Swimrun: Uudessa lajissa pääsee kilpailemaan Kangasalla

Vuorotellen uintia ja juoksua

Pikonlinnan Swimrunin järjestäjä Simo Hillo toivoo tapahtumaan paljon osallistujia. Tarjolla on myös Kokeile lajia -sarja, jonka edestakainen uintimatka näkyy kuvassa Hillon selän takana. Kädessään Hillo pitää tyypillisiä swimrun-varusteita, mutta ilman niitäkin pärjää.

Pikonlinnan Swimrunin järjestäjä Simo Hillo toivoo tapahtumaan paljon osallistujia. Tarjolla on myös Kokeile lajia -sarja, jonka edestakainen uintimatka näkyy kuvassa Hillon selän takana. Kädessään Hillo pitää tyypillisiä swimrun-varusteita, mutta ilman niitäkin pärjää.

Uintia juoksukengillä ja juoksua märkäpuvussa? Kuulostaa hassulta, mutta sitä swimrun tehokkaimmillaan on. Lajissa siis nimensä mukaisesti uidaan ja juostaan vuorotellen vaihtamatta varusteita välillä. Lajin uintiosuudet suoritetaan aina avovedessä. Pikonlinna SwimRun avaa lajin kauden Suomessa 11. kesäkuuta kello 10.

– Tämä on ensimmäinen swimrun-tapahtuma Pirkanmaalla ikinä, kertoo tapahtuman järjestäjä Simo Hillo.

Kilpailumatkoja on kaksi, joista toinen on ”Kokeile SwimRun -reitti”. Siinä juoksumatkaa on kolmessa erässä yhteensä 5 800 metriä ja uintia kahdessa erässä yhteensä 750 metriä.

Pidempi reitti on suunnattu kovakuntoisemmille tai lajia ennen kokeilleille. Siinä juoksumatkan yhteispituus on 10 500 metriä, ja uintiakin kertyy neljässä eri pätkässä yhteensä 2 100 metriä.

– Pikonlinna on alueena aivan loistava, Hillo kehuu aluetta.

– Meidän pääjuoksuareenana on Pikonlinnan alue sekä Santasaari, jossa on hyvät polut ja uintiosuus aika suojassa, hän lisää.

Varsinaista avovesiosuutta on mukana pidemmässä sarjassa Santasaaren ja Pikonlinnasaaren välillä.

Erikoisvarusteilla tai ilman

SwimRunin varsinaiset harrastajat kisaavat märkäpuvuissa ja uinnissa käytetään apuna kelluketta. Lisäksi uinnin vetoihin voidaan hakea lisävoimaa lättäreillä eli käsiin kiinnitettävillä melamaisilla välineillä.

Kilpamielellä osallistuvat eivät varusteiden vaihtoon käytä aikaa, joten tapana on rei’ittää juoksukenkien pohjat niin, että vesi virtaa niistä sujuvasti läpi. Harrastajat tilaavat varusteensa netistä tai askartelevat ne itse.

Välineet eivät kuitenkaan ole edellytys kisaan ilmoittautumiselle.

– Lajia voi tulla kokeilemaan ihan tavallisilla uikkareilla ja kevyillä juoksukengillä. Vaihtoehtoisesti lenkkareita voi myös kuljettaa uintimatkoilla vesitiivissä pussissa, Hillo kannustaa.

Paljain jaloin juoksemista hän ei suosittele, sillä poluilla on paljon juuria ja kiviä, jotka voivat tehdä ilkeitä haavoja tai vammoja jalkoihin.

Kilpasarjan reitti kulkee Santasaaresta Pikonlinnasaareen ja takaisin. Kokonaismatkaa kertyy 12,6 kilometriä.

Kilpasarjan reitti kulkee Santasaaresta Pikonlinnasaareen ja takaisin. Kokonaismatkaa kertyy 12,6 kilometriä.

Pikonlinna SwimRunissa on mukana myös ”Kokeile swimrunia” -reitti. Suorituksen läpiviemiseen riittää innostus ja kohtalaisen hyvä uimataito. Reitin kokonaispituus on 6,55 kilometriä, josta avovesiuintia on 750 metriä.

Pikonlinna SwimRunissa on mukana myös ”Kokeile swimrunia” -reitti. Suorituksen läpiviemiseen riittää innostus ja kohtalaisen hyvä uimataito. Reitin kokonaispituus on 6,55 kilometriä, josta avovesiuintia on 750 metriä.

Tapahtumaan toivotaan paljon myös kokeilu- ja kuntoilumielellä osallistuvia, sillä näin osallistujamäärää saadaan kasvatettua ja tapahtumaan saadaan suuren urheilujuhlan tuntua. Turvallisuusjärjestelyjen vuoksi paikalla on joka tapauksessa useita toimitsijoita, jotka myös valvovat uintiosuuksia.

– Tässä on loistava tilaisuus tulla matalalla kynnyksellä kokeilemaan uutta lajia ja voittamaan itsensä, Hillo sanoo.

Mukaan myös kovia nimiä

Kilpailumielellä tapahtumaan osallistujat saavat kovan vastuksen Janne Blomqvistista. Nykyisin swimrun-kisoja kiertävä Blomqvist tulee Pikonlinnaan Helsingistä. Mies on harrastanut lajia viisi vuotta ja omaa vahvan uimaritaustan. Hän on kilpaillut myös Ö till ö -kilpailussa, jossa matkat ovat kaikkiaan 33,5 kilometriä juoksua ja 5,5 kilometriä uintia. Tapahtumaa pidetään yhtenä maailman rankimmista kestävyysurheilukisoista ja sen voittajia swimrunin maailmanmestareina. Kisaan pääsee mukaan vain karsinnan kautta ja kuten kaikki kovemmat swimrun-kisat, tämäkin käydään turvallisuussyistä joukkuekilpailuna.

Uusi laji kasvattaa suosiotaan

Swimrun on saanut alkunsa Ruotsista vuonna 2002. Laji on edennyt nopeasti levinnyt eri puolille maailmaa. Suurin osa tapahtumista järjestetään edelleen Ruotsissa, mutta kisoja on myös Australiassa, Venäjällä ja ympäri Eurooppaa. Suomessa on tänä kesänä kaikkiaan kuusi swimrun-tapahtumaa. Pikonlinna SwimRun on näistä ainoa, jossa on myös tavalliselle, liikunnasta kiinnostuneelle kuntoilijalle sopiva sarja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?