Oiva asia!

Olipa hienoa, että Martti Huhtamäki tarttui kolumnissaan tärkeään asiaan eli äidinkielemme tilaan. Toki kieli muuntuu aikojen kuluessa, mutta silti voi toivoa, että edes alkeellinen kielioppi olisi hallussa ihmisillä, jotka käyvät tämän päivän Suomessa monia vuosia koulua.

Mainokset ovat pahin opettaja: kaura hiutale, ripsi väri, juhla kahvi ja niin edelleen. Eritoten ihmetyttää, että ei edes televisiossa osata suomea. Paitsi Arvi Lind aikoinaan. Sanotaan paljon kiitos! Ei kukaan sano paljon lehmä, vaan paljon lehmiä, joten myös paljon kiitoksia!

Jos puhutaan yhdestä ihmisestä teititellen, ei sanota, että ”te olette olleet”, vaan ”te olette ollut”. Jos kyseessä on kaksi tai useampia henkilöitä, on muoto ”te olette olleet”.

Kerran oikein puistatti, kun korkeasti koulutettu ihminen sanoi radio-ohjelmassa: ”Mä kyllä alan ensi talvena hiihtää!” Entäs lukusanan käyttö lauseen alussa – silloin ei verbi ole monikossa, vaikka tuhat varusmiestä olisi marssilla tai miljoona tähteä loistaa taivaalla!

Ja paljon muuta kurjaa. Ehkä yhä kurjempaan mennään, kun kännykät ovat varastaneet ajan lukemiselta ja kirjoittamiselta.

Kiitos Huhtamäelle!
Tarja Ruohonen
kesäpälkäneläinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?