Pitkäjärven kunnostusyhdistys: Lauantaina Laitukkalassa tietoisku uusiutuneesta kalastuslaista

Virkistys(kalastusta) vesillä

Pyydyskalastus verkolla, katiskalla ja vastaavilla sekä ja uistelu säilyvät vesialueen omistajan myymien lupien piirissä uudessakin kalastuslaissa, kertoo kalatalousneuvoja Petri Mäkinen. Usein kannattaisi myös miettiä pirstoutuneimpien vesialueiden hallinnan yhdistämistä. Kuva: Veikko Hoppula.

Pyydyskalastus verkolla, katiskalla ja vastaavilla sekä ja uistelu säilyvät vesialueen omistajan myymien lupien piirissä uudessakin kalastuslaissa, kertoo kalatalousneuvoja Petri Mäkinen. Usein kannattaisi myös miettiä pirstoutuneimpien vesialueiden hallinnan yhdistämistä. Kuva: Veikko Hoppula.

Kalastelu, uiminen, veneily, mökkeily, kaikki ne onnistuvat hyvin vain puhdasvetisellä järvellä. Pälkäneen Pitkäjärven kunnostusyhdistys on jo vuosia taistellut jäsentalkoiden voimin järven virkistyskäyttöarvojen puolesta ja rehevöitymistä vastaan.

Yhdistyksen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää toimivaa yhteistyötä järven alueella vaikuttavien osakaskuntien ja ympäristön maanomistajien kanssa. Muutamana kesänä kasvillisuuden ylivaltaa on pyritty rajoittamaan tehokkaalla niitto-urakoinnilla. Vesikasvien niitto ja poistaminen edellyttävät vesialueen haltijan lupaa.

Pari kilometriä pitkä, mutta kapea järvi jakautuu monen osakaskunnan alueisiin, ja osa niistä on järjestäytymättömiä. Luopioisten puoleinen osa Pitkäjärvestä kuuluu Aitoon kalastuskuntaan, mutta toinen puolisko pienestä järvestä koostuu monen kylän sirpaleista.

Vesialueiden yhdistäminen helpottaisi järven ruoppausta, sillä nyt Pitkäjärven kunnostusyhdistys ei ole löytänyt keskustelukumppania, kun vesialueen haltijalta olisi pitänyt kysyä vesikasvien niittolupaa.

 

Kalastuslain uudistuksia

Virkistyskalastus on monien Pitkäjärven ranta-asukkaidenkin harrastus. Mökkirannalle hankittu savustuslaite olisi hukkainvestointi, ellei sinne viikonloppuna muutamaa ahventa tai peräti hauenpuikkaria saisi.

Kalanpyyntiä säädellään maassamme kalastuslailla ja sitä täydentävällä kalastusasetuksella. Uusi kalastuslaki tuli voimaan vuoden 2016 alusta ja siinä on lukuisia kohtia, jotka jokaisen harrastuskalastajankin on syytä tuntea.

– Uuden lain keskeisimpiä muutoksia on se, että tavallisten kalastajien kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtainen viehekalastusmaksu on yhdistetty kalastonhoitomaksuksi, kertoo kalatalousneuvoja Petri Mäkinen Hämeen kalatalouskeskuksesta.

– Maksu koskee 18–64 -vuotiaita kalastajia, jotka kalastavat muuten kuin onkimalla, pilkkimällä tai silakkaa litkalla eli kohottomalla ja syötittömällä ongella rannalta. Maksulla saa kalastaa koko maassa yhdellä vavalla, vieheellä ja painovieheellä. Muuhun kalastukseen tarvitaan lisäksi paikallinen kalastuslupa.

Kylässä asumiseen perustuneet kalastusoikeudet osakaskunnan vesialueella poistettiin uudesta laista.  Tähän kuului oikeus kotitarve- ja virkistyskalastukseen verkolla, katiskalla ja rapumerroilla kylän vesialueilla. Vesialueen omistajan asema säilyy uudessa laissa pääpiirteissään ennallaan.

Kalastusalueet muuttuvat jatkossa kalatalousalueiksi ja niiden lukumäärä vähenee. Nämä ovat julkisoikeudellisia yhdistyksiä, joiden jäseninä ovat kalastusoikeuden haltijat sekä valtakunnalliset kalastusalan järjestöt.

Kalatalousalueiden tärkein tehtävä on käyttö- ja hoitosuunnitelman laatiminen ja täytäntöönpano.

– Suunnitelman merkitys ja sitovuus kasvaa, sanoo Mäkinen.

Hämeen kalatalouskeskuksen kalatalousneuvoja kertoo aiheesta tarkemmin lauantaina 14.5. kello 12, kun Pitkäjärven kunnostusyhdistys järjestää Laitikkalan Seurantalolla vuosikokouksensa yhteydessä tilaisuuden, jossa esitellään uuden kalastuslain mukanaan tuomia uudistuksia, vesialueiden hoitotöiden vaikutusta kalatalouteen sekä kala- ja rapuistutusten mahdollisuuksia vesistönhoitotoimenpiteenä. Tapahtuma on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Järjestäjät toivovat mahdollisimman runsasta osanottoa, sillä samalla tarjoutuu tilaisuus myös keskinäiseen ajatustenvaihtoon Pitkäjärven kunnostustoimien tulevaisuudesta ja kehittämisestä.

 

Veikko Hoppula

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?