Kuivakäymälä: Vuosia tehty työ alkaa tuottaa tulosta – kuivakäymälöitä menee myös vientiin

DT-keskuksen mallikäymälä lähti Portugaliin

Raini Kiukas (oikealla) ja Tommi Nelimarkka pakkaavat prototyyppihuussin kyytiin kaikki tarvittavat osat.

Raini Kiukas (oikealla) ja Tommi Nelimarkka pakkaavat prototyyppihuussin kyytiin kaikki tarvittavat osat.

Lasikuituhuussi on suunniteltu helppohoitoiseksi ja helposti siirrettäväksi.

Lasikuituhuussi on suunniteltu helppohoitoiseksi ja helposti siirrettäväksi.

– Olisihan tähän mahtunut vielä vaikka mitä. Yritin kyllä kertoa portugalilaiskumppanille, ettei tyhjän kuljettaminen kannata, Raini Kiukas esittelee vasta valmistunutta lasikuitukoppia.

Sen sisään on pakattu kompostoiva kuivakäymälä, siihen liittyvät osat, istuin ja vaihtoyksikkö. Lasikuituhuussi lähti perjantaina kuorma-auton kyydissä kohti Portugalia. Kiukas hyppäsi sunnuntaina koneeseen ja lähti esittelemään, miten kokonaisuus toimii.

Lasikuituinen huusi on kangasalalais-luopioislaisena yhteistyönä syntynyt prototyyppi. Raini Kiukaksella on Portugalissa yhteistyökumppani, joka tarvitsi ulkokäyttöön helppohoitoista kuivakäymälää. Se haluttiin rakentaa ilman puuosia, jotta kaiken voisi pestä helposti vaikka painepesurilla.

Kiukas hoksasi, että melkein vierestä löytyy valmistaja, joka pystyy sellaisen tekemään. Arteknon tuotepäällikkö Tommi Nelimarkka ajeli DT-keskukselle Kangasalle ja piirteli Kiukkaan toiveiden mukaisen suunnitelman. Pari kuukautta myöhemmin ensimmäinen valmis käymälä oli jo matkalla kohti Portugalia.

 

Helppo siirtää ja nopea ottaa käyttöön

Kompostikäymälä työnnetään takana olevasta luukusta paikalleen. Toimitukseen kuuluu myös vaihtosäiliö.

Kompostikäymälä työnnetään takana olevasta luukusta paikalleen. Toimitukseen kuuluu myös vaihtosäiliö.

– Onhan kuivakäymälöitä tehty ulkokäyttöön, mutta niissä on ongelmana korkeus: ne eivät sovi rahtikonttiin eivätkä rekan umpilavalle, Raini Kiukas esittelee uutuusmallin lähtökohtia.

DT-keskuksen ensimmäinen oma tuote perustuu alle työnnettävään Green Toilet -kuivakäymäläyksikköön. Se suotaa nesteet omaan säiliöön, joka voidaan tyhjentää erikseen.

Kun nesteet ja kiinteä tavara pidetään erillään, käymälä pysyy kovassakin käytössä hajuttomana. Astiaa on renkaiden ansiosta helppo siirrellä täytenäkin.

Myös koko lasikuituinen koppi on helppo siirtää ja laittaa käyttökuntoon. Se on omimmillaan esimerkiksi tilapäistapahtumissa, ulkoilureitin varrella tai vaikka armeijakäytössä.

– Ja kaikki osat ovat kotimaisia, Raini Kiukas sanoo.

Prototyypin valmistus poiki Arteknolle saman tien lisätilauksia. Lujitemuovitehtaalla alettiin valmistaa seuraavaa mallikoppia DT-keskuksen omaan käyttöön.

– Jos käymälöitä alkaa mennä enemmänkin, niin teemme kestävämmän lasikuitumuotin. Ensimmäiset prototyypit on edullisempaa valmistaa puisella muotilla. Siihen voidaan tehdä melko helposti muutoksia, jos mallia halutaan vielä parannella, Tommi Nelimarkka sanoo.

Arteknon ja DT-keskuksen yhteistyö voi poikia muutakin uutta tuotantoa Luopioisiin. Solumuovitehtaalla saatetaan ryhtyä valmistamaan uusia, leveämpiä istuimia, joita monet ovat toivoneet kuivakäymälöihinsä.

