Yhtiöittäminen ja sote-uudistus

Tässä lehdessä ja muissakin aviiseissa on esitetty julkinen huoli siitä, että terveydenhuoltomme on vaarassa rapautua, jos sote-uudistuksessa muodostetaankin julkisomisteisia yhtiöitä vastaamaan palvelutuotannosta.

Nykyistä terveydenhuollon tasoa ei toki tule laskea, pikemminkin päinvastoin. Yhtiöittämisellä tavoitellaan uudenlaista toimintamallia, jossa otetaan nykyistä paremmin huomioon kansalaisten toiveita, tieto kulkee paremmin ja johtaminen on mahdollista tehdä ketterästi.

Kun kansalaiset jatkossa saavat valita hoitopaikkansa, niin palveluiden tuottajienkin toimintamallin tulee olla tuottajilla samanlainen, jotta tasapuolinen ”kilpailullinen toiminta” olisi mahdollista.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ns. in house -yhtiöt tekonivelsairaala Coxa, Sydänsairaala ja Fimlab ovat julkisomisteisia yhtiöitä ja ovat tehneet hyvää työtä ja tulosta jo vuosia. Monet pälkäneläisetkin ovat saaneet hoitoa näissä yhtiöissä.

Nämä yhtiöt ovat kehittäneet omaa toimintaansa ketterästi ja asiakkaiden tarpeita vastaaviksi. Nyt tätä toimintamallia ollaan laajentamassa, koska se nähdään hyväksi keinoksi turvata tasokkaat suomalaiset terveydenhuollon palvelut tulevaisuudessakin ja hallita kustannuksien liiallista nousua. Ensisijaisesti kyse on siis toimintamallien ja organisaatioiden uudistamisesta, ei yksityistämisestä.

On esitetty pelko siitä, että tulevat sote-yhtiöt päätyisivät yksityiseen ja sitä tietä ulkomaiseenkin omistukseen.

Nykyisiä julkisomisteisia yhtiöitä ei voi myydä yksityiseen omistukseen ilman valtuustotasoista päätöstä. Niin ei jatkossakaan voi tehdä. Maakuntavaltuusto tekee sote-päätökset, joten yhteiskunnan ohjaus tulee olemaan ”vahvaa” kuten se on asiakirjoissa linjattu.

Sen sijaan sellaiset yksityisen toimijan ja yksittäisen kunnan yhtiöt on teoriassa mahdollista myydä pois enemmistön päätöksellä. Näissä yhtiöissä kuntien omistusosuus on alle puolet, joten mahdollisen myynnin päättää joku muu.

Paul Tiililä ja me monet muutkin voimme siis nukkua levollisin mielin, terveydenhuollon palveluiden laadusta ja kustannustehokkuudesta ei Suomessa haluta jatkossakaan tinkiä ja kaikin keinoin pyritään varmistamaan sen rahoitus tulevaisuudessakin.

Meidän kaikkien kansalaisten oma vastuu terveydestämme tulee pitää mielessä. Apua saa jatkossakin silloin kun sitä tarvitsee – yhtiöiden tuottamana.

 

Rainer Zeitlin

asiantuntijaylilääkäri

kunnanvaltuutettu, kok

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?