Reittiennätys: Kauden avauksessa mentiin kovaa

Valta vaihtui Kaukkalan kyläteillä

Lähtötunnelmissa

Lähtötunnelmissa

Teppo Syrjälä juoksi Kaukkalan ympäri nopeammin kuin kukaan koskaan.

Teppo Syrjälä juoksi Kaukkalan ympäri nopeammin kuin kukaan koskaan.

Varma merkki juoksijan kevään alkamisesta on se, kun kirmataan Kaukkalan ympärijuoksu. Perinteikkään tapahtuman syntysanat lausuttiin jo joskus viime vuosisadan alkupuoliskolla. Niihin aikoihin juoksun vakiosallistujia oli muiden paikallisten menijöiden ohella kylän renkipoika Eino Sakari Lahtinen. Moni muistaa vielä Lahtisen takavuosilta Aitoon palokuntamarssin takuuvarmana jälkipään valvojana.

Vuosikymmeniksi unholaan painunut juoksu polkaistiin uuteen kukoistukseen viisi vuotta sitten. Uuden tulemisen aikaiset tuloslistat ovat olleet voittajan osalta yksitoikkoista luettavaa, kun miesten sarjan ykkösenä on vuodesta toiseen komeillut Kaukkalan oman miehen, Aki Niemen nimi.

Niemi, joka nykyisin toimii kilpailun toisena pääjärjestäjänä Anssi Kukkosen ohella, otti tänä vuonna ison riskin voittoputkensa jatkumisen kannalta. Hän houkutteli mukaan joitakin juoksijatuttujaan, jotka tiesi niin koviksi menijöiksi, että he voisivat jopa suistaa hänet itsensä ykkössijalta.

Niin kävikin, että Niemi taipui kolmossijalle, kun Teppo Syrjälä vei voiton uudella reittiennätyksellä 16.42 ja Juha Nyyssönen pokkasi hopeaa kymmenen sekuntia Syrjälän perässä. Nyyssösen aika 16.52 on täsmälleen sama kuin Aki Niemen viime vuonna juoksema entinen reittiennätys, josta Niemi puolestaan jäi nyt 12 sekuntia. Naapurikylän Torvoilan Juha-Matti Pajulahti rutisti hienosti neljänneksi.

Voittaja ei ole ihan kuka tahansa hölkkääjä, vaan 18-kertainen Kalevan Kisakävijä 3000 metrin estejuoksussa. Nelikymppinen Syrjälä on yltänyt SM-mitalillekin ja edustanut Suomea maaotteluissa.

Naisista reippainta vauhtia piti Sanni Lamberg. Hänen loppuaikansa oli 20.54, josta kakkoseksi ennättänyt Mira Riihelä jäi hieman alle minuutin. Eeva Pajulahti oli kolmas ja Veera Himanen neljäs.

Nuorten sarjan nopein oli Kaukkalan kesätyttö Jenna Korkeila ajalla 29.15. Vilma Villanen jäi hänestä vain kolme sekuntia. Vasta seitsemänvuotias sisupussi Lenni Ilonen porhalsi tyttöjen peesissä 2,5 kilometrin matkan samoihin aikoihin.

Juostava tai käveltävä matka on Kaukkalassa sama viisi kilometriä kaikissa sarjoissa. Kärkipään juoksijoiden vauhti tuntuu kiihtyvän vuosi vuodelta ja reittiennätykset paranevat jatkuvasti. Tänä vuonna miehistä kymmenen nopeinta selvitti matkan alla 20 minuutin, ja nopeimpien naistenkin vauhdit hätyyttelevät tuota rajaa.

Ennätyksiä ja sijoituksiakin tärkeämpää on kuitenkin ulkoilu keväisessä säässä. Tänäkin vuonna noin 40 osanottajan joukossa oli monta, jotka keskittyivät luonnosta ja maisemista nauttimiseen Kaukkalan idyllisillä kyläteillä.

Järjestäjäporukka on onnistunut tekemään juoksutapahtumasta pienimuotoisen helmen, johon monet liikunnan ystävät palaavat vuosi vuoden jälkeen. Runsaat palkinnot ja kilpailukeskuksena toimivan kyläyhdistyksen laavun antimet mehuineen ja makkaroineen kruunaavat kokemuksen. Tällä kertaa pisteenä iin päälle saatiin vielä Anssi Kukkosen tarjoamat 50-vuotiskakkukahvit.

Juha Jormalainen (vasemmalla) ja Simo Hillo nautiskelivat juoksusta ja kylänäkymistä.

Juha Jormalainen (vasemmalla) ja Simo Hillo nautiskelivat juoksusta ja kylänäkymistä.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?