansa irakilaisen Ihsan Abdullatifin, joka saattaa luennoida myöhemmin Mikkolan Navetalla kotikontujensa historiasta.

Mikko Kiio (vasemmalla) toi lankalauantain tapahtumaan mukaansa irakilaisen Ihsan Abdullatifin, joka saattaa luennoida myöhemmin Mikkolan Navetalla kotikontujensa historiasta.

 

Pytingin kahvila palvelee lauantaisin

Mikkolan Navetan pihapiirissä, entisessä Luopioisten kunnantalossa oleva Kahvila Pytinki on vakiinnuttanut toimintansa kevätkaudelle. Kahvila on auki joka lauantai. Vuoroviikoin siellä ahkeroivat Kukkian Maa- ja kotitalousnaiset ja vuoroviikoin Navetan aktiivit. Näin saadaan kylälle jo keskeiseksi tapaamispaikaksi muodostunut kahvila pidettyä auki talkoovoimin.

Kun periaatteena on, että kaikki tarjottavat on leivottu samana päivänä, talkoolaisten pitää aloittaa työt keittiössä jo kuudelta. Tämä käy pitkän päälle raskaaksi samoille ihmisille, joten Kukkian Maa- ja kotitalousnaisten joukosta nousi esiin ajatus yhteistyöstä.

Torstaisin tila muuttuu Aitoon koulutuskeskuksen opiskelijoiden oppimispaikaksi, kun Vohvelikahvila avaa ovensa kevään kaikkina torstaipäivinä, helatorstaita lukuun ottamatta.

 

 

Pytingin kahvila

  • torstaisin klo 10–14 Vohvelikahvila
  • lauantaisin klo 10–14 Pytingin Kahvila

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?