Tervetuloa puutarhajuhliin

Keltainen talo on juurtunut Pälkäneen Nuijantalolle, jossa se avaa ovensa kolmatta vuotta. Matkailijoiden ratti kääntyy uuteen osoitteeseen, onhan Pälkäneellä aina menty Nuijalle.

– Talo on nähnyt sisällissodan, täällä on tanssittu, käyty koulua, pelattu bingoa ja tuolla päässä on putkakin, talon emäntä ja henki Heli Rapatti kertoo talon vaiheista.

Nyt talo elää uutta vireää vaihetta toimiessaan kesät kahviona, sisustusmyymälänä sekä majoituspaikkana. Historiallinen Nuija ottaa vastaan isotkin ryhmät, sillä kahvilana toimii Nuijansali, iso juhlasali.

Nuijantalon 109-vuotinen historia kiinnostaa kävijöitä.

– Taloa on kehuttu poikkeuksellisen hyväkuntoiseksi suojeluskunnan taloksi ja historiaa riittää kerrottavaksi.

Emännän oma elämä on kietoutunut osaksi tätä historiaa, sillä hän asuu suojeluskunnan päällikön asunnossa yläkerrassa. Muut yläkerran tilat on vuokrattavissa ja luokkanakin toiminut keltainen ”Luokkahuone” ja sininen ”Käräjäkammari” kutsuvat yöpymään Pälkäneelle.

– Pälkäne on kesäpitäjä ja kesällä meidän asiakkaistamme ehkä 70-prosenttia on muualta. Marras–joulukuun sesonki taas vetää lähinnä paikallisia, Rapatti kiittelee.

 

Suussasulavaa aamiaista

Tänä kesänä Keltainen Talo valmistautuu puutarhajuhliin. Teema näkyy niin kahvilan koristelussa, myymälän sisustustavaroissa kuin talon seiniä koristavissa Kaija Juurikkalan maalauksissakin. Puutarha on läsnä terassilla, mutta Nuijansalissakin näyttäisi olevan meneillään puutarhajuhlat.

Keltaisen Talon kaupasta voi hankkia tuotteet kodin kaunistukseksi ja juhlien tunnelmaksi. Nykyään kävijät haluavat ostaa mukaansa entistä enemmän syötävää, joten talo tarjoaa sitä.

– Meille tulee myyntiin omia pikkuleipiä sekä vaihtuvia leivonnaisia. Tämän lisäksi meiltä löytyvät ranskalaiset Galette-voikeksit ja kesällä mökille mukaan lähtevät Korpilahden Järki särki -kalasäilykkeet, joista saa helposti täytteen vaikkapa pitsaan tai niitä voi laittaa leivän päälle. Hommanäsin kartanon vadelmahillo ja ahvenanmaalainen omenahillo ovat myös jumalaisen hyviä, Rapatti suosittelee.

Jos haluat aloittaa aamusi maukkaasti ja syödä suussasulavan aamiaisen, suuntaa kesällä Keltaisen Talon aamupalalle. Runsas aamiainen on katettuna jokaisena viikonpäivänä sisältäen tuorepuuroa, jugurttia tai kiisseliä, Tuulosrievän leipiä, Keltaisen talon sämpylöitä tai Penttilän perunarieskaa leikkeleillä ja juustoilla, croissanteja ja hilloja, vihanneksia tuoreina ja pikkelöitynä, Vaahteramäen vapaana juoksevien kanojen munia sekä maustekakkua tai vastaavaa makeapalaa mehujen, maustevesien, kahvin ja haudutetun teen kanssa.

 

Uutta ja käytettyä

Keltaisen Talon kesä alkaa sunnuntaina 5. kesäkuuta, jolloin maistellaan uusia tuotteita ja seurataan taiteilija Kaija Juurikkalaa työssään loihtimassa sielun muotokuvia. Toinen heinäkuuta talon valtaa Nuijamäen tori, jossa voi hankkia marjat, vihannekset sekä käsityöt vanhan ajan käsityöläishengessä. 19. päivä elokuuta Naisen paikka? -iltamaan tulee puhujavieraaksi Elisabeth Rehn ja musiikillisesti naista käsittelee Dave Lindholm.

Nuijansalissa avaavat myös Pop up -kaupat Spirraali, Risako sekä Mariel Design. Pälkäneläinen Noora Rosberg vääntää rautalangasta mitä vaan. Rautalangasta, lasista ja lautasensirpaleista syntyy upeaa taidetta, koruja sekä iloisia voimasanoja. Heidi Keskitalon Risako koristelee kauniit käsilaukut ja kukkarot upeilla kierrätyspitseillä, niillä kaapin kätköihin jääneillä mummon perinnöillä. Mariel Design tekee ihanat luonnosta lainaavat korut.

Heli Rapatti valmistaa runsaan kesäaamiaisen tuoreista lähialueen raaka-aineista.

– Meiltä saa tuotteet kauniiseen arkeen sekä hyväksi havaittuja siivoustarvikkeita. Kun satsaa hyvään laatuun, on mukava siivota, Heli Rapatti vinkkaa.

– Meiltä saa tuotteet kauniiseen arkeen sekä hyväksi havaittuja siivoustarvikkeita. Kun satsaa hyvään laatuun, on mukava siivota, Heli Rapatti vinkkaa.

– Tervetuloa Keltaiseen Taloon, toivottavat taiteilija Kaija Juurikkala sekä keltaisen talon emäntä Heli Rapatti.

– Tervetuloa Keltaiseen Taloon, toivottavat taiteilija Kaija Juurikkala sekä keltaisen talon emäntä Heli Rapatti.

– Näissä töissä on kiitosenergiaa Helille, sillä Keltainen Talo on minun retriittini, Kaija Juurikkala kertoi ripustellessaan Heli Rapatin kanssa puutarhaa seinille.

– Näissä töissä on kiitosenergiaa Helille, sillä Keltainen Talo on minun retriittini, Kaija Juurikkala kertoi ripustellessaan puutarhaa seinille Keltaisen talon emännän Heli Rapatin kanssa.

Täällä näkee historiallisia unia. Nuijantalon luokkahuoneeseen pääsee majoittumaan vaikkapa Airbnb:n kautta.

Täällä näkee historiallisia unia. Nuijantalon luokkahuoneeseen pääsee majoittumaan vaikkapa Airbnb:n kautta.

Kahvio ja myymälä auki joka päivä (ma–pe 10–18, la 10–16 ja su 11–18)

Taidenäyttely

Majoitusta: 2 huonetta

15 hengen kokoushuone

Pop up -kaupat Risako, Spirraali sekä Mariel Design

Pälkäneen matkailuinfo

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?