Vastaanottokeskusten toiminta loppuu

Maahanmuuttovirasto on päättänyt lakkauttaa marraskuun loppuun mennessä yhteensä yli 40 aikuisten ja perheiden vastaanottokeskusta sekä alaikäisille tarkoitettua yksikköä. Toimintaa lakkautetaan myös Pälkäneellä ja Kangasalla. Pälkäneellä loppuu 78 paikkaa sisältäneen keskuksen toiminta ja Kangasalla 30-paikkaisen alaikäisyksikön toiminta.

Pälkäneen kunta on vuokrannut SPR:lle asuntoja Onkkaalasta ja Aitoosta, jossa kunta on järjestänyt turvapaikanhakijaperheiden lapsille valmentavaa koulutusta. Pälkäneellä on toimittu osana aiemmin lakkautettua Kaivannon vastaanottokeskusta. Kangasalla Ahokodit Oy:n alaikäisyksikön toiminta ehti jatkua tukiasumisyksikkönä sen jälkeen, kun 14-paikkaisen ryhmäkodin toiminta lopetettiin keväällä. 30-paikkaisen yksikön toiminta loppuu kokonaan marraskuun loppuun mennessä, kuten Pälkäneelläkin.

Majoituspaikkoja vähennetään myös useista vastaanottokeskuksista, jotka jatkavat toimintaansa.

Lakkautusten, sopimusten päättymisien ja vähennysten seurauksena majoituspaikkoja vähenee yhteensä noin 5700, joista noin 900 alaikäisille ilman huoltajaa tulleille turvapaikanhakijoille tarkoitetuista yksiköistä. SPR:n Hämeen piirin alueella paikkamäärä pienenee runsaalla 400:llä.

Aiemmin tänä vuonna maahanmuuttovirasto on ilmoittanut noin 10 000 majoituspaikan vähentämisestä vastaanottokeskuksissa. Nämä ovat toteutumassa jo syyskuun loppuun mennessä.

Majoituspaikkoja jää nyt ja aikaisemmin ilmoitettujen lakkautusten ja majoituspaikkojen vähennysten jälkeen aikuispuolen yksiköihin noin 15 000 ja alaikäisyksiköihin noin 800 paikkaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan lakkautusten syynä on turvapaikanhakijoiden määrän väheneminen. Turvapaikanhakijoita on saapunut maltillisesti alkuvuoden aikana, ja samaan aikaan paikkoja vapautuu, kun turvapaikanhakijat saavat päätöksiä, siirtyvät kuntiin tai poistuvat maasta. Paikkavähennyksiä voidaan miettiä uudelleen, jos tilanne muuttuu lähikuukausina.

SPR pohtii lakkautusten tarkempia käytännön aikatauluja yksiköissään. Toimien ajoituksessa pyritään huomioimaan esimerkiksi lasten koulunkäynti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?