Kirjasta voi tulla siili

Luettuja omia kirjoja voi antaa eteenpäin ystäville, jos ei halua teoksia syystä tai toisesta säilöä, viedä kirjaston kierrätyspisteeseen tai myydä kirpputorilla. Kirjat voivat aloittaa myös kokonaan uuden elämän niiden sivuista taiteltuina koriste-esineinä.

Pohjan koulun oppilaat saivat askartelumateriaalikseen kirjaston poistokirjoja, joista he taittelivat ainakin siilejä, omenia ja kuusia.

–Opettaja näytti mallia, mitä pitää tehdä, toista luokkaa käyvä Mila Santala kertoi.

–Kirjoista ja netistäkin katsoimme ohjeita, kuudesluokkalaiset Katja Knaapi ja Sirja Salovesi täydensivät.

Siilin kirjasta saa, kun jokainen sivu taitellaan puoliksi pituussuuntaan. Kun koko kirja on näin taiteltu, jokainen sivu taitellaan kulmasta keskelle. Kannet voi irrottaa tai jättää paikoilleen. Lopuksi siilille liimataan silmät ja nenä.

 

Kirjojen tärvelyä luvan kanssa

Kaikki Pohjan koulun oppilaat tehtailivat kirjoista koriste- tai tarve-esineitä. Antti Ahola laskeskeli, että ykkös- ja kakkosluokkalaiset saivat askarreltaviksi parikymmentä kirjaa. Osa töiden tuloksista on nähtävillä vielä tämän viikon ajan Pohjan kirjastossa sen aukioloaikoina.

–Hauska nähdä, että oma työ on täällä esillä, Sirja mainitsi.

Näyttely havainnollistaa senkin, miten riittävän paksu kirja toimii hyvin myös säilytysrasiana. Siinä kirjan sisus on leikattu pois sopivan kokoisia reunuksia lukuun ottamatta.

Kun kirjoja tavallisesti pyritään pitämään hyvinä asiallisen käsittelyn avulla, niin sivujen taittelu ja leikkaaminen ilman ikäviä seuraamuksia oli hyvin epätavallista toimintaa.

–Aika hauskaa, kun sai luvan kanssa rikkoa kirjoja, Valtteri Vähäsöyrinki huomautti.

–Olisi ollut mukavampaa, jos olisi saanut repiä koulukirjoja, Katja Knaapi lisäsi.

Mila Santalan (vasemmalla), Katja Knaapin, Sirja Saloveden, Valtteri Vähäsöyringin ja Antti Aholan töitä on esillä Pohjan kirjastossa.

Mila Santalan (vasemmalla), Katja Knaapin, Sirja Saloveden, Valtteri Vähäsöyringin ja Antti Aholan töitä on esillä Pohjan kirjastossa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?