Paikalliseen tekemiseen tuleva raha innostaa

– Olemme nyt hankkeessa siinä kohtaa, että meiltä odotetaan konkreettisia ehdotuksia. Sellainen on tarkoitus tehdä elokuussa. Kesäkuussa saamme kotisivut, jotka käännetään heti ainakin osittain englanniksi ja myöhemmin saksaksi, selvittää Seppo Kääriäinen Tavastia Lakeland -matkailuhanketta.

Kääriäisen mainitsemat ehdotuksia odottavat tahot löytyvät lähiseudulta, jossa Luopioisista ponnistava hanke on herättänyt suurta kiinnostusta. Toistaiseksi laaja, neljän maakunnan alueelle levittäytyvä konsepti on ”vain” luontokohteiden esittelyä, mutta päämääränä on hakea kirkasta kokonaiskuvaa siitä, minne ja mitä tekemään ihmiset haluttaisiin muun muassa Luopioisten ja Pälkäneen seudulla viedä.

– Yrittäjäjärjestön tarkoituksena on luoda toimijoille puitteita eikä niinkään ruveta itse tekemään, linjaa Luopioisten yrittäjien puheenjohtaja Erkki Toivari.

Toivari ja Kääriäinen kävivät aurinkoisena toukokuun päivänä Pytingissä pokkaamassa Luopioisten Säästöpankkisäätiön myöntämän 4160 euron apurahan, jota yrittäjäjärjestö oli hakenut seutuhankkeen eteenpäin viemiseen.

– Yrittäjien hankkeelle on myönnetty apurahaa jo aiemminkin, kuten esimerkiksi kulttuuriyhdistys Mikkolan navetallekin. Tämä on tavallaan osoitus, että arvostamme heidän tekemäänsä työtä, Säästöpankkisäätiön asiamies Mikko Iisakkila huomauttaa.

– Tuki ja arvostus tuovat ilman muuta kaikille potkua talkootyöhön, myöntää Mikkolan Navetan Outi Nummi.

 

Pytingin kahvilaan lisäpotkua

Mikkolan Navetta ja Yrittäjät saivat suurimmat yksittäiset apurahat kaikkiaan 50 000 euron kokonaispotista.

Navetan suunnitelmissa on käyttää tukisumma ”Kukkia soi” -tapahtumaan, joka laajenee yksittäisestä konserttipäiväisestä kolmeksi eri tapahtumaksi. ”Kukkia soi ja soutaa” vie musiikin vesille Kukkian Kulkureiden kanssa, ja ”Kukkia soi kylillä” tuo konsertin Puutikkalaan heinäkuussa.

Lisäksi apurahaa hyödynnetään Pytingin kahvilassa, jonka toimintaa on viime aikoina pyöritetty Navetan aktiivien ja Kukkian maatalousnaisten voimin. Mukana talkoissa on ollut myös Aitoon koulutuskeskuksen väki, joka on pyörittänyt Vohvelikahvilaa.

– Olemme miettineet, miten saamme kahvilaa pyöritettyä kesällä. Tällä tuella saamme lisää nuoria auttamaan leivontataitoista palkkatuettua työntekijää ja pidettyä kahvilan laajemmin auki. Aiomme myös pitää kuntainfoa kesän ajan avoinna aina kun kahvilaakin, kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Pia Suhonen kertoo.

 

Toivelistalla oli miljoona markkaa

Luopioisten Säästöpankkisäätiön myöntämät apurahat vaihtelivat tänä vuonna 500 eurosta noin 4000 euroon, ja kaikkiaan apurahaa myönnettiin 32 hakijalle. Mikkolan Navetan ja Luopioisten yrittäjien lisäksi suurimpia saajia olivat Leikkipuisto Aitooseen -työryhmä leikkipuiston laitehankintoihin, LC Luopioinen kuntoradan kunnostamiseen ja Pälkäneen 4H-yhdistys nuorten työllistämiseen vanhainkodeilla ja laitoksilla.

Hakemuksia tuli säätiöön tänä keväänä viitisenkymmentä, ja rahaa pyydettiin yli 160 000 euron edestä. Mikko Iisakkilan mukaan sekä apurahahakemusten että myönnettyjen apurahojen määrä on kasvanut nopeasti, ja säätiön kuuden ensimmäisen toimintavuoden aikana apurahoja on jaettu 230 000 euroa.

– Useimmat apurahan hakijat ovat paikallisia kotiseutu- ja harrastusyhdistyksiä, urheiluseuroja ja kulttuurintuottajia, joiden toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoistyöhön. Apurahatoiminnalla haluamme kannustaa näitä tahoja jatkamaan monin tavoin paikkakuntaa hyödyttävää toimintaa, Iisakkila sanoo.

Luopioisten Säästöpankkisäätiön tarkoituksena on Pirkanmaan alueen elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin tukeminen ja säästäväisyyden edistäminen tukemalla kulttuuria ja urheilua erityisesti Luopioisissa ja Pälkäneen alueella. Säätiö omistaa puolet Pirkanmaalla toimivasta Aito Säästöpankki Oy:stä, jonka kautta apurahat tulevat jaettaviksi.

Luopioisissa on edelleen vahva tekemisen meininki. Jo yhden kahvipöytäkeskustelun aikana ideat sinkoilevat ja jalostuvat niin, että heikompaa hirvittää. Luopioisten Säästöpankkisäätiön asiamies Mikko Iisakkila kehuu aktiivisuuden näkyvän jo esimerkiksi siinä, ettei vanha kunnantalo ole jäänyt – kuten monessa muussa kunnassa – tyhjilleen kuntaliitoksen jälkeen.

Luopioisissa on edelleen vahva tekemisen meininki. Jo yhden kahvipöytäkeskustelun aikana ideat sinkoilevat ja jalostuvat niin, että heikompaa hirvittää. Luopioisten Säästöpankkisäätiön asiamies Mikko Iisakkila kehuu aktiivisuuden näkyvän jo esimerkiksi siinä, ettei vanha kunnantalo ole jäänyt – kuten monessa muussa kunnassa – tyhjilleen kuntaliitoksen jälkeen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?