Luopioisten Osuuspankki: Remonttimiehet ja pankin väki toimivat talven saman katon alla

Pankki kirkasti ilmettään

Osmo Oranen, Heikki Rautio ja Sirpa Leppäkoski esittelevät remontoitua pankkia.

Osmo Oranen, Heikki Rautio ja Sirpa Leppäkoski esittelevät remontoitua pankkia.

Esko Saranan maisemamaalaukset saivat kunniapaikan pankin seinältä.

Esko Saranan maisemamaalaukset saivat kunniapaikan pankin seinältä.

– On pankkiremontteja tehty niinkin, että pistetään ovet kiinni pariksi päiväksi ja hoidetaan kaikki kertarysäyksellä. Silloin ei paljon maalailla, vaan kiinnitetään valmista pintaa. Tässä se ei olisi oikein onnistunut, sillä yksinomaan siirreltävää oli niin paljon, Luopioisten Osuuspankin uudistuneita tiloja esittelevä Heikki Rautio sanoo.

Kuhmalahtelainen rakennusyrittäjä aloitti pankin remontin talvella jakamalla pankkisalin kipsilevyseinällä kahteen osaan. Pankin väki työskenteli toisella puolella, Rautio, sähkötyöt tehnyt Osmo Oranen ja ilmanvaihtomuutokset hoitanut Ari Nikkanen häärivät toisella puolella. Kun toinen pääty saatiin valmiiksi, tehtiin puoltenvaihto, ja remontti jatkui pankin toisella puoliskolla.

– Hyvin olemme mahtuneet saman katon alle. Työt pysyivät aikataulussa ja budjetissa, Sirpa Leppäkoski kiittelee.

Parhaillaan Iittalassa taloa remontoiva toimitusjohtaja on elänyt talven ajan kahden työmaan arkea. Työpaikalla hommat ovat edenneet nopeammin kuin kotona.

– Kaikki on sujunut remonttiporukan kanssa ja matkan varrella eteen tulleista muutoksistakin on ollut helppo sopia.

 

Ilmanvaihtoremontti laajeni koko pankkiin

Pankin seinän taulu kertoo Luopioisten nimen synnyn.

Pankin seinän taulu kertoo Luopioisten nimen synnyn.

– Oikeastaan remontti lähti ilmanvaihdon tarpeista. Vaikka ilmanvaihtokoneet oli uusittu ja pankkiin hankittu viilennystä varten myös lämpöpumput, niin ilma oli kesällä seisova ja syksyn viileillä tuntui vedon tuntua, Sirpa Leppäkoski sanoo.

Ilmastoinnin säätö laajeni koko pankin kasvojenkohotukseksi, jossa takavuosikymmenille jäänyt ja matkan varrella hieman nuhraantunut ilme päivitettiin tälle vuosikymmenelle.

Vaalea vinyylilattia ja vaaleat seinät tuovat pankkisaliin valoa ja avaruuden tuntua. Ilmettä kirkastaa myös uusittu, led-aikaan siirtynyt valaistus.

Pankin väen työpisteet pysyivät ennallaan, mutta ne erotettiin nykymallin mukaisesti lasiseinillä toisistaan. Näin kukin voi hoitaa pankkiasiansa omassa rauhassa. Halutessaan voi vielä vetää oven perässään kiinni.

– Helsingissä jotkut pankit ovat jo siirtyneet avokonttoreihin: avarassa salissa on sohvia ja pöytiä, joiden äärelle työntekijät tulevat läppäreiden kanssa. Mutta ehkä maalaisoloihin sopii kuitenkin paremmin tällainen perinteisempi malli, Sirpa Leppäkoski arvelee.

 

Työt hoidettiin paikallisin voimin

Esko Saranan maisemamaalaukset saivat kunniapaikan pankin seinältä.

Esko Saranan maisemamaalaukset saivat kunniapaikan pankin seinältä.

Luopioisten Osuuspankkia on laajennettu 1980-luvun lopulla. Sen vuoksi pankkisali on toisesta päästään hieman matalampi. Ero peittyy ääntä imevien kattolevyjen alle, mutta remonttimiehille matalampi pääty teetti töitä.

– Muutaman sentin tilaan piti sovittaa melkoinen määrä uusia johtoja ja tekniikkaa. Niiden tieltä purettiin pois vanhoja verkko- ja sähköjohtoja, Osmo Oranen kertoo.

Pankin tilat pysyivät ennallaan. Seiniä ei ryhdytty purkamaan tai siirtelemään. Jopa vanhat, tukevat tammiovet säästettiin. Maalauksen jäljiltä ne tosin näyttävät kuin uusilta.

Pari kuukautta vienyt remontti hoidettiin mahdollisimman paikallisin voimin. Ari Nikkasen ilmanvaihtoliike on Rautajärveltä. Pälkäneläinen Timo Käenniemi asensi ikkunoihin kaihtimet ja Luopioisten kädentaitajat ompelevat uusia verhoja kahvihuoneeseen.

Kuhmalahtelaisella Heikki Rautiolla ja Kangasalla nykyisin asustavalla Osmo Orasella on kokemusta pankkityömailta. Kaksikko oli aikanaan remontoimassa muun muassa osuuspankin Pohjan konttoria.

Remontti valmistui huhtikuun alussa, kun Rautio kiinnitti viimeiset taulut seinille. Arvopaikalla pankkisalissa on aitoolaisen Hanna Keinon neljävuotiaana tekemä teos sekä tarina Luopioisten nimen synnystä. Lisäksi tunnelmaa tuovat muun muassa Esko Saranan komeat maisemamaalaukset.

Kokoustilan seinää hallitsevat pankin entisten toimitusjohtajien muotokuvat. Kokoustila palvelee iltaisin muun muassa yhdistyksiä. Sen yhteydessä on myös pieni keittiö.

Hanna Keinon neljävuotiaana tekemä taulu on kunniapaikalla pankin seinällä.

Hanna Keinon neljävuotiaana tekemä taulu on kunniapaikalla pankin seinällä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?