Teemapäivä: Lukiolaiset saivat työkaluja talouden suunnitteluun

Ote omaan talouteen

– Peräti 20 prosenttia kaikista maksuhäiriömerkinnöistä kirjataan nuorten luottotietoihin, Taina Pelkonen ja Jenna Haapala Volumi -yrityksestä kertovat.

Ote omaan talouteen -tapahtumassa kuulijoina ovat Pälkäneen lukion kakkosluokkalaiset. Koulutuksen tarkoituksena on kertoa nuorille oman talouden hallinnan tärkeydestä ja antaa heille työkaluja talouden suunnitteluun. Näin saadaan ehkäistyä maksuhäiriömerkintöjen syntymistä.

Haapala kertoo, että luottotietoja voidaan tarkastella erilaisissa yhteyksissä, joten tiedoissa peräti kaksi vuotta näkyvä maksuhäiriömerkintä voi estää esimerkiksi luoton tai vakuutuksen saamisen.

Usein maksuhäiriömerkintä johtuu rahanpuutteesta, jonka vuoksi lasku jää maksamatta. Näissä tilanteissa käy Pelkosen ja Haapalan mukaan joskus niin, että laskujen maksamiseksi otetaan pikavippejä tai luottoa, joiden liiallista käyttöä tulisi välttää.

– Luoton käytöstä tulee helposti kierre, jossa maksetaan luottoa luotolla, koulutuksessa mukana ollut Pälkäneen Aito Säästöpankin pankinjohtaja Sanna Hämäläinen kertoo.

Hän kehottaa lukiolaisia aloittamaan säästämisen, sillä pitkällä aikavälillä siitä voi olla paljon hyötyä. Pienikin rahamäärä kuukaudessa säästöön laitettuna kasvaa jo vuoden aikana mukavan kokoiseksi.

Pelkonen ja Haapala esittivät Ote omaan talouteen -koulutuksessa lukiolaisille väitteitä, joihin nämä saivat antaa mielipiteensä. Väitteet koskivat muun muassa vakuutuksia, rahankäyttöä ja asennetta raha-asioita kohtaan.

Mielipiteitä oli laidasta laitaan. Toisten mielestä laadusta joutuu maksamaan, kun taas osa oli sitä mieltä, että halvallakin voi saada hyvää.

Nuorilta kysyttiin myös, kuinka omaa taloutta voi hallita. Koulutuksen anti oli jäänyt mieleen, sillä vastaukset olivat fiksuja: tee budjetti, maksa laskut ajoissa ja säästä, jotta et joudu velkakierteeseen.

Ote omaan talouteen -koulutusta järjestää Volumi yhteistyössä Aito Säästöpankin ja Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:n kanssa. Tapahtumia on järjestetty ja järjestetään ympäri Pirkanmaata toisen asteen opiskelijoille. Lisätietoa koulutuksesta löytyy osoitteesta oteomaantalouteen.fi.

 

Sanna Hämäläinen (vasemmalla), Taina Pelkonen (keskellä) ja Jenna Haapala (oikealla) olivat kertomassa Pälkäneen lukiolaisille oman talouden hallinnasta.

Sanna Hämäläinen (vasemmalla), Taina Pelkonen (keskellä) ja Jenna Haapala (oikealla) olivat kertomassa Pälkäneen lukiolaisille oman talouden hallinnasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?