Lähiliikkuminen: Pyöräilylle viritellään aiempaa näkyvämpää roolia Pälkäneellä

Pyöräily tulee hiljalleen

Valtakunnallinen pyöräilyviikko näkyy myös Pälkäneellä. Lauantaina 7.5. järjestetään maastopyöräilylenkki Pälkäneeltä Vehoniemelle ja takaisin, ja seuraavan viikon sunnuntaina poljetaan Pieni pyöräilyseikkailu Pälkäneen maisemissa. Sunnuntaisella pyöräilyllä käydään läpi Pälkäneen kulttuurimaisemia Jaakko Simolan johdolla. Simola itse on kuntaan viime vuonna perustetun pyöräilyn edellytyksiä selvittelevän työryhmän jäsen.

Pyöräilyn esiinmarssin on kaavailtu jatkuvan Pälkäneellä valtakunnallisen teemaviikon jälkeenkin. Vielä kevään aikana on valmistumassa pyöräparkki Pakanrantaan. Aluearkkitehti Marja Kuisman mukaan ideana on ollut tarjota pyöräilijöille pysäköintipaikka lähempänä rantaa kuin autoilijoille. Lisäksi Onkkaalantien ja Sahantien risteystä siistitään ja risteys on saamassa liikenneturvallisuutta kohentavan peilin; pyöräilijöille suunnatussa kyselyssä viime vuonna kyseinen risteys nostettiin yhdeksi Pälkäneen vaarallisimmista kohdista. Kyselyn antia purettiin viime kesänä myös pyöräilytyöpajan kautta. Työpajassa pohdittiin muun muassa, miten käyttää 2000 euroa pyöräilyn edistämiseen Pälkäneellä.

– Tarkoitus on edistää lähiliikuntaa pienillä vuosittaisilla satsauksilla sen sijaan, että yhdellä kertaa tehtäisiin jotakin isoa ja kallista, Marja Kuisma kertoo.

Viime syksynä näkyvyyttä parannettiin toisessa ongelmakohteessa eli Tehdastiellä, jonka liikenneturvallisuus koheni pienen puiden harvennuksen jälkeen. Kuisma muistuttaakin, etteivät ratkaisut suinkaan aina olekaan vain pyöräilijöiden vaan myös jalankulkijoiden etu.

Jatkossa esimerkiksi rotvallien reunojen suunnitteluun ja toteutukseen halutaan kiinnittää huomiota tulevissa katusuunnitelmissa, ja visioissa on pyrkiä luomaan niin pyöräilijöille kuin jalankulkijoillekin enemmän mahdollisuuksia erilaisten lenkkien kiertämiseen.

Suunnitelmissa on hankkia kunnalle muutama sähköpyörä työntekijöiden lähiliikkumiskäyttöön. Kuisma toivoo, että näitä pyöriä voitaisiin tarjota jossakin määrin myös kuntalaisille ainakin kokeiluluonteisesti. Lisäksi kunnan työpajalle on pohdittu annettavan kunnostettavaksi pari polkupyörää, joita kuntalaiset voisivat – vielä tarkentumattomalla – käytännöllä lainata omaan käyttöönsä. ”Kyläpyörän” toimintaperiaate olisi kuitenkin periaatteessa sama kuin isoissa kaupungeissa olevilla city-pyörillä.

Kuisman mukaan pyöräilytapahtumia ja polkemisedellytysten kehittämistä mietitään jalkautettavaksi myös Luopioisiin yhteistyössä kuntalaisten kanssa.

– Tarkoitus ei ole kuitenkaan kehittää pyöräilymahdollisuuksia vain Onkkaala-keskeisesti, hän huomauttaa.

Muutama vuosi sitten Pälkäneellä päätettiin kunnanhallituksessa asti kääntää katseita lähiliikunnan edistämiseen. Ensimmäisessä vaiheessa tarkasteluun päätettiin ottaa pyöräily. Edellytyksiä pyöräilylle kehitetään pienten käytännön toimien kautta; viime syksynä Tehdastien sisäkurvin pöheikön poistaminen avarsi näkymiä huomattavasti.

Muutama vuosi sitten Pälkäneellä päätettiin kunnanhallituksessa asti kääntää katseita lähiliikunnan edistämiseen. Ensimmäisessä vaiheessa tarkasteluun päätettiin ottaa pyöräily. Edellytyksiä pyöräilylle kehitetään pienten käytännön toimien kautta; viime syksynä Tehdastien sisäkurvin pöheikön poistaminen avarsi näkymiä huomattavasti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?