Sappee Bike Fest: Uudenlainen pyöräilytapahtuma kokoaa Sappeeseen eri pyörälajien harrastajat, välinekauppiaat ja monipuoliset oheistapahtumat puyöräklinikoineen

Viisi pyöräkisaa neljässä päivässä

Alamäkiajajat pääsevät vauhtiin, kun Sappeen rinteistä sulavat lumet. Sappee Bike Park on Suomen suosituin bike park. Ensi kesänä Sappee isännöi uudenlaista pyöräfestaria.

Alamäkiajajat pääsevät vauhtiin, kun Sappeen rinteistä sulavat lumet. Sappee Bike Park on Suomen suosituin bike park. Ensi kesänä Sappee isännöi uudenlaista pyöräfestaria.

Sappeen maine pyöräilykeskuksena kasvoi viime syksynä, kun laskettelurinteissä ja Laipanmaan poluilla kilpailtiin jokseenkin joka viikonloppu alamäki-, enduro- ja maastopyörillä. Tänä vuonna lajikirjo kasvaa entisestään, sillä heinäkuun lopussa järjestettävässä Sappee Bike Festissä poljetaan neljän päivän aikana viisi kisaa. Lajeina ovat maantie-, maasto, enduro- ja alamäkipyöräily sekä ylämäkikisa.

21. heinäkuuta alkavan tapahtuman ohjelmassa on yksi kisa joka päivä lauantaita lukuun ottamatta. Silloin poljetaan endurokisa päivällä ja Uphill Eliminaattori iltakisana.

Ylämäkikisa on tosimiesten ja teräsnaisten koetus: Sappeenvuorentiellä ajetaan parikisa, ja joka lähdöstä vain voittaja pääsee jatkoon. Jos mukaan intoutuu muutama kymmenen kilpailijaa, kukkulan kuningas saa polkea kilometrin matkalla 80 metriä nousevan etapin viidesti.

– Osanottokynnys on pyritty pitämään matalalla. Mukaan voi lähteä millä tahansa pyörällä, Ruljanssin Jussi Rulja sanoo.

Liikunta- ja luontoelämyksiä tarjoava yritys järjestää pyöräfestarilla Uphill Eliminaattori -kisan sekä maasto- ja maantiekisat.

Maantieosuus vie noin sadan kilometrin lenkille hämäläisille maanteille. Yhtenä kierroksena poljettava kisa on kokonaan asvalttitietä.

Maastopyöräkisassa poljetaan 40 kilometriä osin samoilla Laipan poluilla kuin syksyisessä Sappee MTB -kisassakin.

– Hieman erilainen reitti pyritään kesän kisaan tekemään, Jussi Rulja sanoo.

Syyskuun alussa kisattavassa Sappee MTB-kisassa valittavana on 24, 38 tai 60 kilometrin reitti. Viime syksynä ensimmäistä kertaa ajettu kisa sai kiitosta reitistään ja järjestelyistään. Teknisesti vaativa reitti haastaa kokeneetkin maastopyöräilijät. Polkujen lomassa on sopivasti vauhdikkaita metsätiepätkiä.

 

Pyöräilyklinikoita ja videokilpailu

Pauliina Pohja voitti 60 kilometrin matkan kesän 2015 Sappee MTB:ssä.

Pauliina Pohja voitti naisten 60 kilometrin kisan kesän 2015 Sappee MTB:ssä.

Sappeen heinäkuisen pyöräilytapahtuman osallistumiskynnys on pidetty matalana, jotta mukaan pääsisivät muutkin kuin lisenssikilpailijat. Poikkeuksena on alamäkipyöräilykilpailu, joka on samalla lajin SM-kilpailu.

Pyöräilykilpailujen lisäksi tapahtumaan kuuluu pyöräryhmien Bike Fest Video Challenge -kuvauskilpailu. Kilpailuvideot esitellään Tapahtumakeskus Huipun jättiscreenillä ja voittajaryhmä palkitaan hienoilla palkinnoilla.

