Palkintotontti poiki pöhinää polkujuoksuun

Anssi Kukkonen esittelee Aitoo Trailin palkintotonttia Pukinpolun päässä.

Anssi Kukkonen esittelee Aitoo Trailin palkintotonttia Pukinpolun päässä.

Aitoo Trailin puolimaratoonareiden kesken arvotaan Pälkäneen kunnan lahjoittama 1592 neliömetrin omakotitontti, johon saa rakentaa yli 300 neliömetriä. Palkintotontti sijaitsee Pukkivuoressa kilometrin päässä Aitoon keskustasta, josta löytyy muun muassa Aitoon koulu (esikoulu ja 1–6 luokat), Anna Tapion koulu (7–9 luokat), päiväkoti, kauppaa ja kirjaston lainausasema.

Aitoo Trailin puolimaratoonareiden kesken arvotaan Pälkäneen kunnan lahjoittama 1592 neliömetrin omakotitontti, johon saa rakentaa yli 300 neliömetriä. Palkintotontti sijaitsee Pukkivuoressa kilometrin päässä Aitoon keskustasta, josta löytyy muun muassa Aitoon koulu (esikoulu ja 1–6 luokat), Anna Tapion koulu (7–9 luokat), päiväkoti, kauppaa ja kirjaston lainausasema.

Aitoon Pukkivuoressa tuntuu asustavan eläväistä väkeä. Tämän kevään pesänrakentajat kantavat tavaraa jylhien puiden oksille ja livertävät hetken ennen kuin lähtevät hakemaan lisää rakennustarvikkeita.

Tiellä touhuavat lapset tervehtivät tulijaa iloisesti käsi pystyssä.

– Tästä se alkaa, Anssi Kukkonen esittelee Pukinpolun päässä.

Kun astuu tontin laidan koivikon läpi, kohti komeaa kalliota nouseva rinnetontti avautuu kaikessa komeudessaan. Jäkälä- ja sammalpeitteisen kallion juurelta kulkee kapea polku. Se yhtyy parin sadan metrin päässä uraan, jota pitkin polkujuoksijat painelevat kesäkuun alussa.

– Jos reittiin olisi tehnyt pienen koukkauksen, sen olisi voinut tuoda palkintotontin poikki, Aitoo Trailin järjestävä Anssi Kukkonen kertoo.

Aitoo Trailin sivuilla kävi melkoinen kuhina syksyllä, kun Anssi Kukkonen paljasti tämänkertaisen tapahtuman vetonaulan: polkupuolimaratonin osanottajien kesken arvotaan kunnan lahjoittama omakotitontti Pukkivuoresta, melkein reitin varrelta.

Ahkerasti Facebookissa jaettu tonttipäivitys tavoitti saman tien lähes 10 000 aktiivista silmäparia. Myös maastossa ja kunnan tonttisivuilla alkoi näkyä liikettä, kun palkinnosta kiinnostuneet lähtivät tutustumaan tonttiin ja sen ympäristöön.

Palkintotontilta pääsee suoraan harjun lenkkipoluille, joita Kukkosen järjestämä Aitoo Trail on tehnyt tutuksi.

– Poluilla näkyy uusia kasvoja, sillä ihmiset tulevat kauempaakin juoksemaan kisareittejä, Anssi Kukkonen kertoo.

 

Polkua pitkin pääsee Pälkäneelle

Viime vuonna Aitoo Trail keräsi 130 osanottajaa.

Viime vuonna Aitoo Trail keräsi 130 osanottajaa.

Aitoo Trail juostaan lauantaina 11. kesäkuuta viidettä kertaa. Viime vuonna osanottajia oli 130.

Harjumaastossa kulkeva seitsemän kilometrin polkureitti kierretään kerran tai kolmesti. Polkupuolimaraton kerää huomattavasti enemmän juoksijoita kuin lyhyt pikamatka, sillä suuri osa osanottajista on polkujuoksuharrastajia eri puolilta maata. Lisäksi tapahtuma on tutustuttanut lähiseudun kuntoilijoita uuteen lajiin ja lenkkimaastoihin.

Polkujuoksun järjestävä Anssi Kukkonen on asustanut Aitoossa reilut 15 vuotta. Hän innostui juoksemisesta liikkuvien luopioislaisten mukana. Aikansa maanteiden laitoja ja sorateitä koluttuaan maratoonari löysi lähes takapihalta lähtevät metsäpolut. Nyt Kukkonen linjaa Aitoosta Onkkaalaan lenkkipolkua, jota pitkin voi taittaa vaikka työmatkat.

– Kyllä siitä pääsee jo nyt niin, että matkalla joutuu juoksemaan vain reilun kilometrin soratietä. Moni muukin kulkisi mielellään metsien siimeksessä, kunhan reitti saadaan merkittyä.

Myös Laipan suuntaan pääsee Aitoosta metsiä pitkin. Laipanmaassa riittää juostavaa kovakuntoisimmallekin. Etelä-Suomen haastavin polkujuoksukisa Sappee Trail Run juostaan niissä maastoissa elokuun alussa. Valittavana on 18, 26, 32 ja 52 kilometrin reitit.

Anssi Kukkonen esittelee Aitoo Trailin palkintotonttia Pukinpolun päässä.

Anssi Kukkonen esittelee Aitoo Trailin palkintotonttia Pukinpolun päässä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?