Kevätkirmaus veti väkeä liikkumaan

Jaana Ketola ohjasi hiit-treeniä. Lajin harjoituksia on tarjolla Pälkäneellä kesän aikana.

Jaana Ketola ohjasi hiit-treeniä. Lajin harjoituksia on tarjolla Pälkäneellä kesän aikana.

Pälkäneen kunnan Kevätkirmaus toi vilskettä ja vilinää Onkkaalan urheilukentälle. Monipuolista ja hyvin järjestettyä koko perheen liikuntatapahtumaa vietettiin helteisessä säässä tiistaina 24. toukokuuta. Paikalla kävi reilusti yli sata liikunnasta ja hyvinvoinnista kiinnostunutta kuntalaista.

Kirmauksessa sai kokeilla koripalloa, salibandyä, taekwondoa, pikajuoksua, pituushyppyä, kuulantyöntöä, kahvakuulaharjoittelua ja hiit-treeniä. Lisäksi kuntoaan pääsi testaamaan kävely- ja Cooperin testeissä sekä puolustusvoimien lihaskuntotestissä. Kunnan infopisteessä oli myös kehonkoostumusta mittaava laite, josta sai halutessaan ostaa lähtötiedot terveellisemmän elämäntavan tavoitteluun.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pälkäneen osasto piti illan ajan lapsiparkkia ja paikalla olikin paljon nimenomaan lapsiperheitä.

MLL:n Pälkäneen osasto piti tapahtumassa lapsiparkkia. Pomppulinna oli pienten ja vähän isompienkin suosiossa.

MLL:n Pälkäneen osasto piti tapahtumassa lapsiparkkia. Pomppulinna oli pienten ja vähän isompienkin suosiossa.

Tehokas liikuntailta

Moni paikalle tulleista viihtyi testaamassa lajeja koko illan. Kahvakuulaharjoittelu, hiit-treeni ja kuntotestit oli ajoitettu niin, että osallistuminen näihin kaikkiin oli mahdollista. Muutamat hyödynsivät tilaisuuden ja saivat yhden päivän osalle reippaasti liikuntaa.

Illan aktiivisimpia liikkujia olivat muun muassa Mari Pekkanen-Mattila ja Reetta Jokinen. Naiset treenasivat niin kahvakuulilla kuin hiitissäkin ja illan päätteeksi he juoksivat Cooperin testin. Myös Pälkäneelle muutama vuosi sitten muuttanut Miia Haimi liikkui ahkerasti koko illan.

– Pienen paikkakunnan etuna on se, että täällä mahtuu ryhmiin ja monenlaista on tarjolla, hän kiitteli Pälkäneen liikuntatarjontaa.

Mia Dahl kokeili kahvakuulaharjoittelua nyt ensimmäisen kerran.

Lauri Jokisen tyylinäyte pituushypyssä.

Lauri Jokisen tyylinäyte pituushypyssä.

– Laji tuntui olkavarsissa, mutta kyllä hiit oli kokonaisuudessaan raskaampaa, Dahl summasi kokemuksiaan.

Dahl käy talvikaudella kuntotanssissa viikottain, mutta haluaisi liikkua enemmänkin.

– Hiit kiinnostaa lajina, koska se on niin tehokas, hän kertoi.

Harjoituksen vetäjä Jaana Ketola kertoi, että lajin ideana on mennä 20 minuuttia täysillä. Ketola vetää harjoituksia Onkkaalassa oman aikataulunsa mukaan ja niistä ilmoitetaan kaikille avoimessa facebook-ryhmässä Hiit-treenit Pälkäneellä tai WhatsUppilla. Treenejä on pääsääntöisesti tarjolla yleisurheilun viikkokisojen yhteydessä torstai-iltaisin.

– Tämä on ainakin toistaiseksi ilmaista huvia ja lisätietoa treeneistä saa ottamalla minuun yhteyttä,

Arttu Haimi oli yksi illan ahkerimmista salibandyn lämääjistä.

Arttu Haimi oli yksi illan ahkerimmista salibandyn lämääjistä.

Ketola kertoi.

