Yökahvila: Motoristit suuntaavat kesäperjantaisin Vehoniemeen

Motoristi mielii museoon

Ari Kesti moottoripyöräilee Vehoniemen Automuseoon viikoittain.

Ari Kesti moottoripyöräilee Vehoniemen Automuseoon viikoittain.

Varsinkin kesäperjantaisin Vehoniemenharjun valtaa melkoinen pörinä, kun moottoripyörä toisensa jälkeen hurahtaa Vehoniemen Automuseon pihaan. Pihapiiri täyttyy usein ääriään myöten etenkin aurinkoisilla ja lämpimillä keleillä. Tällöin museon emäntä Leila Suutarinen saa huhkia hiki hatussa, jotta kaikille riittää kahvia, munkkeja, jäätelöä tai muita kahvion suosittuja herkkuja.

Myös ylöjärveläinen Ari Kesti aikoo suunnata moottoripyörineen tänäkin kesänä Vehoniemeen viikoittain.

– Vehoniemeen on helppo tulla ja paikka on erityisesti aurinkoisilla kesäkeleillä ihan mahtava, Kesti juttelee.

Motoristeille suunnatut yökahvilat alkavat keväällä kelien lämmetessä. Tänä keväänä ensimmäinen yökahvila pidettiin 28. huhtikuuta.

– Pidän perjantaisin ovet auki kello 23 asti, toki säävarauksella. Kesätiistaisinkin aukioloaikaa venytetään tarpeen mukaan. Jos kävijöitä riittää, en minä heitä täältä pois potki. Päinvastoin, saatanpa alkaa leipoa vaikkapa tuoretta pullaa, Suutarinen tokaisee.

Vehoniemen Automuseon parkkipaikka täyttyy yökahviloiden aikaan moottoripyöristä.

Vehoniemen Automuseon parkkipaikka täyttyy yökahviloiden aikaan moottoripyöristä.

Viidestoista yökahvilakesä

Vehoniemi alkaakin olla motoristien piireissä klassikkopaikka. Sijainti Lahdentien varressa lähellä Kaivannon kanavaa on edullinen; Kangasalan keskustaan on 10 kilometriä ja Tampereelle 25. Harjulle johtaa monta kestopäällysteistä ja vaihtelevaa tietä. Kauniit järvinäköalat ovat piste iin päälle.

Motoristikahvilat alkoivat aikanaan motoristien toiveesta. Motoristit valittelivat, että ei ole mitään kivaa paikkaa avoinna enää myöhemmin illalla myöhemmin.

– Eräänä perjantaina olin tyttäreni kanssa kymmenen aikaan grillillä. Siinä meni moottoripyöriä ohi ja mietimme, että ne eivät tiedä mihin menisivät iltakahville. Muutaman päivän päästä taas joku motoristiporukka valitteli asiaa, ja kysyimme, moneenko pitäisi olla avoinna. Sovimme sitten, että seuraavana perjantaina olemme avoinna ainakin kello kymmeneen illalla, Suutarinen muistelee.

Motoristien viidakkorumpu toimi hyvin, ja väkeä tuli paikalle muutaman kymmenen motoristin verran.  Seuraava kysymys oli oikeastaan jo ennalta arvattavissa. ”Koska olette seuraavan kerran pidempään auki?”

– Hätäpäissäni sanoin, että jos nyt vaikka joka toinen perjantai. Siitä se alkoi. Perjantaisin tuli puheluita, että onko nyt mikä perjantai, ja muutaman viikon päästä päätimme olla avoinna pidempään joka perjantai. Nyt taitaa olla menossa jo viidestoista kesä yökahviloita. Hups, kuinka aika menee, Suutarinen päivittelee.

Tänä vuonna juhannusaatto osuu perjantaille eli ”ihan oikealle paikalleen”. Automuseon väki onkin suunnitellut, että juhannusaaton yökahvilaa jatketaan yöttömän yön kahvilana tarpeen mukaan yli puolen yön, mikäli asiakkaita vain liikkuu.

– Tämä kuitenkin säävarauksella, Suutarinen tarkentaa.

20 000 kilometriä kesässä

Toukokuun loppupuolen yökahvilan yhteydessä oli mahdollista koeajaa Harley Davidsonien tämän vuoden malleja. Ari Kesti hyödynsikin tilaisuuden, sillä suunnitelmissa on kakkospyörän hankkiminen tänä kesänä.

– Harrikka sen olla pitää, onhan se ihan paras. Tällä pyörällä kun on sielu, Kesti maalailee.

Kesti ajaa moottoripyörällään yhden kesän aikana noin 20 000 kilometriä. Tänäkin kesänä edessä on perinteinen reissu Norjaan.

– Norjan tiet ovat erittäin hyviä ajaa, Kesti perustelee reissukohdetta.

Motoristien yökahvilat kesäperjantaisin Vehoniemen Automuseolla (Vehoniemenharjuntie 92). Museo, kahvio ja museopuoti avoinna klo 23 asti.

Vehoniemen Automuseo

  • Perustettu  vuonna 1983
  • Museossa on noin 50 entisöidyn ajoneuvon vaihtuva näyttely
  • Automuseo on viime aikoina käynnistellyt yhteistyötä eestiläisen Laitse Rallyparkin kanssa. Toukokuun loppupuolella Vehoniemen näyttelyyn tuli esille englantilainen MG Midget vuosimallia 1935, joka kuuluu Laitsen noin 80 harrasteajoneuvon kokoelmaan.
  • Vehoniemessä on ollut aiemminkin kansainvälisiä museoautoja esillä, esimerkiksi Mercedes-Benzin museosta Saksasta ja Saab-Scanian museosta Ruotsista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?