Olemme yksilöitä

Jo ala-asteella meille sanotaan, että olemme yksilöitä. Kuulostaa helposta asialta sisäistää, mutta sitä se ei todellisuudessa kuitenkaan ole. Jokainen meistä on omanlaisensa yksilö ymmärtämättä, mitä se todellisuudessa edes tarkoittaa.

Luulin sisäistäneeni yksilöllisyysasian vuosia takaperin, vaikka todellisuudessa asia valkeni paremmin minulle vasta puoli vuotta sitten.

Vertailin ennen itseäni todella paljon muihin, etenkin yläasteella. Koulussa varsinkin kokeiden tulokset olivat kova paikka, jos kaverini saivat minua paremmat pisteet. Ja useinhan siinä niin kävi.

Koulussa ja kotona sanottiin, että jokainen on yksilö ja toiset saavat parempia numeroita joissakin aineissa, enkä voi aina olla yhtä hyvä kuin kaverini. Se ei lohduttanut, jos olin saanut oletettua huonomman arvosanan, vaikka näin jälkeenpäin ajateltuna se olisikin ollut ihan hyvä.

 

Puoli vuotta sitten oli jälleen puhetta tyytymättömyydestäni arvosanoihini ja tavasta vertailla itseäni muihin. Minulta kysyttiin ”Mitä luulet, vertaileeko kaverisi omia arvosanojaan samalla tavalla sinun arvosanoihisi?”

Silloin luulin niin. Mutta aloin kuitenkin ajatella asiaa vielä samana iltana.

Sen jälkeen sisäistin todella sen, että minä olen yksilö. Minun ei tarvitse vertailla itseäni ja arvosanojani muihin. Voin olla juuri näin hyvä kuin olen, eikä minun tarvitse stressata, että minun pitäisi olla kavereitani parempi.

Tämä ei tarkoita sitä, ettenkö yhtälailla lukisi kokeisiin ja hoitaisi koulutehtäviäni samalla tavalla kuin ennenkin. Totta kai teen asiat yhtä hyvin, mutta nykyään minun ei tarvitse murehtia ja saada paineita siitä, minkä arvosanan kaverini saavat.

Koulu ja kokeet luovat helposti paineita, eivätkä arvosanat ole ylemmillä luokilla niin helposti saavutettavissa kuin ehkä nuorempana. Vanhemmat ja jopa opettajat voivat luoda stressaavia tilanteita, jos oppilaalta vaaditaan aina yhtä hyviä arvosanoja kuin aina ennenkin, eikä ymmärretä sitä, että koulu vaikeutuu vuosi vuodelta.

On myös hienoa, että opetusta monipuolistetaan ja annetaan mahdollisuus uusille oppimismetodeille, jotta jokainen meistä voisi löytää itselleen parhaan ja yksilöllisen tavan oppia.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?