Äitienpäivä: Anna Toivonen viettää sunnuntaina ensimmäistä äitienpäiväänsä

”Onnellista, vaikkakin vielä vähän epätodellista”

Lastentarhanopettajana työskentelevän Anna Toivosen ja lastensuojelussa työskentelevän Otto Blomqvistin esikoistytär syntyi 20. huhtikuuta. – Äitinä oleminen on tuntunut alusta asti luontevalta. Äidiksi tuleminen on ollut minulla haaveena oikeastaan aina, ja tuntuu hienolta olla nyt äiti, Anna Toivonen miettii ensimmäisen äitienpäivänsä kynnyksellä. Tyttövauva lepäilee tyytyväisenä äitinsä sylissä. Nimi vauvalle on jo valmiina, ja ristiäisiä vietetään kesäkuussa.

Lastentarhanopettajana työskentelevän Anna Toivosen ja lastensuojelussa työskentelevän Otto Blomqvistin esikoistytär syntyi 20. huhtikuuta. – Äitinä oleminen on tuntunut alusta asti luontevalta. Äidiksi tuleminen on ollut minulla haaveena oikeastaan aina, ja tuntuu hienolta olla nyt äiti, Anna Toivonen miettii ensimmäisen äitienpäivänsä kynnyksellä. Tyttövauva lepäilee tyytyväisenä äitinsä sylissä. Nimi vauvalle on jo valmiina, ja ristiäisiä vietetään kesäkuussa.

– Onhan olo vielä vähän epätodellinen. Onnellinen, hieno, mutta vähän epätodellinen, pälkäneläinen Anna Toivonen kertaa ensimmäistä viikkoaan äitinä.

Vierellä tuhisee 20. huhtikuuta syntynyt tyttövauva. Tuore isä Otto Blomqvist myhäilee taustalla. Tässä kauan odotettu tyttö nyt sitten on.

– Mahassa vauva liikkui todella paljon ja mietin, millainen tyyppi sieltä oikein on tulossa. Synnyttyään hän olikin hieman levoton ja itki paljon öisin, mutta kun pääsimme kotiin sairaalasta, vauva rauhoittui selvästi. Ensimmäiset päivät ovat siis menneet tytön kanssa oikein hyvin ja olemme saaneet nukkuakin ihan hyviä pätkiä, tuore äiti miettii.

Kasvatusalalla työskentelevät Toivonen ja Blomqvist puhuivat jo raskauden aikana paljon kasvatusperiaatteistaan. Yhteiset pelisäännöt löytyivät helposti. Tärkeintä on luoda omalle lapselle tavallista ja hyvää lapsuutta.

– Haluamme siirtää omien lapsuudenkotiemme hyviä perinteitä eteenpäin. Kauniit käytöstavat opetamme hänelle varmasti ja pidämme kiinni vanhasta hyvästä säännöstä ”rajoja ja rakkautta”. Haluamme myös aidosti kannustaa ja tukea tyttöä hänen kasvaessaan, vanhemmat miettivät.

Monella ystäväperheellä on jo lapsia, joten Toivonen ja Blomqvist ovat seuranneet lapsiperhe-elämää läheltä jo aiemminkin. Molemmat olivat valmistautuneet vauvan tuloon perinpohjaisesti muutenkin jo etukäteen, joten suuria yllätyksiä ei alkumetreillä ole tullut vastaan.

– Ihan varmasti niitä kuitenkin vielä tulee tytön kasvaessa, Toivonen nauraa.

Lastentarhanopettajana työskentelevän Anna Toivosen ja lastensuojelussa työskentelevän Otto Blomqvistin esikoistytär syntyi 20. huhtikuuta. – Äitinä oleminen on tuntunut alusta asti luontevalta. Äidiksi tuleminen on ollut minulla haaveena oikeastaan aina, ja tuntuu hienolta olla nyt äiti, Anna Toivonen miettii ensimmäisen äitienpäivänsä kynnyksellä. Tyttövauva lepäilee tyytyväisenä äitinsä sylissä. Nimi vauvalle on jo valmiina, ja ristiäisiä vietetään kesäkuussa.

Anna Toivonen ja kuvassa viikon vanha esikoistytär.

Hyvät muistot raskausajasta

Ensiraskaudestaan Toivoselle jäi hyvät muistot, vaikka raskausaikaan mahtui myös vaikeita hetkiä. Alkuaikojen pahoinvointi yltyi niin hurjaksi, että Toivonen oli 10 päivän ajan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tiputuksessa.

– En ollut aiemmin tajunnutkaan, että ihmiselle voi tulla niin käsittämättömän huono olo. Pahoinvointi onneksi loppui alkuviikkojen jälkeen, ja loppuraskaudesta pääsin taas lenkkeilemään ja elämään ihan normaalisti, Toivonen kertoo.

Toivoselle sattui synnytykseen pälkäneläinen kätilö, jota tuoreet vanhemmat kiittelevät vuolaasti. Kokenut kätilö loi synnytykseen mukavan ilmapiirin ja kertoi koko ajan, missä mennään. Vaikka aikaa lapsivesien menosta syntymään kuluikin kaikkiaan 40 tuntia, synnytyksestä jäi hyvät muistot.

– Uskallan kyllä vielä uudestaankin. Kokemus oli kaiken kaikkiaan oikein hieno. Kiitoksia vaan vielä tätäkin kautta Riitta Mäntysaarelle, Toivonen huikkaa.

Äitienpäivä perinteisin menoin

Perheen arki pyörii luonnollisesti nyt vauvan ehdoilla. Syntyessään 50 senttimetriä pitkä ja 3515 grammaa painanut tyttö on alkanut jo kasvaa vauhdilla. Ensimmäinen ulkoilukin on tehty jo isän kanssa.

– Itsekin pääsen toivottavasti tytön kanssa ulos jo piakkoin, kunhan vielä hieman toivun synnytyksestä, Toivonen lisää.

Sekä Toivonen että Blomqvist ovat ahkeria ulkoilmaihmisiä, joten vauvankin kanssa he aikovat liikkua paljon luonnossa heti kun mahdollista. Jyväskylän maalaiskunnasta kotoisin oleva Blomqvist ja Pälkäneeltä kotoisin oleva Toivonen osaavat arvostaa maaseutumaista ympäristöä lapsensa kasvuympäristönä.

– Pälkäne on vireä kylä ja täällä on yhteisöllinen meininki. Kun tyttö vähän kasvaa, aion käydä hänen kanssaan kerhoissa ja muissa lapsiperheille suunnatuissa jutuissa, Toivonen suunnittelee.

Ensimmäistä äitienpäivää perhe juhlii kotona. Anna Toivosen äiti – ensimmäisen lastenlapsensa ylpeä mummu – luultavasti piipahtaa kylässä, ja ehkä tuore äiti saa myös aamukahvit sänkyyn.

– Suunnitelmissa on mennä myöhemmin isommalla porukalla brunssille jonnekin, mutta varsinaisena äitienpäivänä emme kuitenkaan lähde näin pienen vauvan kanssa liikkeelle. Jatkossa meidänkin perheen äitienpäivää vietetään luultavasti molempien lapsuudenkodeista tutuin, perinteisin menoin. Aamupala sänkyyn ja vähän erityishuomiota äidille, Toivonen suunnittelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?