Hectorin helmiä Mikkolan Navetalla

Mikkolan  Navetalla on tulevana lauantaina 7.toukokuuta tiedossa suomalaisen laululyriikan ja popmusiikin suurta juhlaa. Ake, Make, Laura ja Hectorin Helmiä -konsertti tuo lavalle musiikki-ikoniksi ehtineen Hectorin parhaita lauluja. Niitä esittävät Päivi Kosonen, Pasi Repo ja Hannu Salminen.

– Hectorin lauluista koostuva konsertti tai lauluhetki on pitkään ollut minun haaveeni, koska Hector lauluineen on kuulunut elämääni vähän yli 10-vuotiaasta lähtien ja laulut ovat minulle tosi tärkeitä, kertoo Päivi Kosonen.

– Pasi Repo kiinnostui asiasta ja tämän talvisen musiikkiteatteriprojektin jälkeen alettiin harjoitella, Pasi pyysi mukaan myös Hannu Salmisen. Miehet soittavat kitaraa ja laulavat, minä laulan.

Pääsymaksulliseen konserttiin on valittu pääasiassa Hectorin vanhempaa tuotantoa; osa suurelle yleisölle tuttuja (Lumi teki enkelin eteiseen, Mandoliinimies), osa hieman tuntemattomampiakin (Elämä filtterin läpi, Eurooppa). Suurin osa esityksistä on sekä Hectorin sävellyksiä että sanoituksia, mutta mukana on myös pari Hectorin muille tekemää sanoitusta (Odotusta Pariisissa, Lainaa vain).

Päivi Kosonen kertoo,että halusi keikan nimenomaan intiimimpään tilaan kuin vaikkapa ravintolaan, siksi valinta kohdistui Mikkolan Navettaan.

Upea ura alkoi jo 60-luvulla

Heikki Veikko Harma on esiintynyt vuodesta 1965 taiteilijanimellä Hector. Hector on yksi suomalaisen rockin suurista nimistä, joka on ollut tuottelias jo viidellä vuosikymmenellä. Hectorin parhaissa sävellyksissä ja sanoituksissa soi herkkyys, ajan hengen aistiminen sekä vahva humanistinen pohjavire. Hector on aina pienen ihmisen puolella.

Ura alkoi soolokitaristina Mirages -yhtyeessä vuonna 1964. Seuraavana vuonna Hector debytoi levylaulajana ja sanoittajana voimakkaasti sodanvastaisella singlellään Palkkasoturi. Vuonna 1969 Hector esiintyi hippiajan Hair-musikaalissa yhdessä Anki Lindqvistin, Cay Karssonin ja Sakari Kukon kanssa.  Nelikon yhteistyöstä syntyi Cumulus -yhtye.

Hectorin ensimmäinen täyspitkä sooloalbumi Nostalgia julkaistiin vuonna 1972. Seuraavana vuonna ilmestynyttä Herra Midandosta myytiin jo timanttilevyn arvoisesti. Sitten seurasi vuoden 1974 Hectorock ja monia muita albumeja.

Hectorin tunnetuin laulu on surumielinen Lumi teki enkelin eteiseen. Hänen uraansa mahtuu suuri joukko muitakin hittejä. Uraan kuuluvat myös suuret lavakiertueet, mm. Mestarit Areenalla. Saman nimistä livelevyä on myyty yli 124 000 kappaletta. Uraan kuuluu myös jäähyväiskiertue ja sitä seurannut paluukiertue.

Hector kertoi syksyllä 2011 tehneensä päätöksen kiertueiden lopettamisesta, koska tunsi olleensa loppuunpalanut ja fyysisesti huonossa kunnossa. Näihin aikoihin häneltä ei myöskään syntynyt uusia lauluja. Muutettuaan elämäntapojaan terveellisemmiksi vuodesta 2008 lähtien hän sai luomisvoimansa takaisin ja alkoi katua lopettamispäätöstä liian äkkinäisenä ratkaisuna.

Vuonna 2014 Hector julkaisi uuden albumin Hauras kymmenen vuoden tauon jälkeen. Albumi myi ennakkoon kultaa ja myöhemmin platinaa.

Suomalaisen popmusiikin kävelevä tietosanakirja

Hectorin uraan kuuluu myös useita teatteriesiintymisiä ja harvemmin tiedostettu pitkä ura radiotoimittajana. Vuosina 1969–1989 Hector toimi Yleisradion musiikkitoimittajana käyttäen oikeaa nimeään Heikki Harma. 1970-luvulla hän juonsi radiossa muun muassa suosittua Pop eilen-tänään -ohjelmaa. Kun Rockradio aloitti 1980, hän oli yksi sen kolmesta juontajasta.

Vuoden 2009 kesäkuussa Hector jatkoi radiotoimittajan uraansa, kun Radio Suomi kesän 2009 ajan Hectorin juontamaa Pop eilen – toissapäivänä -musiikkiohjelmaa. Ohjelman suuren suosion myötä Hector lupautui jatkamaan radio-ohjelmaa myös kesän jälkeen ja se jatkuikin yhtäjaksoisesti aina vuoteen 2014, jolloin Yle ilmoitti lopettavansa ohjelman vuoden lopussa. Kesäkuussa 2015 sitä alkoi esittää Radio Nova.

Monet pitävät Hectoria sanoittajamestarina, ja hän onkin saanut Juha Vainio -sanoittajapalkinnon 1992. Hän on sanoittanut paljon myös muille artisteille. Esimerkiksi Freemanin Ajetaan tandemilla, Samuli Edelmanin Peggy ja Jari Sillanpään Pariisi–Helsinki ovat Hectorin kynästä.

 

Ake, Make, Laura ja Hectorin Helmiä

  • Konsertti Mikkolan Navetalla la 7.5. klo 14.
  • Päivi Kosonen, Petri Repo ja Hannu Salminen.
  • Puffetti.
  • Mikkolan Navetta, Keskitie 5,Luopioinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?