Suomi-hullu saksalaispuoliso toi Ulla Kuusniemen Kuohijoelle

Puolitoista vuotta sitten Kuohijoelle muuttaneen Ulla Kuusniemen edellisessä kotikaupungissa Saksan Mannheimissa elelee kutakuinkin 350 000 asukasta.  Kuohijoella vakiasukkaita on vajaa 60 – vaikkakin kesällä määrä moninkertaistuu.

Muitakin eroja paikkakunnissa on. Mannheimissa Kuusniemi oppi nauttimaan smalltalkista sekä kättelystä ja poskisuudelmista.

– Pidin kovasti myös lähialueen pikkukylistä ja viinivuorista, jotka olivat ihastuttavia päiväretkikohteita. Eteläsaksalaiseen tyyliin ihmiset olivat avoimia ja ystävällisiä. Tosin myös Kuohijoella ihmiset ovat erittäin mukavia. Meidät otettiin mieheni kanssa avosylin vastaan, ja olemme saaneet kaiken tarvitsemamme avun. Vaikka Kuohijoki on näinkin pieni paikka, meidän lisäksi kylällä asustaa myös toinen suomalais-saksalainen pariskunta.

Kuohijoella Kuusniemen mukaan parasta on puhdas ilma, luonto ja rauhallisuus.

– Mannheimissa totuin alati ympärillä leijaileviin teollisuuden tuottamiin savupilviin. Siksi voisin kehua loputtomiin Kuohijoen ilman käsittämätöntä raikkautta. Myöskään Kuohijoen luonnon kauneudesta en tunnu saavan tarpeekseni. Liikun paljon metsässä, ja kesäisin soutelemme Kuohijärvellä. Aivan hiljan kohtasimme lähimetsässä valtavan kokoisen pöllön. Sen siipien väli oli varmaan kaksi metriä, Kuusniemi väittää.

Kuusniemi kertoo olevansa hyvä sopeutumaan erilaisiin asuinpaikkoihin.

– Viihtyminen kussakin paikassa riippuu siitä, millaiseksi ympäristönsä luo. Kuohijoelta en lähtenytkään etsimään esimerkiksi Mannheimin runsasta kulttuuri- tai ravintolatarjontaa. Täällä on kuitenkin iso liuta ihastuttavia asioita, joita Saksassa ei ole.

 

Ihastusta ensisilmäyksellä

Ilman saksalaisen miehensä Bernd Hegerin ”Suomi-hulluutta” Kuusniemi olisi varmasti asunut vielä jonkin aikaa Saksassa.

– Vietimme kesät Suomessa Keuruulla, ja Bernd ihastui Suomen luontoon ikihyviksi. Kalastuksesta on tullut hänen lempiharrastuksensa.

Kun mies oli kaksi vuotta puhunut Suomeen muuton puolesta, Kuusniemi suostui lähtemään katsomaan kolmea taloa.

Kuohijoen kohteeseen pariskunta ihastui ensisilmäyksellä.

– Täällä oli kaikki mitä saatoimme toivoa. Talo oli järven rannalla, tontti iso ja pihassa idyllinen navetta ja vanha aitta. Yksi kriteerimme oli myös se, että lentokentälle saisi olla matkaa enintään sata kilometriä.

Kyseiset puitteet vaadittiin, sillä Heger perusti yrityksen, joka tarjoaa majoituspalveluita saksalaisille nuorisojalkapalloilijoille. Pariskunnan pihapiirissä aiotaankin järjestää jo tulevana kesänä ensimmäinen jalkapalloleiri. Jalkapalloilun kultamaassa tämänkaltaiset, kaukanakin kotimaasta pidettävät leirit ovat äärimmäisen suosittuja.

– Pidän ajatuksesta, että kesät olisivat vilkkaita ja ihmistäysiä. Talvet voimmekin sitten hyvällä omallatunnolla käpertyä omiin oloihimme, Kuusniemi hymyilee.

 

Työhuoneen upea maisema

Kääntäjänä työskentelevä Kuusniemi ihastui Saksaan jo lukioaikana ollessaan vaihdossa Limburg an der Lahnissa. Sieltä tie vei saksankieliselle tradenomi-linjalle Vaasan ammattikorkeakouluun.

Tradenomiopintojen loppuvaiheessa hän aloitti opinnot Vaasan yliopistossa pääaineenaan saksan kieli ja kirjallisuus. Vaihdon kautta Kuusniemi päätyi kääntäjien arvostamaan Mainzin yliopistoon Germersheimiin, josta hän valmistui vuonna 2004 kääntäjäksi.

Kuusniemen työhuoneesta avautuu maisema suoraan luonnon keskelle. Viime syksynä pihan poikki kirmasi valkohäntäpeura. Tuttuja näkyjä ovat myös uljaat hirvet.

Kuusniemi katselee ulos ikkunasta ja intoilee siitä, kuinka Suomessa jopa sunnuntaisin saa tehdä pihatöitä naapurien häiriintymättä.

– Saksassa sunnuntait olivat ehdottomia lepopäiviä. Esimerkiksi mitään äänekkäitä koneita ei saanut käyttää, ja kaikki muutkin naapurustoa häiritsevät ulkotyöt olivat pannassa. On aivan mahtavaa, että voin puuhastella pihatöiden parissa koska tahansa, Kuusniemi iloitsee.

 

Kuohijoelle asettunut freelancer-kääntäjä Ulla Kuusniemi aikoo tutustua kesällä Pälkäneen kesätapahtumiin – ja jos työkiireiltään ennättää, palata myös vanhan harrastuksensa suunnistuksen pariin.

Kuohijoelle asettunut freelancer-kääntäjä Ulla Kuusniemi aikoo tutustua kesällä Pälkäneen kesätapahtumiin – ja jos työkiireiltään ennättää, palata myös vanhan harrastuksensa suunnistuksen pariin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?