 

Kuivakäymälöitä menee vientiin

Kompostikäymälä ei haise, kun kiinteä tavara ja neste pidetään erillään. Höyryt häipyvät putkea pitkin pihalle.

Kompostikäymälä ei haise, kun kiinteä tavara ja neste pidetään erillään. Höyryt häipyvät putkea pitkin pihalle.

DT-keskus on Turun PikkuVihreän ohella toinen suomalaisista kuivakäymäläkeskuksista. Niiden valikoimista löytyy kompostoivia, polttavia ja pakastavia kuivakäymälämalleja, jotka toimivat myös sisällä talossa tai mökissä.

DT-keskuksen kevät on ollut vilkas jo ennen mökkikauden alkua. Kuivakäymälää on tehty tunnetuksi vuosikausia, ja nyt yhtäkkiä hankkeet alkavat konkretisoitua sekä meillä että muualla.

– Suomalaisia kuivakäymälöitä on lähtenyt moneen maahan, muun muassa Saksaan. Ja Walesiin meni erilaisia huusseja. Siellä huussitettiin kokonainen kylä, Raini Kiukas kertoo.

Suomi on kuivakäymälöiden edelläkävijä kesäasutuksen vuoksi. Rannoille ei ole kannattanut rakentaa vesivessaa, ja siksi kuivakäymälävalmistajat ovat kehittäneet sisällä toimivia vedettömiä vaihtoehtoja.

– Myös taantuma tuntuu vihdoin tänä keväänä hellittävän. Monet pitkään suunnitellut hankkeet ovat lähteneet liikkeelle, Raini Kiukas sanoo.

 

Vilja kasvaa virtsan voimalla

Raini Kiukas pakkaa mallikäymälän Portugaliin rahdattavaksi.

Raini Kiukas pakkaa mallikäymälän Portugaliin rahdattavaksi.

Tähän saakka ulostepelko on ollut suuri este kuivakäymälöiden yleistymisen tiellä.

– Meillä ei nähdä mitään ongelmaa, jos kakka ja pissa sekoitetaan puhtaaseen juomaveteen ja huuhdotaan puhdistamolle. Mutta viranomaiset ovat tehneet kaikkensa, jottei kuivakäymälän ravinteita palauteta pellon kautta takaisin kiertoon, Raini Kiukas ihmettelee.

Hygieniariskejä ja lääkeainejäämiä pelkäävät pyritään vakuuttamaan tutkimustiedolla. Käynnissä on hanke, jossa kehitetään keinoja virtsan ja käymäläkompostin laajamittaiseen keräilyyn, kuljetukseen ja käsittelyyn. Muun muassa Sipilän tilan peltoja lannoitetaan ensi kesänä ”festaripissalla”: typpipitoinen lannoite kerättiin viime vuonna Weekend-festivaalilla Helsingissä. Vehoniemessä Roineen rannalla viljellään kauraa vientiin ja ohraa Altialle alkoholin raaka-aineeksi.

Nyt myös hallitus on edistämässä ihmisjätösten lannoitekäyttöä: ravinteiden kierrätyskokeiluun on saatavissa rahoitusta yli 12 miljoonaa euroa.

DT (Dry Toilet) -keskuksen kesän istuntokauden avajaisia vietetään helatorstaina 5.5.. Esillä on vedettömiä ja vähän vettä käyttäviä uutuuksia sekä tarjouksia mökkikauden alkajaisiksi. Lisäksi päivän aikana on tarkoitus kerätä nimiehdotuksia uudelle lasikuitukäymälälle. DT-keskus sijaitsee Lahdentien varressa Lentolan liittymän tuntumassa (Artturintie 12 Kangasala).

Raini Kiukas ideoi lasikuituhuussin ja Tommi Nelimarkka teki sen mukaan piirrokset. Pari kuukautta myöhemmin ensimmäinen prototyyppi oli jo matkalla kohti Portugalia.

Raini Kiukas ideoi lasikuituhuussin ja Tommi Nelimarkka teki sen mukaan piirrokset. Pari kuukautta myöhemmin ensimmäinen prototyyppi oli jo matkalla kohti Portugalia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?