Tornien taisto: Lintuharrastajat saivat havaintokisalleen aurinkoisen sään

Tikat piristivät tavanomaisia lajilistoja

Karvianlahden lintutorni ei ole suuri, mutta kolme havainnoijaa siellä mahtuu sentään yhtä aikaa tiirailemaan. Harrastuksensa parissa Marjo Lindberg (vas.), Ismo Oksanen ja Kaarina Mattila.

Karvianlahden lintutorni ei ole suuri, mutta kolme havainnoijaa siellä mahtuu sentään yhtä aikaa tiirailemaan. Harrastuksensa parissa Marjo Lindberg (vas.), Ismo Oksanen ja Kaarina Mattila.

Valtakunnallinen Tornien taisto -lintuhavaintokisa pääsi viime viikonloppuna otsikoihin etenkin siksi, että Janakkalassa erään tornin edustalla nähtiin harvinainen ruusulokki. Lajista on kautta aikain Suomesta vasta kahdeksan havaintoa.

Sydän-Hämeen alueella kisajoukkueita oli lauantaina aamuviidestä lähtien kahdeksan tunnin ajan kuudessa lintutornissa. Niissä ei nähty eikä kuultu harvinaisuuksia, mutta jokusia piristäviä tuttavuuksia kuitenkin. Sää oli komean aurinkoinen koko kisan ajan.

Pälkäneellä Luopioisten Karvianlahden tornissa päivystänyt Kuikkia-joukkue sai merkattua listoilleen jo ensimmäisen tunnin aikana 27 lajia. Mielenkiintoista oli, että siihen sisältyivät kaikki neljä tikkalajia, jotka tuolta paikalta voi olettaakin havaitsevansa. Eli käpytikka, pikkutikka, palokärki ja harmaapäätikka.

– Piristävinhän niistä on tuo harmaapäätikka, joka nytkin ääntelee kuuluvasti tuossa läheisessä metsikössä. Eipä se mikään harvinaisuus kuitenkaan ole, vaan tässä paikassa olemme sen havainneet ennenkin, Ismo Oksasen ja Kaarina Mattilan kanssa joukkueen tälle paikalle jo muutamana aiempanakin vuonna muodostanut Marjo Lindberg kertoi.

Saman tien lahden yllä lensi palokärki, jonka joukkue oli kuitenkin nähnyt jo hetki aiemminkin. Samaan syssyyn napattiin kuitenkin havainto vihervarpusesta, jonka korkea nuotti kantoi jostakin tornin itäpuolelta.

Sahalahtelaiset Lindberg ja Oksanen sekä tamperelainen Mattila havaitsivat myös muun muassa kaislikon yllä useampaan kertaan liidelleen ruskosuohaukan, runsaasti pajusirkkuja, kuikan sekä viime vuosina kovasti vähentyneen selkälokin.

Kaikkiaan lajeja kertyi 51 eli yksi enemmän kuin vuosi sitten. Viimeisenä saatiin ruksattua rantasipi. Lukema oli joukkueen uusi ennätys tältä paikalta. Lindberg oli itse aiemmin keväällä Porin Yyterissä katselemassa varsin harvoin Suomessa nähtävää lintuvierasta.

– Yöhaikara houkutteli paikalle paljon bongareita pitkänkin matkan päästä. Yksi nakupinnoja keräävä mies pyysi saada riisua itsensä alasti, että sai yhden lajin lisää listaansa. Hän heitti vaatteet pois, katsahti yöhaikaraa kaukoputkensa läpi ja puki uudestaan. Bongarithan keräävät mitä ihmeellisimpiä havaintolistoja.

Myös Lindberg ja Oksanen pitävät kotonaan kirjaa muun muassa sohvalta nähdyistä linnuista ja erikseen terassilta nähdyistä tai kuulluista. Lähivuosina he aikovat pystyttää omaan pihaansa lintutornin, sillä pihasta on hyvät näkymät järvelle.

 

Kosteikkotornikin sai lopulta sääksen

Joona Koskinen kävi kaukoputkella läpi Pohtiolammen kosteikkoja sekä niiden takana näkyviä maisemia. Hän oli havaintokisassa mukana toista kertaa.

Joona Koskinen kävi kaukoputkella läpi Pohtiolammen kosteikkoja sekä niiden takana näkyviä maisemia. Hän oli havaintokisassa mukana toista kertaa.

Myös Kangasalan Pohtiolammen tornissa lintulajilista muodostui perin tavanomaiseksi. Siihenkin tuli kuitenkin oma pieni lisämausteensa tikkamaailmasta. Valkoselkätikka on tosin havaittu samasta tornista joinakin aiempinakin kisapäivinä.

Olli Lehtimäen, Juhani Koivun, Jouko Alhaisen ja Risto Mattilan muodostama joukkue hyödynsi sallittua teknistä välineistöä parhaansa mukaan. Koivulla oli matkassa äänenvahvistin, ja kauimmaisia lentohavaintoja pystyttiin tarkistamaan Mattilan pitkällä teleobjektiivilla ottamista valokuvista.

Pandion-niminen joukkue sai kasaan 57 lajia. Ennätys tältä paikalta heillä on kuitenkin 62.

Pohtiolammella on kaksi muutakin tornia eli sääksitorni sekä viime kesänä valmistunut esteettömän kulun kosteikkotorni. Jälkimmäisessä kisaili Trilliväijyt-joukkue (Joona Koskinen, Inka VoutilainenHarri Koskinen), joka onnistui havaitsemaan taiston aikana 44 lintulajia. Lopulta myös sääksen, jota yllättäen ei meinattu saada listoille ensin millään ilveellä.

Kangasalla Haralanharjun näkötornissa havainnoinut Haaskalinnut saalistaa -kokoonpano sai rastit 59 lajin kohdalle ja Kangasalan Kuhmalahdella sijaitseva Yli-Kirjamon torni toi Metsälinnut-porukalle merkinnät 53 lajista.

Sydän-Hämeen alueen ykköseksi nousi Tykölänjärven pohjoispään torni Pälkäneellä. Valkeakosken Lintuharrastajien joukkue havaitsi sieltä peräti 78 lintulajia, mielenkiintoisimpina luhtahuitti ja pikkukuovi.

Koko maassa paras lukema eli 110 lajia saatiin Porin Yyterissä sekä Kokkolan Vattajassa. Tornien taiston järjestää BidLife Suomi, ja tänä vuonna kisan osallistumismaksuista kertyneellä tuotolla tuetaan heinäkurpan suojelua.

Olli Lehtimäki testaili välillä Juhani Koivun äänenvahvistajakalustoa Pohtiolammen lintutornissa. Näkö- ja kuulohavaintoja helpottavat laitteet kuten kaukoputket ja vahvistimet ovat Tornien taistossa -sallittuja. Lintujen ääniä ei saa sen sijaan soittaa nauhalta houkuttelutarkoituksessa.

Olli Lehtimäki testaili välillä Juhani Koivun äänenvahvistajakalustoa Pohtiolammen lintutornissa. Näkö- ja kuulohavaintoja helpottavat laitteet kuten kaukoputket ja vahvistimet ovat Tornien taistossa -sallittuja. Lintujen ääniä ei saa sen sijaan soittaa nauhalta houkuttelutarkoituksessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?