Ensimmäistä ikiomaa taidenäyttelyä jännittämässä ja järjestämässä

Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella oppinsa saanut Irene Riihimäki esittelee Rönnvikissä kukkien kauneutta ja kummallisuutta.
23-vuotias Irene Riihimäki on tutumpi Sydän-Hämeen Lehden avustavana toimittajana, mutta tänä kesänä hän kunnostautuu kuvataiteen saralla järjestämällä esikoisnäyttelyn "Kukkia,kukkia!" Rönnvikin viinitilalla.

23-vuotias Irene Riihimäki on tutumpi Sydän-Hämeen Lehden avustavana toimittajana, mutta tänä kesänä hän kunnostautuu kuvataiteen saralla järjestämällä esikoisnäyttelyn ”Kukkia,kukkia!” Rönnvikin viinitilalla.

Hui apua, olenko menossa ojasta allikkoon!  Nämä ovat ajatukseni tasan viikkoa ennen ensimmäisen taidenäyttelyni ripustusta. Jännitys on pinnassa ja olo on kuin pinteeseen joutuneella, mutta onko olemassa hyviäkin pinteitä? Olen kolmena kesänä kirjoittanut Sydän-Hämeen Lehteen kulttuuritapahtumista, ja samalla on tullut nähtyä monta hienoa näyttelyä. Näiden ihailtavien esimerkkien myötä innostuin järjestämään tänä kesänä oman taidenäyttelyn Rönnvikin viinitilalla. Näyttelyn nimi on Kukkia, kukkia!

Taide kuuluu minulla niin työhön kuin arkeenkin.  Sen lisäksi, että kirjoitan kulttuuriaiheista kesäisin Sydäriin, olen taidehistorian opiskelija Helsingin yliopistosta ja työskentelen taidegalleriassa. Oman taidenäyttelyn järjestäminen on kuitenkin jotain aivan toisenlaista kuin mitä olen aikaisemmin tehnyt.

Lehtijuttujen kirjoittamisessa ja galleriassa työskentelyssä ydin on sama: pitää esitellä muiden tekemää taidetta. Nyt kun olen itse tekijä, on sanojen löytäminen vaikeaa. Sillä suoraan sanottuna jännittää.  Ihmiselle on luontaista toivoa, että hänestä pidetään, samanlainen toivomus ulottuu myös omiin taideteoksiin. Vähän mielessään kuiskailee, että toivottavasti ihmiset löytävät teosten luo, ja aivan huippuahan olisi, jos joku vielä haluaisi jonkun teoksen kotiaan koristamaan.

Myynti ei ole tässä asiassa kuitenkaan se pääasia vaan maalaaminen. Öljyväreillä maalaamisen aloitin jo lapsena. Olen käynyt kuvataiteen perusopetuksen Pälkäneellä ja öljyvärimaalaustunneilla Kangasalla. Opettajanani toimi Jari Markkinen, joka tunnetaan nykyään Pälkäneen varhaiskasvatuksen aluejohtajana.

Helsingin yliopistossa olen opiskellut yliopiston piirustussalissa, jossa noudatetaan perinteistä akateemista taideopetuksen mallia. Eli pyritään käyttämään samoja metodeja, joiden varaan esimerkiksi Suomen kultakauden taiteilijat Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela ja Helene Schjerfbeck ovat osaamisensa rakentaneet. Kaikki edellä mainitut taiteilijat ovatkin opiskelleet yliopiston piirustussalilla. Piirustussalilla opettajinani ovat toimineet taiteilijat Pertti Summa ja Jan Neva. Ensimmäinen on vahva koloristi jälkimmäisen painottaessa piirustustaidon merkitystä.

Traditioviittojen alla tulee usein kuuma hengittää: pitkät päivät klassisen maalaamisen ja piirtämisen parissa veivät minut kukka-akvarellien äärelle. Kukkien kauneuteen ja jopa kummallisiin muotoihin sekä väreihin on ihana uppoutua, mieli rentoutuu välittömästi.

Kukkia, kukkia! -näyttelyyn kuuluu vain yksi öljyvärimaalaus, muut ovat akvarellitöitä. Koen, että vesivärit ovat raikas, puhdas ja myrkytön vaihtoehto öljyväreille. Akvarellit eivät vain usein saa osakseen yhtä suurta arvostusta kuin öljyvärityöt.  Ehkä ihmiset ajattelevat, että akvarelleja voi tehdä kuin liukuhihnalta, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Hyvä työ on hyvä työ tekniikasta riippumatta, ja mestarin tunnistaa aina.

Ovatko omat työni hyviä, sitä en voi sanoa: sen voit todeta vain Sinä. Tervetuloa Rönnvikin viinitilalle kesällä nauttimaan viinistä ja Kukista, kukista!

Irene Riihimäen taidenäyttely ”Kukkia, kukkia!”  Rönnvikin viinitilan tallinvintillä 1.6.–31.8.Ma-Pe 10-19, La 10-18, Su 12-18.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?