Historia ja maantieto pakollisina

Lukiouudistusta ollaan viemässä väärään suuntaan, jos historia ja maantieto eivät olisi enää pakollisia aineita. Kyllähän sivistyneen ihmisen on tunnettava ihmiskunnan historiaa edes lukiokurssien verran ja osattava sijoittaa valtiot eri puolille maapalloa.

Tämä ei tarkoita sitä, että olisi vanhaan malliin osattava ulkoa esimerkiksi Ruotsin kuninkaat Kustaa Vaasasta alkaen tai tiedettävä Yhdysvaltain kaikki osavaltiot, mutta eihän ihminen osaa sijoittaa itseään ja kotimaataan oikein mihinkään hallitsematta edes perustietoja näistä kahdesta oppiaineesta.

Oman maan historia on osattava aika hyvin, Euroopan kohtalaisesti ja maailmanhistoriakin on osattava sijoittaa kutakuinkin oikeille vuosisadoille. Ja kyllä mielestäni maantiedossa on esimerkiksi tiedettävä, montako valtiota on Etelä-Amerikassa. Eivät nämä ole kohtuuttomia vaatimuksia.

Muista aineista sen verran, että kyllähän nykyaikana on tavallisenkin kansalaisen tiedettävä edes joitakin alkeita fysiikasta, kemiasta ja biologiasta. Karsittavaa löytyy minun mielestäni vaikkapa ilmaisutaidosta, kuvataiteista ja musiikista, joissa on varsin paljon tunteja. Mutta se niistä, tärkeintä on siis pitää ohjelmassa ja kehittää historian ja maantiedon opetusta pakollisena kaikille.

 

Paul Tiililä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?