Maastotaitoilta: Pälkäneen ratsastusseurat suunnittelevat yhteisiä maastotaitokilpailuja

Ihmisen ja hevosen yhteistyötä harjoittava laji

Noora Sihvola, Johanna Niemi, Virpi Pennanen ja Liisa Tyllinen edustivat Pälkäneen ratsastusseuroja maastotaitoillassa, jossa suunniteltiin yhdessä järjestettäviä kilpailuja ensi syksylle.

Noora Sihvola, Johanna Niemi, Virpi Pennanen ja Liisa Tyllinen edustivat Pälkäneen ratsastusseuroja maastotaitoillassa, jossa suunniteltiin yhdessä järjestettäviä kilpailuja ensi syksylle.

Pälkäneellä toimivat neljä ratsastussseuraa – Islanninhevosystävät Alsaela, Ratsastusseura PR-88, Kaukkalan Ratsastajat ja Sydän-Hämeen Ratsastajat – alkoivat suunnitella yhteistoimintaa jo marraskuussa järjestetyssä järjestötapaamisessa. Kunnan mestaruuskisat toteutetaan kolmessa eri ratsastuslajissa: koulu-, este- ja askellajiratsastuksessa. Pälkäneen yhteiskoululla viime viikolla järjestetyssä maastotaitoillassa suunniteltiin yhteisvoimin järjestettäviä maastotaitokilpailuja ensi syksylle. Tilaisuudessa kaikki neljä ratsastusseuraa esittäytyivät ja kertoivat omasta toiminnastaan ja painotuksistaan.

Kaikille hevosihmisille sopiva laji

Liisa Tyllinen Ratsastusseura PR-88:sta kertoi maastotaitoratsastuksesta ja -ajosta lajina. Lajissa voidaan kilpailla kolmessa eri osakokeessa – suunnistuksessa, askellajikokeessa ja maastokokeessa. Maastokoe sisältää erilaisia tehtäviä, joita voivat olla esimerkiksi pressun ylitys tai postilaatikolla käynti ratsain. Tehtävät voivat olla myös tietokilpailutyyppisiä. Kilpailussa arvostellaan muun muassa hyviä hevosmiestaitoja, ratsastajan apujen käyttöä, hevosten rauhallisuutta tehtävillä sekä hevosten kiittämistä hyvistä suorituksista ja pyrkimyksistä. Laji kehittää ihmisen ja hevosen yhteistyötä ja kilpailuissa on ennen kaikkea hyväntahtoinen henki.

– Laji sopii kaikille hevosihmisille ja hevosille lajista riippumatta ja on monipuolista ja hauskaa, Liisa Tyllinen kiteytti.

Idea lajin tuomiseen Pälkäneelle lähti maastotaitokurssilta, jolle Tyllinen osallistui Lahdessa. Lajissa voidaan mitata taitoja kolmella tasolla: helpolla, vaikealla ja vaativalla tasolla.

– Syksyn kilpailuihin suunnitellaan varmasti tätä helppoa tasoa, Liisa Tyllinen tuumaili.

Kilparatsastaja ja hevostenkouluttaja Annika Kyrklund puhui tilaisuudessa hevosihmisille tärkeistä maastoratsastustaidoista, jotka ovat monelta nykyisin hukassa, kun tunneilla ratsastetaan lähinnä kentällä ja maneesissa. Ratsastajan on hallittava tietyt taidot ennen maastoon lähtemistä ja muistettava vastuunsa.

– Ennen maastoon lähtemistä on hallittava erilaisia hevosia aidatulla alueella, osattava nousta hevosen selkään ja laskeutua sieltä pois sekä ymmärrettävä hevosen luontaista käytöstä, Annika Kyrklund kertoi.

Kilpailut syyskuulle

Ratsastuksenohjaaja ja yrittäjä Mervi Ilola Ilolan ratsutilalta Valkeakoskelta jakoi hevosihmisille arvokasta kokemusta maastotaitokilpailujen järjestämisestä. Ilolan tilalla järjestettiin maastotaitokilpailu viime syksynä ja kokemukset olivat positiivisia. Osallistujat nauttivat tehtävien suorittamisesta.

Maastotaitokilpailuja voivat järjestää tallit ja seurat ympäri maan. Valkeakoskea lukuun ottamatta kisoja ei ole kuitenkaan ihan lähiseuduilla toistaiseksi järjestetty, ja Pälkäneen hevosihmiset alkoivatkin innolla puuhata kilpailuja ja koota järjestelytoimikuntaa.

Ajankohdaksi suunnitellaan syyskuuta ja kilpailujen vetäjäksi valittiin Liisa Tyllinen.

– Alueen hevosharrastajia toivotaan laajalti osallistumaan mukaan. Vapaaehtoisille ja toimihenkilöille tulee olemaan tarvetta, Liisa Tyllinen muistutti.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?