Kylä ideoi itse kurssinsa

Kansalaisopisto kysyy talvella kurssitoiveita ja poimii niistä uutuuksia seuraavan lukuvuoden ohjelmaan.  Kyselyn otanta on kuitenkin melko rajattu. Kurssitoiveita esittävät pääasiassa entiset opiskelijat. Nettisivujen kyselyt tavoittavat muutenkin opiston kanssa tekemisissä olevat aktiivit.

Kurssitoiveilla täydennetty ohjelma jaetaan kesällä kuntalaisille ja sitten alkaa ilmoittautuminen. Jos osanottajia ei kerry riittävästi, kurssit perutaan. Karrikoiden tällä tavalla toimii kansalaisopiston perinteinen malli.

Nyt Valkeakoski-opisto kääntää asetelman päälaelleen: opisto tuottaakin kursseja, joita kylillä toivotaan. Keksikää te, mitä me voisimme teille järjestää!

 

Vuoden 2013 pirkanmaalaiskylänä palkittu Rautajärvi on otollinen kohde Opistotalkoiden pilottikyläksi, sillä sieltä löytyy tilat jokseenkin mihin tahansa opetukseen. Rautahovin salissa voidaan jumpata ja tanssia. Koululuokka toimii tietokonekurssin opetustilana, kun muutama ottaa kannettavan koneensa mukaan.

Valkeakoski-opiston tarkoituksena on, että muutkin kylät pääsisivät samaan malliin ideoimaan ja räätälöimään omaa opetustaan. Silloin saatetaan tarvita pieniä tilaviritelmiä: jonkun tupaan raivataan tilaa koko kylän kurssille.

Lisäksi opetustoiminnan monipuolistuminen sivukulmilla edellyttää myös sitä, että sopivalta etäisyydeltä löytyy opettajia. On turhan kallista ja kankeaa, jos kaikki opettajat ajavat Valkeakoskelta.

Kylien kesken kuuluisi syntyä pientä kilpailua siitä, että ne pääsevät osalliseksi Opistotalkoista. Aktiiviset kulmakunnat suoltavat paljon ideoita ja keräävät niille osanottajia. Passiiviset jäävät ilman.

Omien kurssien kehittelyyn innostaa myös se, että tuttujen kesken on mukava harrastaa. Rautajärvi on sivukulmien väkeä kokoava kyläkeskus. Rautahoviin on helpompi lähteä kuin Luopioisiin. Onkkaalaan, Kangasalle ja Valkeakoskelle matka on jo pitkä sekä fyysisesti että henkisesti.

 

Valkeakoski-opisto on ollut myllerryksessä opistoliitosten vuoksi. Se otti hoitaakseen Pälkäneen opisto-opetuksen vuonna 2012 ja Kangasalan seuraavana vuonna. Viime vuonna seutuopistoksi muuttuneen opiston reviiri laajentui Akaaseen ja Urjalaan.

Valkeakoski-opisto on osoittanut, että hallinnon keskittäminen ei välttämättä vie toimintoja kylistä. Opisto ei ollut vielä edes aloittanut toimintaansa Pälkäneellä, kun se jo tutustui Mikkolan Navettaan Luopioisissa. Navettayhteisö toimii hieman samalla mallilla, jota Opistotalkoissa tarjotaan kylillekin: se tuo kurssitoiveen lisäksi valmiina myös vetäjän ja osanottajat.

Uutta Opistotalkoomallia on helppo kokeilla Pälkäneellä, joka satsaa kansalaisopisto-opetukseen väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin muut kunnat. Pälkäneelle kaavailluista kursseista osa jää toteutumatta ja niiden tunnit voidaan käyttää kyliltä nouseviin ideoihin.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?