Kiertueella tarkistetaan sammuttimen kunto ja sammuttajan taidot

Palosammutinta osaa käyttää tositilanteessa, kun sitä on etukäteen harjoitellut. Timo Mäkinen testasi taitojaan, kun LähiTapiolan sammutinhuoltokiertue poikkesi Pälkäneellä kolme vuotta sitten.

Palosammutinta osaa käyttää tositilanteessa, kun sitä on etukäteen harjoitellut. Timo Mäkinen testasi taitojaan, kun LähiTapiolan sammutinhuoltokiertue poikkesi Pälkäneellä kolme vuotta sitten.

Suomi on palokuolematilastoissa länsimaiden kärjessä. Vuonna 2015 tulipaloissa kuoli 78 henkilöä. Pirkanmaalla palokuolemia sattui yhdeksän.

Päivittäin lähes kymmenessä suomalaiskodissa syttyy tulipalo. Rakennuspalohälytyksiä tehdään melkein 6000 vuodessa. Joka toisessa tapauksessa rakennus oli ehtinyt syttyä palamaan ennen palokunnan saapumista. Vain reilussa tuhannessa tapauksessa alkusammutus oli onnistunut.

Monissa tilanteissa käsisammutin on ainoa toimiva sammutusväline. Jos esimerkiksi jääkaappi tai pesukone syttyy palamaan ahtaassa kaappitilassa, liekit pääsee tukahduttamaan vain käsisammuttimella.

Käsisammuttimesta on apua vain, jos sammuttaja tietää mistä se löytyy ja osaa käyttää sitä. Kotisammuttimen toimintakunto pitää tarkistaa joka toinen vuosi. Muun muassa matkailuautoissa ja veneissä sammuttimet ovat alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle ja pakkaselle, ja siksi ne pitää käyttää valtuutetulla sammutintarkastajalla vuosittain.

Vakuutusyhtiö LähiTapiola edistää kotien turvallisuutta tarkistamalla vuosittain yli 40 000 käsisammuttimen kunnon yli 200 paikkakunnalla. Pirkanmaan alueella vakuutusyhtiön maksuton sammutinkiertue tavoitti viime vuonna lähes 5 000 sammutinta.

Tänä vuonna kiertueella tarkistetaan sammuttimen kunnon lisäksi myös sammuttajan taidot. Sankarikoulutukseen eli maksuttomaan alkusammutuskoulutukseen kuuluu teoriaosuus, jonka voi suorittaa netissä (sankarikoulutus.fi) sekä käytännön harjoittelu, jonka voi tehdä samalla kuin tarkistuttaa sammuttimensa.

– Sammutustaidoissa on kyse arjen sankaruudesta, jolla voidaan säästyä mittavilta aineellisilta vahingoilta ja pelastaa jopa ihmishenkiä, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan markkinointipäällikkö Taina Hiltunen.

– Käytännössä jokainen kotona syttyvä tulipalo on mahdollista taltuttaa alkusammutuksella, mutta aikaa palon syttymisestä on vain pari minuuttia. Siksi on tärkeää tietää, mitä sammutusvälineillä tehdään, LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä sanoo.

Vakuutusyhtiön maksuton sammutinhuoltokiertue ja sankarikoulutus saapuvat Sahalahden paloasemalle tiistaina 18.4. kello 14–16. Perjantaina 22.4. kello 12–18 voi huoltaa sammuttimia ja testata sammutustaitoja Kangasalan Prisman pihassa. Tiistaina 26.4. kiertue pysähtyy Luopioisten K-Järvikansan pihalla kello 10–12 ja Pälkäneen paloasemalla kello 14–17.

Yksi kommentti

  1. Tommi Liljedahl

    Jutussa on päivämäärä oikein, mutta viikonpäivä väärin. Sammuttimia ja sammutustaitoja tarkistetaan Sahalahden paloasemalla tänään maanantaina klo 14-16 .

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?