Monenlaisia testituloksia

Kunnan pisteellä kehon koostumusmittauksessa kävi illan aikana kymmenkunta asiakasta. Testi mittasi rasvaprosentin, lihasmassan, painoindeksin, lihastasapainon, sisäelinten ympärillä olevan rasvan, nesteindeksin sekä vyötärö-lantiosuhteen. Kymmenen euron hintaisen testin tulokset sai mukaansa paperilla ja niiden tulkinnassa auttoi liikunta-alan yrittäjä Reetta Heikkilä.

– Testi auttaa löytämään ensisijaiset kehittämisen kohteet. Jos esimerkiksi lihaksistosta löytyy epätasapainoa, sitä saa tasapainotettua harjoittelulla. Keski-ikäisillä aika tyypillinen parannuskohde löytyy sisäelinten ympärillä olevasta rasvasta, sillä se altistaa kansansairauksille, kuten kakkostyypin diabetekselle, Heikkilä kertoo.

Yleisurheilun pisteellä sai testata pikajuoksutelineitä. Tässä lähdössä ovat Arttu Pennanen ja Otso Helminen.

Yleisurheilun pisteellä sai testata pikajuoksutelineitä. Tässä lähdössä ovat Arttu Pennanen ja Otso Helminen.

Paitsi apua testituloksentulkinnassa, Heikkilältä sai myös ohjeita terveellisempään elämäntapaan.

– Ohjeistin testin suorittaneita muun muassa säännölliseen ruokailurytmiin sekä liikkumaan terveysliikuntasuosituksen mukaisesti, hän kertoo.

Kävelytestiin osallistui illan aikana kolmetoista ja Cooperin testiin neljätoista kuntalaista. Kävelytestissä kävellään kaksi kilometriä ja kulunut aika ja syke kertovat kunnon tasosta. Cooperin testissä puolestaan juostaan 12 minuuttia ja kertynyt matka kertoo fyysisestä suorituskyvystä. Testien jälkeen kentällä nähtiin hikisiä, mutta tyytyväisiä ihmisiä.

Puolustusvoimien lihaskuntotestiin kuului kolme osaa: minuutin aikana tehdyt etunojapunnerrukset, minuutin aikana tehdyt vatsalihakset ja vauhditon pituushyppy. Tuloksia arvioidaan viitearvojen perusteella.

Järjestäjät tyytyväisiä

Taekwondon pisteellä sai testata kuntoaan muun muassa punnerrustestissä. Tässä mallisuoritusta näyttämässä Kimmo Salo, Reetta Heikkilä ottaa aikaa.

Taekwondon pisteellä sai testata kuntoaan muun muassa punnerrustestissä. Tässä mallisuoritusta näyttämässä Kimmo Salo, Reetta Heikkilä ottaa aikaa.

Pälkäneen Luja-Lukon pitämät koripallon ja salibandyn pisteet vetivät lapsia ja nuoria parhaiten. Salibandyssä mitattiin pallon nopeutta ja kilpailuhenkisyys teki pisteelle ajoittain pitkänkin jonon. Myös pikajuoksussa ja pituushypyssä riitti kävijöitä tasaiseen tahtiin. Taekwondon pisteellä pääsi kokeilemaan nyrkkeilyä, tasapainoilua ja lajin tekniikoita. Perheen pienimmät viettivät aikaa MLL:n pisteen pomppulinnassa ja kirmaamalla päivän teeman mukaisesti ympäri kenttää.

Kaikkia Pälkäneellä harrastettavia liikuntalajeja ja -seuroja ei ollut mukana, sillä esimerkiksi hevosten tuominen kentälle olisi ollut oma projektinsa.

– Halusimme nyt järjestää terveysliikuntaan painottuvan tapahtuman ja ainakin kuntotestaukseen liittyvä ilta on todennäköisesti tulossa myös syksyllä, Pälkäneen kunnan liikuntasihteeri Petri Ketola kertoo.

Pälkäneen kunnalla on meneillään terveysliikuntakampanja Hyvinvointia liikunnasta ja Kevätkirmauksen järjestäminen oli osa hanketta. Tapahtuman tavoitteena oli antaa osallistujille lähtölaukaus liikunnalliseen kesään. Suunnittelutiimissä olivat mukana Petri Ketolan lisäksi Reetta Heikkilä ja liikunnanohjaajaksi opiskeleva salmentakalainen Kimmo Salo, jolle tapahtuman järjestäminen oli osa opintoja.