Kilpailujen lisäksi tapahtuma-aikana järjestetään pyöräilyklinikoita, joita vetää muun muassa maailmancupiakin kiertänyt Matti Lehikoinen.

Tapahtuma-alueelle nousee maahantuojien ja pyöräliikkeiden markkinakylä, jossa esitellään ja myydään muun muassa uutuusmalleja.

– Tämänkaltaiselle tapahtumalle on ollut paljon kysyntää suomalaisten pyöräilijöiden keskuudessa, Sappeen rinnetoiminnan johtaja Kosti Puurunen perustelee uuden pyörätapahtuman kokoamista.

Sappee Bike Park on Suomen suosituin Bike Park. Puurunen uskoo, että eri lajien kilpailut ja oheistapahtumat keräävät paikalle runsaan osanottajajoukon, ja pitkästä pyöräilyviikonlopusta tulee jokavuotinen huipentuma Suomen pyöräilykalenterissa.

 

Elina Salo ja Soili Hirvonen taittoivat taivalta yhtä matkaa kesän 2015 Sappee Trail Runissa.

Elina Salo ja Soili Hirvonen taittoivat taivalta yhtä matkaa kesän 2015 Sappee Trail Runissa.

Sappeen rinteissä ja Laipan poluilla järjestetään myös juoksutapahtumia

Maastopyöräily on nopeasti kasvava trendilaji. Metsäpolkuja kovempaa vauhtia kaipaavat ovat löytäneet ebdurokisat. Sappee Bike Festissä endurokisa kulkee pääosin Bike Parkin alamäkiurilla. Reitiltä on karsittu hurjimmat hyppyrit, ja siksi kisassa pärjää kevyemmällä kalustolla kuin alamäkiajossa.

Pyörätapahtuman aikataulu on rakennettu niin, että tosipyöräilijä voi osallistua kaikkien viiden lajin kisoihin. Alamäkiajon SM-kisa tosin edellyttää lajilisenssiä. Varsinkin lauantainen endurokisa ja illalla poljettava pudotuskisa ylämäessä voivat kerätä samoja osanottajia.

Pyöräilijöiden lisäksi myös juoksijat testaavat kesän aikana kuntoaan Sappeessa. 21. toukokuuta laskettelurinteiden mäissä ja Sappeenvuorentien nousussa käydään ylämäkijuoksun epävirallinen SM-kisa Sappee uphill run.

Elokuun alussa Ruljanssi järjestää Laipan poluilla Sappee Trail Runin. Tänä vuonna se on osa uutta polkujuoksusarjaa. All Terrain Trail Cupin neljäs osakilpailu juostaan 6.8..

Sarja pyrkii madaltamaan polkujuoksun kynnystä. Siksi Sappeen kisaan on otettu mukaan uusi 18 kilometrin matka. Lisäksi mukana ovat viimevuotiseen tapaan 26, 34 ja 55 kilometrin sarjat miehille ja naisille.

All Terrain Trail Cup alkaa toukokuussa Helsingin Santahaminasta ja päättyy lokakuun alussa Sipoonkorpeen. Välissä juostaan Sappeen lisäksi Messilän, Vierumäen ja Haminan maastoissa.

 

 

Sappee Bike Fest

  • Uudenlainen pyörätapahtuma Sappeella 21.–24.7..
  • Viisi kilpailua neljässä päivässä: maantiepyöräily (to 21.7.), maastopyöräily (pe 22.7.), enduro (la 22.7.), Uphill eliminaattori eli parikisana poljettava pudotuskisa ylämäessä (la 22.7.) ja alamäkiajo (su 23.7.), joka on samalla lajin SM-kisa.
  • Paljon oheistapahtumia, muun muassa pyörämarkkinakylä, huippukuskien vetämiä pyöräklinikoita ja videokuvauskisa.
  • Lisätietoa: www.sappee.fi/fi/bikefest ja www.facebook.com/sappeebikefest/

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?