Intohimoa ja vuorovaikutteista leikkiä salonkimusiikin päätöskonsertissa

Eeva Oksala.

Eeva Oksala.

Kangasalan Salonkimusiikin päätöskonsertissa sunnuntaina 12. kesäkuuta Kangasala-talon konserttisalin ottaa haltuunsa mustalaistyylisillä sävellyksiä ja itäeurooppalaisia kansanlauluja tulkitseva Finngrips.

Mustalaistyylisiä sävellyksiä, klassikoita ja tunnettuja itäeurooppalaisia kansanlauluja. Vahvasti mukaansatempaavalla otteella, intohimoisesti ja leikillisesti improvisoiden. Et koskaan tiedä, mitä tapahtuu, kun Finngips astuu lavalle.

– Soitamme konserteissamme paljon tuttua ohjelmistoa, mutta voin luvata, että tapa jolla kappaleet soitetaan, poikkeaa totutunlaisesta: esitys elää improvisaation, heittäytymisen ja yleisön reaktioiden ansiosta paljon. Varmaan tästä syystä innokkaimmat fanimme ovat käyneet esityksissämme uskollisesti

Tero Harjunniemi.

Tero Harjunniemi.

jo 16 vuoden ajan, sanoo Kangasalan Salonkimusiikkitapahtuman taiteellinen johtaja, Finngipsin primas Eeva Oksala.

Yhtye esiintyy kello 18 alkavassa konsertissa kokoonpanolla Eeva Oksala, viulu, Sami Varvio, harmonikka, Pasi Nieminen, kitara, Tuomo Kinnunen, kontrabasso ja Vesa Kemi, piano. Orkesterin solistina on tenori Tero Harjunniemi, joka sulattaa sydämet ikivihreillä italialaisilla laulelmilla, oopperan ja operetin helmillä.

– Lisämaustetta esiintymisiimme ovat viime vuosina tuoneet vierailevat laulusolistit. Odotamme innolla yhteistyötä lahjakkaan tamperelaisen tenorin Tero Harjunniemen kanssa. Hän sopii reipashenkiseen ja spontaanin joukkoomme varmasti erinomaisesti, Oksala toteaa.

Myös ensi kertaa tapahtumassa esiintyvä Harjunniemi odottaa paljon yhteiseltä esiintymiseltä.

– Minulla on suuri kunnia tuoda tapahtumaan tuulahdus italialaisen bel-canto-tyylin tunnetuimmista lauluista, joissa romantiikka on aina läsnä. Ensimmäinen yhteinen matkamme Finngipsin kanssa tuottaa varmasti raikkaan, eloisan ja intohimoisen lopputuloksen, jota itsekin odotan malttamattomana, sanoo Harjunniemi.

– Kangasalan Salonkimusiikkitapahtuma on jo menestyksekkään historiansa vuoksi kiinnostava pienimuotoisen, intiimin mutta samalla loistokkaan musiikin keidas tässä hektisessä maailmassamme. Jokaisen tulisi hetkeksi pysähtyä nauttimaan tällaiselle keitaalle. Kulttuurissa tradition merkitys on suurempi, kuin voisi kuvitellakaan. Se siirtää ikiaikaisen tietotaidon eteenpäin uusille sukupolville uuden ja vanhan kulkiessa käsi kädessä antaen kokijalleen katkeamattoman ja rikkaan elämyksen, Harjunniemi jatkaa.

Myös Salonkimusiikki-tapahtuman ensimmäinen konsertti perjantaina 10. kesäkuuta kello 19 on Kangasala-talossa, toisen kerroksen lämpiössä. Silloin kuullaan Tampere-Seuran Orkesterin kepeä ilmaiskonsertti  ”Kaksi kaunista kesällä”. Orkesterin solisteina ovat Allan Sääski, tenori ja kitara sekä Gyorgy Balazs, viulu.

Salonkimusiikkikonserteissa asiapitoinen, huumorilla maustettu juonto on oma mielenkiintoinen ja nautittava ohjelmanumeronsa. Sunnuntain päätöskonsertin juontaa omalla persoonallisella ja yllättävällä tavallaan toimittaja Matti Posio.

Uudistuva salonkimusiikki

Kangasalan Salonkimusiikki -tapahtuman juuret ovat syvällä, mutta latvusto uudistuu. Salonkimusiikki pysyy ajassa mukana, klassikot ovat kunniassa, mutta aina on tilaa myös uusille, raikkaille ja mielenkiintoisille tulkinnoille.

– Kangasalan Salonkimusiikki on ainoa salonkimusiikkifestivaali koko Suomessa. Salonkimusiikki ansaitsee oman festivaalin ja on hienoa, että Kangasalla tämä on huomattu. Perinteisen salonkimusiikkiohjelmiston vaalimisen ja esilletuonnin lisäksi on tärkeää pystyä myös uudistamaan salonkimusiikkiperinnettä. Tämän vuoden konserteissa salonkimusiikki näyttäytyykin monipuolisena musiikinlajina, jonka viitekehysten sisässä rohkeat ja taitavat taiteilijat saavat vapaasti toteuttaa itseään yhdessä yleisön kanssa, sanoo Oksala.

– Uskon, että salonkimusiikkikonserteille on tilausta jatkossakin. Sosiaalisten kontaktien siirtyessä sosiaaliseen mediaan, on tärkeää huolehtia, että mahdollisuus inhimillisiin kohtaamisiin musiikin ja vuorovaikutuksen kautta säilyy, Oksala jatkaa.

− Salonkimusiikkikonserteissa yleisö on lähellä ja samassa valossa. Tämä antaa mahdollisuuden erityisen intensiiviseen ”vuoropuheluun”. Toivon, että mahdollisimman moni vanha ja uusi kuulija löytää tiensä Kangasalan salonkimusiikkikonsertteihin.

Salonkimusiikin näyttämöinä ovat tänä kesänä Kangasala-talon lisäksi Kangasalan Lepokoti ja Haaviston tilan navetan ylinen Saarikylissä.

Salonkimusiikkitapahtuman muissa konserteissa kuullaan muun muassa nuorta viulistilahjakkuutta Kasmir Uusitupaa soittimenaan Antonio Stradivarin ”Iiriläinen” sekä meillä harvemmin kuultua Trio Koivula-Ojala-Heinosen esittämää klezmer-musiikkia. Koko tapahtuman ohjelmistoon voi tutustua osoitteessa www.kangasala.fi/salonkimusiikki.

Kangasalan Salonkimusiikki soi nyt 19. kerran. Tapahtuman järjestäjinä ovat Kangasalan kunta ja Kangasalan Musiikin Ystävät ry.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?