– Ilta meni odotusten mukaan ja väkeäkin oli paikalla mukavasti, Salo kommentoi tapahtuman jälkeen.

Tarjolla monenlaista liikuntaa

Pälkäneellä on kesän aikana tarjolla monenlaista järjestettyä liikuntaa. Valikoimassa löytyy ainakin kahvakuulaharjoittelua, hiit-treenejä, suunnistusta ja yleisurheilua. Iltarasteilla voi valita radan kuntonsa ja taitojensa mukaan ja yleisurheilun viikkokisoissa on sarjoja kaiken ikäisille.

Pälkäneen Luja-Lukon toiminta on kaikille avointa ja kokeilemassa voi käydä muutaman kerran ennen seuraan liittymistä. Säännöllisesti harjoituksiin osallistuvilta seuran jäsenyys on toivottua.

– Kesäasukkaat toivotamme tervetulleiksi ilman jäsenyyttäkin, Pälkäneen Luja-Lukon toiminnanjohtaja Kimmo Ketola kertoo.

Joillekin ikäryhmille on tarjolla myös jalkapalloa.

– Tässä lajissa kysyntää olisi paljon enemmänkin, mutta ohjaajia puuttuu. Mikäli ohjaaminen tai pelaamisen valvojana toimiminen kiinnostaa, minuun voi ottaa yhteyttä, Petri Ketola sanoo.

Kesän liikuntatarjontaa Pälkäneellä:

 • Jalkapalloa 2004-2006 -syntyneille pojille maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 18 Yhteiskoulun nurmikenttä, liikuntatoimi.
 • Eskarilaisten futiskerho 2009 syntyneille aloitus maanantaina 6.6. klo 16.30-17.30, liikuntatoimi.
 • Jalkapalloa ala-asteikäisille tytöille ja pojille Luopioisten urheilukentällä tiistaisin klo 17.30-18.30, alkaen 7.6. Pälkäneen Luja-Lukko, avoin kaikille.
 • Pesäpalloa yli 12-vuotiaille nuorille ja aikuisille Rautajärven pallokentällä (Pallokentäntie), tiistaisin klo 18, alkaen 7.6. Rautajärven kyläyhdistys.
 • Puistojumppa Luopioisissa Pytingin takapihalla, tiistaisin klo 18 ja torstaisin klo 11, alkaen 7.6, Nooran tanssi- ja teatterikoulu, kertamaksu 5 €/krt.
 • Puistojumppa Onkkaalassa Vilpolan tanssilavan alueella tiistaisin 7.6. – 5.7. klo 19-20, liikuntatoimi, kertamaksu 3 €/krt.
 • Kehonhuoltoa (foamrolling) tiistaisin klo 19.15 Onkkaalassa Harjutuulen liikuntasalissa. Matin Terveyspalvelu, kertamaksu 5 €/krt.
 • Sydän-Hämeen Rastit keskiviikkoisin klo 17 alkaen. Luja-Lukko/suunnistus, karttamaksu 5 €/krt.
 • Kahvakuulaharjoittelua keskiviikkoisin klo 19.15 Haanloukkaassa Onkkaalassa. Matin Terveyspalvelu, kertamaksu 5 €/krt.
 • Yleisurheilun viikkokisat torstaisin klo 18, alkaen 2.6. Onkkaalan urheilukentällä (heinäkuun kaksi viimeistä kertaa Luopioisten kentällä). Pälkäneen Luja-Lukko/yleisurheilu, avoin kaikille.
 • Hiit-treenejä pääsääntöisesti torstaisin klo 17 Onkkaalan urheilukentän laidalla. Jaana Ketola, avoin kaikille.
 • Jalkapallohöntsyt lapsille ja koko perheelle Rautajärven koulun kentällä perjantaisin klo 18 (juhannusviikolla torstaina), alkaen 10.6. Rautajärven kyläyhdistys.
 • Zumba Fitness sunnuntaisin klo 17.00-18.00 Onkkaalassa Vilpolan tanssilavan alueella, ohjaajana Oona Tuomioja/Tahtia Tyylillä, kertamaksu 8 €/krt.
 • Lisätietoja ja mahdolliset muutokset aikatauluihin löytyvät kunkin järjestäjän omilta www- tai facebook-sivuilta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?