Joukkoliikenteeseen tulee muutoksia

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteen siirtyminen uuteen lippu- ja maksujärjestelmään näkyy myös Kangasalla. Kaikki kaupunkiseudun kahdeksan kuntaa ottavat käyttöön yhtenäiset liput, ikäryhmät sekä lippuetuudet. Seudun vyöhykkeet A, B, C, D, E ja F jakautuvat kaikkien kuntien alueille. Matkan hinnoittelu perustuu matkan pituuteen eli siihen, kuinka monella vyöhykkeellä matkan aikana kuljetaan – ei tehtyjen vyöhykeylitysten määrään.

Esimerkiksi B-vyöhykkeen Vatialasta pääsee jatkossa C-vyöhykkeelle Kangasalan keskustaan kahden vyöhykkeen lipulla. Aikuisen matkan hinta on 1,80 euroa Tampereen joukkoliikenteen matkakortille ladattavalla arvolipulla.

Uudistus tuo myös Ponsaan, Sahalahdelle ja Kuhmalahdelle Tampereen joukkoliikenteen lipputuotteet. Linjoilla 41 ja 42 matkat maksetaan jatkossa Tampereen matkakortille ladattavilla kausi- ja arvolipuilla.

Pohjasta, joka sijaitsee uloimmalla F-vyöhykkeellä, matka Kangasalan keskustaan maksaa arvolipulla 4,50 euroa. Käteishinnat ovat korkeampia: Vatiala–keskusta-matka maksaa kolme euroa ja Pohja–keskusta seitsemän euroa.

Uudistus tulee voimaan ensi maanantaina 6.6. alkaen. Tavoitteena on kasvattaa ja helpottaa joukkoliikenteen käyttöä Tampereen seudulla.

Ruutanaan pääsee talvikauden alusta eli 8.8. alkaen myös viikonloppuisin. Linja 28B alkaa liikennöidä Ruutanaan, ja osa vuoroista liikennöi arkipäivisin Suinulaan asti. Linja liikennöi keskussairaalan kautta Teiskontietä. Kesäkaudella Ruutanasta Tampereelle pääsee vielä linjalla 47.

Elokuussa linja 44 puolestaan aloittaa Kangasalan ja Valkeakosken välillä.

 

Pälkäneelle vuoroja

Pirkanmaan Ely-keskus hankkii Pälkäneen ja Valkeakosken alueelle 19 linja-autovuoroa ensi maanantaista alkaen. Ely-keskus on kilpailuttanut joukkoliikennettä Pälkäneen ja Valkeakosken alueella seuraavan vuoden ajan Tampereelta Pälkäneelle, Aitooseen ja Rautajärvelle. Pälkäneen ja Valkeakosken välille hankitaan kesäajalle kaksi vuoroparia. Myös Valkeakosken ja Hauhon välille sekä Hämeenlinnan suunnalle hankitaan kouluvuoden aikaista liikennettä.

Vuoroja liikennöivät Luopioisten Linja Oy, Pekolan Liikenne Oy, Helmikkalan Liikenne Oy sekä Valkeakosken Liikenne Oy. Luopioisten Linjalla ja Helmikkalan Liikenteellä on molemmilla niin sanotut siirtymäajan liikennöintisopimukset, joissa on Pälkäneen ja Tampereen välisiä vuoroja. Luopioisten Linjalla on reittiliikenneluvalla kesäaikana yksi uusi vuoropari päivällä Tampereen ja Pälkäneen välillä. Tampereen ja Lahden väliset pikavuorot palvelevat myös Pälkäneen aluetta.

Pälkäneen ja Valkeakosken välin koulupäiväliikenteen hoitaa elokuusta lähtien Helmikkalan Liikenne Oy reittiliikenneluvalla.

Valkeakosken Liikenne Oy:llä on useita vuoroja Valkeakoski–Tampere-välillä siirtymäajan liikennöintisopimuksilla. Samoin Väinö Paunu Oy:n useat Tampere–Helsinki-pikavuorot kulkevat Valkeakosken kautta.

Uloimman taksavyöhykkeen Pohjasta Tampereen keskustaan vaadittava kuuden vyöhykkeen kuukausikortti maksaa ensi viikosta alkaen 109 euroa.

Uloimman taksavyöhykkeen Pohjasta Tampereen keskustaan vaadittava kuuden vyöhykkeen kuukausikortti maksaa ensi viikosta alkaen 109 euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?