Nyt on aitoolaisten AiKa

Aitoon kylän voima kumpuaa sen omista, niin vakituisista kuin vapaa-ajan asukkaista. Aitoo-Kaukkalan kyläyhdistys AiKa ry tekee työtä asuinympäristön ja -viihtyvyyden parantamiseksi. Vuosien varrella rakennetuista kohteista, muun muassa laavuista, laitureista ja uimarannoista, pyritään huolehtimaan yhdessä. Kankahuven rantaan kunnan toimesta rakennettu Kankahovi oli vuonna 2015 vuokrattuna noin 20 kertaa mutta saunalle toivotaan lisäkäyttöä. Kankahuven uimarannan suodatinkangas ja rantahiekka uusitaan tämän talven/kevään aikana.

Kaikki tämä on mahdollista aktiivisten ihmisten ansiosta ja yhteiskunnan tuen myötävaikutuksella. Yhteiskunnan tuen mahdollistaa se, että AiKa ry on virallinen rekisteröitynyt yhdistys. Kunnan, valtion tai EU:n tuki erilaisiin projekteihin edellyttää rekisteröitynyttä yhdistystä. Pitkän linjan aitoolainen kuntavaikuttaja Jarkko Pihkala linjaa kyläyhdistyksen tarpeellisuuden näin:

– Kyläyhdistys on toimija, jonka kannanotot ja mielipiteet otetaan ”päättäjissä” vakavammin kuin yksittäisen kuntalaisen, koska yhdistyksen kannanotto on julkistuessaan useamman ihmisen yhteinen ajatus kyseessä olevasta asiasta. Päättäjät käsittelevät yhdistyksen kannanottoa ”vakavammin” kuin yksittäisen ihmisen mielipidettä. Päättäjien pohdinta sitten johtaa tuloksiin tai sitten ei. Yhteiskunta edellyttää erilaisilta toimijoilta rekisteröitymistä, jotta vastuuhenkilöt ja rahavirrat olisivat tarvittaessa selvitettävissä. Samalla lisääntyy ”byrokratia”, joka osaltaan karkottaa toimijoita. ”Enpä taida viitsiä” tulee helposti mieleen. Aitoossa kannattaisi ainakin keskustella siitä, voisiko kyläyhdistys olla VPK:n alajaosto/osasto, jolloin pakollinen byrokratia tulisi hoidettua Vpk:ssa. Samalla ehkä saataisiin yhdistysten välistä ”sivuttaisliikettä”, – se hoitaa, jolle asia paremmin sopii. Näin olisi mahdollista saada jompaakumpaa kautta kylän ulkopuolisia euroja mukaan toimintaan. Eurojahan ei ole koskaan liikaa vai kuinka?

AiKa ry, kuten monet muutkin paikalliset yhdistykset, tarvitsevat uutta voimaa riveihinsä. Kyläyhdistyksen toimintamuodot tulee päivittää nykytasolle, verkkosivuille ja sosiaalisen mediaan, toisin sanoen nyt olisi tekijöille paikkoja avoimena. Tulevaisuudessa joudumme huolehtimaan entistä enemmän itse kylämme ja lähiympäristömme viihtyvyydestä. Tässä tehtävässä tulee olemaan myös kyläyhdistyksemme toiminnan painopiste. Tulemalla mukaan pystyy vaikuttamaan siihen, mitä Aitoossa tehdään ja toisaalta myös siihen, mitä ei tehdä.

Ari Järvinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?