Raikun koululaiset kertovat videoilla kylän merkkipaikoista ja menneisyydestä

Raikun oppilaat eivät jättäneet yläkoululaista Kiia Mansikkaviitaa hetkeksikään.

Raikun oppilaat eivät jättäneet yläkoululaista Kiia Mansikkaviitaa hetkeksikään.

– Kauppa oli kylän tapaamispaikka. Nykyään tapaamispaikka on Raikun koulu. Vuosina 1962–1985 kaupan talossa toimi myös posti. Pihassa oli bensan myyntiä. Siellä oli myös kioski, jossa myytiin karkkia ja jäätelöä. Kylällä asui noin 70 lasta, joten kauppa kävi, kertoo Kalle Helistö YouTubeen ladatulla videolla.

Kalle kertoo sujuvasti kaupan menneisyydestä ja siitä, miten jauhot olivat suurissa säkeissä ja hiivat kilonkokoisia möhkäleitä. Neljäsluokkalaisen taustalla vaihtuvat vanhat kyläkauppakuvat ihan kuin uutislähetyksessä.

YouTubesta löytyy jo kaksikymmentä Raikun koulun oppilaiden tekemää videota Raikun ympäristöstä – ja lisää on tulossa.

– Videot ovat arvokkaita ja kertovat siitä, miten Raikussa ja sen ympäristössä on ennen vanhaan eletty. Se on ihan kuin historian kirjoitusta, kiittelee rehtori Pia Viljanen.

Kulttuurihistoriallisen mobiilipolun avajaisia vietettiin torstaina.

 

QR-koodi löytyy koulun nettisivuilta

Raikun koulun laulu veisattiin kirkkaana kahvilapäivänä.

Raikun koulun laulu veisattiin kirkkaana kahvilapäivänä.

Kulttuurihistoriallinen mobiilipolku sai alkunsa sen jälkeen kun Raikun koulun lakkautusuhka oli torjuttu. Koululla ryhdyttiin miettimään, miten menneisyyden ja tulevan voisi yhdistää. Syntyi vuoden projekti.

Oppilaat keräsivät syksystä alkaen tarinoita mobiilipolkua varten. Oppilaiden mukana lähetettiin viestejä kotiin ja kylän historian tunteville. Syyskuun alussa pidettiin kokous, jossa keskusteltiin radasta ja sen toteutuksesta.

Tarinoita historiallisista nähtävyyksistä kuvattiin vihreän ”greenscreenin” avulla: näin oppilaiden taakse saatiin upotettua ihan oikeaa kuvaa vanhan ajan kohteista.

– Radan saa ohjelmana iPhonelle ja Samsungille sekä muille Android-puhelimille, mutta Windows-puhelimille sitä ei ole saatavilla. QR-koodi löytyy Raikun koulun nettisivuilta. Sen jälkeen syötetään salasana, rataa suunnitellut Heini Mattila opasti.

 

Metsätarinoita jatkoksi

Action track -sovelluksella pääsee näkemään koulun ympäristössä sijaitsevia pisteitä vaikka kotisohvalta käsin. Linkkien kautta löytyy video ja pisteestä kertova tarina. Samat videot löytyvät Raikun koulun YouTube -tililtä. Ne kertovat muun muassa Sipilän tilasta ja Vehoniemen automuseosta.

Ensi vuonna videot saavat jatkoa uusilla tarinoilla ja perinnepoluilla. Oppilaat etsivät ja keksivät aiheita metsästä. Videoiden lisäksi Raikun koululaiset ovat oppineet tekemään animaatioita.

Kulttuurihistoriallisen mobiilipolun avajaisjuhlassa jaettiin kukkia ja erikoiskiitoksia henkilöille, jotka olivat mukana auttamassa kulttuuriradan teossa. Rehtori Viljanen kiitti erityisesti kakkosluokkalaista Niilo ”Taavi” Rukkoa, jonka uravalintaan projekti saattaa vaikuttaa. Kiitokset saivat myös Kiia Mansikkaviita videoiden editoinnista ja pääluottamushenkilö Niilo Ikola.

Juhlassa laulettiin Heikki Salon kirjoittama Raikun koulun laulu. Oppilaat, opettajat ja kyläkahvilaväki kajautti seisaallaan ja raikuvasti koulua hyvin kuvaavan kappaleen.

 

Takapihalle jonotti autoja puhdistukseen.

Takapihalle jonotti autoja puhdistukseen.

Autonpesua kyläkahvilassa

Nuutti Silvennoinen vietti päivää ulkona autoja imuroiden.

Nuutti Silvennoinen vietti päivää ulkona autoja imuroiden.

