Nou Hätä!: Kampanja opettaa pelastustaitoja yläkouluikäisille

Pelastustaidot testissä

Emilia Wemanin, Julius Karppisen ja Erik Järvisen mielestä hätätilanteessa on tärkeintä toimia nopeasti. – Ei saa jäädä ihmettelemään, kolmikko tuumii. Kuvassa Julius Karppinen ja Emilia Weman elvyttämässä Anne-nukkea ensiapurastilla.

Emilia Wemanin, Julius Karppisen ja Erik Järvisen mielestä hätätilanteessa on tärkeintä toimia nopeasti. – Ei saa jäädä ihmettelemään, kolmikko tuumii. Kuvassa Julius Karppinen ja Emilia Weman elvyttämässä Anne-nukkea ensiapurastilla.

– Löydätte kaverinne kotibileissä makaamassa liikkumatta maassa. Hän ei reagoi, kun häntä huutaa nimeltä. Mitä teette? kyselee koulutussuunnittelija Jarmo Ruotsalainen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Julius Karppisen, Erik Järvisen ja Emilia Wemanin ei tarvitse kauan miettiä. Emilia ja Julius menevät tarkistamaan elottomalta vaikuttavan henkilön kuntoa, Erik soittaa välittömästi hätänumeroon ja hälyttää paikalle apua. Ei kestä kuin hetki, kun Emilia ja Julius ovat jo todenneet, ettei uhri hengitä ja aloittavat elvytyksen. Ennen elvytyksen aloittamista tiimi muistaa myös avata uhrin hengitystiet nostamalla hänen leukaansa ylöspäin. 30 painallusta ja kaksi puhallusta, 30 painallusta ja kaksi puhallusta. Välillä vaihdetaan painelijaa, sillä pidempään elvyttäminen on raskasta työtä.

– Hienosti meni. Toimitte tiiminä täysin oikein. Tältä tehtävärastilta saatte siis täydet kymmenen pistettä, Ruotsalainen kertoo.

Hollolan Salpakankaan koulun kahdeksatta luokkaa käyvä kolmikko heittää läpyt ja siirtyy odottelemaan seuraavaa rastia.

– Hyvin meni, elvytystä olimmekin harjoitelleet jo ennalta aika paljon, Emilia, Julius ja Erik miettivät.

Seuraavalla rastilla kolmikko joutuu tilanteeseen, jossa ruokaa laittava mies on mennyt hetkeksi katsomaan televisiota ja keittiössä on syttynyt rasvapalo. Julius kääntää liesituulettimen pois päältä ja vääntää myös hellan nollille, ja siirtää kuuman kattilan pois liedeltä. Kokki on paniikissa ja

Jarmo Ruotsalainen seuraa, kuinka Julius Karppinen ja Erik Järvinen toimivat ensiapurastilla.

Jarmo Ruotsalainen seuraa, kuinka Julius Karppinen ja Erik Järvinen toimivat ensiapurastilla.

yrittää sammuttaa rasvapaloa vedellä.

– Ei kannata tehdä niin, rasvapalo sammutetaan aina tukahduttamalla, Julius kertoo rauhallisesti ja laittaa kattilankannen paikoilleen.

Erik ja Emilia rauhoittelevat kokkauspuuhissa ollutta miestä. Tilanne rauhoittuu nopeasti. Yksi asia joukkueelta kuitenkin unohtuu: hätänumeroon soittaminen. Vaikka rasvapalo saatiin talttumaan nopeasti, ei voi tietää, onko hormiin ehtinyt kuitenkin nousemaan liekkejä.

– Voi ei, se oleellisin unohtui, Emilia manaa.

Tiimi saa tältä rastilta kahdeksan pistettä.

– Ihan ok meni, mutta hätänumeroon soittamisen unohtaminen oli iso moka, ja se harmittaa, Erik toteaa.

Valtakunnallinen kampanja

Julius Karppinen alkusammutusrastilla.

Julius Karppinen alkusammutusrastilla.

Nou Hätä! on valtakunnallinen pelastustaitokampanja, joka on suunnattu kahdeksansien luokkien oppilaille. Kampanjaan liittyvää opetusta annetaan mukaan ilmoittautuneissa kouluissa, ja siihen liittyy vapaaehtoinen kilpailu.

Nou Hätä! -aluekilpailussa Aitoon Honkalassa etsittiin Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen parasta joukkuetta 30 koulun keskinäisessä mittelössä. Pirkanmaalta kisaan osallistui 19 koulua, Päijät-Hämeestä 6 ja Kanta-Hämeestä 5 koulua. Voittajajoukkueet kultakin alueelta etenivät valtakunnalliseen finaaliin, joka pidetään Kuopiossa toukokuussa.

Hämeen Pelastusliiton vs. toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Heikkinen kertoo, että Honkala soveltuu erinomaisesti Nou Hätä -kilpailun pitopaikaksi.

– On paitsi tilaa isolle joukolle myös hyvät tilat käytännön tehtävien tekemiseen: ne kun vaativat, että joukkueet eivät näe toistensa suorituksia, Heikkinen mainitsee.

Torstaina käyty aluekisa aloitettiin aamupäivällä teoriakokeella, ja sen jälkeen oli vuorossa neljän rastin tehtävärata. Jokaisella rastilla joukkuetta

Honkalan piha täyttyi pelastuslaitosten ajoneuvoista torstaina.

Honkalan piha täyttyi pelastuslaitosten ajoneuvoista torstaina.

vastassa oli jokin käytännön tilanne, jossa piti osata reagoida ja toimia oikein.

– Tänä keväänä taitoja testattiin ensiaputilanteessa, alkusammutustehtävässä ja kahdella poistumisturvallisuusrastilla.

Kilpailujärjestelyt ja arvioinnin toteuttivat pelastuslaitosten ja pelastusliiton väki.

Kolme alueellista voittajaa

Pirkanmaan alueelta voittajaksi selviytyi Juupajoen koulukeskuksen joukkue. Sahalahtelaisen Sariolan koulun Veera Viitalan, Linda Koivulan ja Camilla Valkosen sijoitus oli yhdeksäs ja Anna Tapion koulun Roosa Lahtisen, Senja Meierin ja Nelli Seppälän neljästoista. Pälkäneen yhteiskoulun joukkue – Jaana Järvinen, Oskari Sievola ja Miika Huotari – oli yhdeksästoista. Kanta-Hämeen alueelta voittoon ylsi Turengin yhteiskoulu Janakkalasta ja Päijät-Hämeestä Jokivarren koulu Orimattilasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?