Hiukan orpo olo

Kamppailu Kokoomuksen puheenjohtajuudesta on jo ratkaistu etelän mediassa. Ujosti hymyilevä poliisin ja rajavartioiden valvoja on osoittanut valtiomiestaitonsa saatuaan toimialoilleen säästöjä aikaan. Hän on myös pysäyttänyt pakolaisvirran Suomeen.

Petteri Orpo, 46, on saavuttanut ensimmäisen voittonsa Kokoomuksen eduskuntaryhmässä. Siinä koekaniiniksi uhrautui korkealta taholta yllytettynä Harry Harkimo. Hän sai ryhmän sisäisessä äänestyksessä yhden äänen. Se osoitti, että Harkimo luottaa itseensä.

Tosin itseluottamus petti, kun Elina Lepomäki ilmoittautui taloudelliseksi asiantuntijaksi ja lähti peliin mukaa.

Muut luottivat Antti Petteri Orpoon, Alexander Stubbiin tai ei kehenkään.

Jan Vapaavuori, joka peri Sauli Niinistön aikanaan hankkiman varapääjohtajan jossain Brysselin rahanjako-organisaatiossa, oli kokoomusgalluppien kärjessä vielä silloin, kun oli ilmoittanut pysyvänsä Brysselissä. Orpoa hän ehti kuitenkin kannattamaan kostoksi siitä, että hävisi Stubbille ja Paula Risikolle edellisessä puoluekokouksessa. Viisainta olisi ollut olla hiiren hiljaa omaa tulevaisuuttaan ajatellen.

Mylly on lähtenyt pyörimään myös äänestäjäkunnassa pitkin maata. Orpo pysäytti pakolaisvirran ensin EU:n piirissä ja sitten Venäjällä. Hän käytti taitavasti hyväkseen pääministeri Juha Sipilää, ulkoministeri Timo Soinia ja tasavallan presidentti Sauli Niinistöä. Orpo lähetti ensin Sipilän neuvottelemaan EU:n huippukokoukseen ja sitten pääministeri Dimitri Medvedevin luokse Venäjälle.

Kun muutamat vanhoilla Ladoilla ja polkupyörillä pohjoisen raja-asemille rynnänneet pääsivät alittamaan rajapuomin, Orpo lähetti presidentti Niinistön neuvottelemaan Vladimir Putinin kanssa. Sen jälkeen tilanne on rauhoittunut ja Kokoomuksen kentälle levitetään tätä sankaritarinaa.

Se, että sisäministeriön piirissä toteutetut säästötoimet ovat toteutuneet, on Orpon ansiota, vaikka edellinen sisäministeri Päivi Räsänen ehti ne jo toteuttaa. Liikkuva poliisi lakkautettiin ja kymmenet poliisit pääsivät sisätöihin, kuten tarkistamaan peltipoliisien ottamia kuvia ja varmistamaan, että peltipoliisien välähdyksistä saadaan korotetut sakot talteen.

Antti Petteri Orpo ilmoittaa syntymäpaikakseen Kiulon. En löytänyt alkuun sellaista pitäjää Suomen kartalta. Piti selvittää, että talonpoika Lalli surmasi piispa Henrikin ruotsalaistietojen mukaan Kiulon järven jäällä, eli siis Köyliössä.

Puheenjohtajaehdokas Orpo ilmoittaa ottavansa valtionvarainministerin tehtävät Stubbilta voiton saatuaan. Hän aikoo palauttaa myös keskiluokan luottamuksen kokoomukseen. Hän kalastelee siis Sdp:n vesillä. Sanonnatkin ovat samat. Orpo alkaa noudattaa Antti Rinteen hokemia lainaten valituksi tultuaan hyvää politiikkaa huonon sijasta. Miten, se on kummassakin tapauksessa vielä hiukan hämärän peitossa.

Kieltämättä Alexander Stubb on liian lahjakas henkilö Suomen poliittiseen kenttään. Hän on liian kielitaitoinen, liian hyväkuntoinen ja liian hyvä esiintyjä. Pahin virhe oli kuitenkin se, että hän otti itsestään valokuvan edellisessä puoluekokouksessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?