Raikun kyläkoululla vietettiin torstaina perinteistä autonpesu- ja taimikahvilaa. Kuten kyläkoulukahvilan nimestä voi päätellä, takapihalla toimi autonpesupiste ja etupihalla innokkaat oppilaat myivät erilaisia taimia sekä yrttejä ja salaattia.

Kahvilan puolella työskenteli kahdeksan työntekijää, joista suurin osa oli eka- ja tokaluokkalaisia. Helmi Kudjoi, Helka Linna, Senni Merimaa, Sara Harjula, Fanny Vuorila, Minttu Mäkihannu ja Varvara Sarajärvi uskoivat kävijöitä tulevan paljon niin kuin edellisissä kahviloissakin.

Joukko kahvilan työntekijöitä oli toivottamassa asiakkaita tervetulleiksi.

Joukko kahvilan työntekijöitä oli toivottamassa asiakkaita tervetulleiksi.

Iloiset tytöt olivat asetelleet pöydille kahvikuppeja servietteineen ja tarjoutuivat ottamaan asiakkailta tilauksia heti sisään tultaessa. Kahdeksantena työntekijänä toimi Emil Kudjoi.

Ovet kävivät tiheään tahtiin. Myös koulun takana olevalla autonpesupisteellä riitti kuhinaa. Autoja alkoi olla jo pitkä jono.

– Harjoittelimme edellisenä päivänä pesemällä opettajien autoja, kertoi kolmasluokkalainen Nuutti Silvennoinen.

Hänellä oli vastuu autojen imuroimisesta. Silvennoinen veikkasi autoja tulevan pestäväksi noin viisi, mutta pian uusia pesunodottajia oli kymmeniä. Pieni sade ei mielialaa haitannut, vaikka autojenpesu keskeytyikin hetkeksi.

 

TET-harjoittelijat painepesuri kädessä

Taimia myymässä Ilona Pulakka (vas), Reetta Harjula, Akseli Syrjä ja Martti Salminen (takana). Mukana myös maskotit pesukarhu Pessi ja papukaija Mara.

Taimia myymässä Ilona Pulakka (vas), Reetta Harjula, Akseli Syrjä ja Martti Salminen (takana). Mukana myös maskotit pesukarhu Pessi ja papukaija Mara.

Autonpesupisteellä olio kaksi ryhmää: toiset pesivät autot ulkoa ja toiset sisältä. Oppilaat eivät itse saaneet käyttää painepesuria, joten siinä auttoivat kahdeksasluokkalaiset TET-harjoittelijat Pikkolan koulusta. Heitä oli paikalla neljä.

Kiia Mansikkaviita oli ollut harjoittelussa jo edellisellä viikolla. Hän auttoi oppilaita ja oli mukana Kulttuuriradan teossa.

– Raikussa on mukava ilmapiiri ja nautin täällä olemisesta, Kiia kommentoi viikkoaan.

Hän tykkää kyläkoulusta ja siellä on hänen mielestään mukavaa. Siltä myös näytti, kun ryhmä oppilaita kokoontui tytön ympärille yhteiseen kuvaan. He eivät meinanneet päästää yläkoululaisesta irti hetkeksikään.

Kiia valitsi juuri Raikun koulun viikoksi TET-paikakseen, koska se oli hänelle tuttu paikka ja hän halusi nähdä koulua ja miten se oli muuttunut.

– Saatan tulla seuraavaan työharjoitteluun tänne tai sitten eläinasemalle tai tallille, hän miettii ensi syksyn työharjoittelupaikkaa. Kiitos siis kaikille, jotka ovat ottaneet meidät TET-harjoitteluun riesaksenne ja tutustumaan oikeaan työhön.

 

Taimienmyynti vaatii laskupäätä

Taimienmyyntipaikalla vastassa oli joukko iloisia kasvoja valmiina myymään ja rahastamaan. Neljä nuorta oppilasta oli harjoitellut rahastusta jo edellisissä kahviloissa ja oppikirjojen laskuilla. Heidän mielestään erikoinen kyläkahvilapäivä oli kiva.

Neljäsluokkalaista Aatos Pulakkaa odottaa ensi vuonna Huutijärven koulu. Hän haluaisi jäädä vielä Raikkuun. Tuleva koulu näyttää hänestä isolta.

– Kesällä lähdemme Kreikkaan Kreetan saarelle, Aatos kertoi kesäsuunnitelmistaan.

Hän aikoo myös viettää aikaa ulkona.

 

Salla Salo

Kirjoittaja on Pikkolan koulun kahdeksasluokkalainen, joka tutustui työelämään viikon ajan Sydän-Hämeen Lehdessä

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?