Kangasalan kesäteatteri: Ahti Jokisen ohjaama Ilmonien arvoitus -näytelmä avaa syitä Ilmonin kulttuurisuvun traagiselle kohtalolle

Kulttuuriperheen kipupisteet

Ahti Jokisen mukaan Ilmolan kulttuuriperheen tarinan siirtäminen näyttämölle on siinä mielessä vaikeaa, että monella kangasalalaisella on perheestä vahvat mielipiteet ja muistikuvat.

Ahti Jokisen mukaan Ilmolan kulttuuriperheen tarinan siirtäminen näyttämölle on siinä mielessä vaikeaa, että monella kangasalalaisella on perheestä vahvat mielipiteet ja muistikuvat.

Mitä tapahtuu olemassa olleille henkilöille, kun heistä tulee kesäteatterinäytelmän henkilöhahmoja? Kuinka uskollinen käsikirjoittaja ja ohjaaja voi olla ihmisten luonteille, kun kyse on kuitenkin teatterista, jolla on jo sinällään oma totuutensa ja tapansa muokata todellisuutta?

Kangasalalaisesta Ilmonin kulttuuriperheestä näytelmää Kangasalan kesäteatteriin ohjaava Ahti Jokinen toteaa, että perheen tarinan sovittaminen näytelmäksi on siinä mielessä vaikeaa, ettei ole olemassa yhtä perimmäistä totuutta, joka voitaisiin kopioida teatterin maailmaan.

– Monella kangasalalaisella on omat muistonsa ja mielipiteensä Ilmonien perheestä. Luonnollisesti kaikkien muistikuvia ja ajatuksia perheenjäsenten luonteista ei voi siirtää näytelmään. Henkilöhahmot tulevat varmasti herättämään mielipiteitä katsojissa, Kangasalan Kirjakahvilassa näytelmästä kertonut Jokinen sanoo.

Uskollinen Jokinen pyrkii kuitenkin olemaan Aulis Aarnion käsikirjoitukselle.

– Pohjaan ohjaukseni käsikirjoitukseen ja sen faktoille. Tarkoitus ei ole lähteä tekemään näytelmää, joka perustuisi tekijöiden täydelliselle mielikuvittelun vapaudelle ja fantastisille näyille. Näytelmässä ollaan tekemisissä niin paljon realismin kanssa kuin se suinkin vain on mahdollista.

 

Katsoja, katso tarkkaan

  1. kesäkuuta ensi-iltansa saava Ilmonien arvoitus -kesäteatterinäytelmä rakentaa draamallisen kaarensa Ilmonin perheenjäsenten arvoitusten varaan. Heillä jokaisella oli eläessään oma kipupisteensä, oma ”salaisuutensa”, jota he tietoisesti tai alitajuisesti varjelivat.

Jokinen käsittelee näitä arvoituksia pääasiassa 1930-luvulle sijoittuvaan näytelmään rakennettujen kysymysten kautta.

– Näytelmä antaa vastauksia näihin kysymyksiin, kun vain katsoja osaa tarpeeksi tarkkaan katsoa. Henkilöhahmojen luonteiden ja elämänkohtaloiden kautta näytelmä kurkottaa myös kohti suurempaa arvoitusta: sitä, mistä Ilmonien perheen traaginen kohtalo johtui.

Kangasalan Kirjakahvilassa vieraillut Ahti Jokinen aikoi omien sanojensa mukaan kääntyä ovella, koska esiintyminen jännitti häntä sen verran paljon.

Kangasalan Kirjakahvilassa vieraillut Ahti Jokinen aikoi omien sanojensa mukaan kääntyä ovella, koska esiintyminen jännitti häntä sen verran paljon.

Kyläläisten silmätikkuina

Millaisia Ilmonit sitten olivat? Ainakin heitä toisiinsa yhdisti taiteellinen lahjakkuus, vaikkakin se jokaisen kohdalla tuli esille hieman eri tavoin. Heistä seitsemästä jokainen joutui myös tavalla tai toisella kyläläisten silmätikuksi.

Perheen isän, Hjalmar Ilmonin, tekemisiä seurattiin tarkkaan, sillä hän oli piirilääkäri. Niin ikään perheen Aino-tyttären ura terveyssisarena oli syynin alla, sillä kyliä kiertävä terveydenalan ammattilainen otti hoitaakseen myös lääkärin viran silloin kun lääkäri ei itse paikalle ehtinyt.

Arne-poika puolestaan aiheutti pahennusta teologisessa tiedekunnassa, josta hän mielenkuohuissaan erosi. Olof sen sijaan erotettiin poliisimestarin toimesta, vaikkakin sai sittemmin virkansa takaisin.

Ehkä suurin tragedia piilottelee kuitenkin kuvataiteilija Einar Ilmonin persoonassa, josta leivottiin uutta Albert Edelfeltia.

– Monien vastoinkäymisten jälkeen Einar erakoitui kotisaunan päätyyn rakennettuun pieneen ateljeehen. Välillä hän joutui hermoparantolaan, koska ei kestänyt sitä, ettei hänen Jumalalle pyhittämiään teoksia ymmärretty, Jokinen kertoo.

Ilmonien arvoituksessa Einarin hahmon tragedialle avataan myös uutta, ennenkuulematonta näkökulmaa.

– Olisiko Einarin elämä mennyt aivan eri tavalla, jos hän olisi ymmärtänyt sielunsa syvyydet paremmin? Jokinen kysyy.

Tähän arvoitukseen Vesijärven rannalla sijaitsevassa Ramppi-teatterissa vilautellaan vastausta kolmen viikon kuluttua.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?