Makukylä tuo luksusta kesäasumiseen

Aila Pakarisen aamiaistarjottimelle kuuluu Katalan Lihan palvia ja Heikkilän tilan juustoja.

Aila Pakarisen aamiaistarjottimelle kuuluu Katalan Lihan palvia ja Heikkilän tilan juustoja.

– Aina, kun kollegani ja ystäväni käyvät, he hämmästelevät tätä tarjontaa ja tyylikästä miljöötä, Aila Pakarinen kertoo.

Pakarisen talviasuttavaksi äskettäin remontoitu huvila sijaitsee Kuisemassa, lähellä Laitikkalan Makukylää.

– Minulle Makukylä on bonus, johon olen tottunut. Arvostan paikallista lähiruokatarjontaa kyllä hyvin korkealle.

Ruokatoimittajana suurimman osan elämästään toiminut kotitalousopettaja on viettänyt kylässä lähes kaikki elämänsä kesät.

– Vanhempani rakensivat kesämökin 50-luvulla tästä alle kilometrin päähän. Me lapset vietimme täällä äitimme kanssa kaikki kesät ja isä oli mukana viikonloppuisin ja lomansa ajan, Aila muistelee.

Seudun lapset ja nuoret tulivat vuosien mittaan tutuiksi ja yhteyttä pidetään edelleen.

– Koen tämän melkein kuin kotiseudukseni, Tampereella syntynyt ja lapsuutensa asunut Aila kertoo.

 

Nuoruuden kesinä käytiin tansseissa

Aila Pakarinen on koulutukseltaan kotitalousopettaja ja tehnyt hienon uran ruokatoimittajana. Ruoanvalmistus sujuu ammatti-ihmiseltä tottuneesti.

Aila Pakarinen on koulutukseltaan kotitalousopettaja ja tehnyt hienon uran ruokatoimittajana. Ruoanvalmistus sujuu ammatti-ihmiseltä tottuneesti.

– Vanhempani olivat sosiaalisia ihmisiä ja tutustuimme niin muihin kesäasukkaisiin kuin paikallisiinkin. Minulla oli kylällä jopa ensimmäinen kesätyöpaikka, kun hoidin lukioikäisenä yhden maatilan lapsia, Aila Pakarinen kertoo.

Kylän nuoret kokoontuivat nykyisen Seurantalon lähistöllä pelaamaan pesäpalloa ja tansseja oli tarjolla monena iltana viikossa.

– Laitikkalan Seurantalolla oli levytanssit tiistaisin, Ilmoilassa keskiviikkoisin ja lauantaisin kävimme orkesteritansseissa Vitsiälässä, Aila muistelee.

Laitikkalassa 60-luvulla tutustuneet nuoret pitävät edelleen yhtä ja tapaavat joka kesä.

 

Yritteliäs ja vireä kylä

Vuosikymmenten kuluessa Laitikkala on muuttunut perinteisestä maaseudusta laajalti tunnetuksi Makukyläksi, joka on lajissaan Pakarisen mukaan hyvin ainutlaatuinen ilmiö.

– Vastaavaa ei juuri löydy muualta. Täällä osataan puhaltaa yhteen hiileen, hän kiittelee.

Aila Pakarisen ura ruokatoimittajana sisälsi juttujen toimittamista muun muassa Avotakkaan, Annaan, Glorian Ruoka & viiniin sekä Helsingin Sanomien ruokasivuille. Laaja kokemus suomalaisesta ruokatarjonnasta tuo sanoille painoarvoa.

Toinen kiitosta saava asia on se, että yritysten laajentaminen on toteutettu niin, että se istuu hyvin ympäristöönsä ja kylän tunnelmaan.

– Laajennukset ja uudisrakennuksetkin on toteutettu hyvällä maulla ja linja pitää, Aila kehuu.

 

Puotikierros aloittaa viikonlopun

Aila Pakarisen aamiaistarjottimelle kuuluu Katalan Lihan palvia ja Heikkilän tilan juustoja.

Aila Pakarisen aamiaistarjottimelle kuuluu Katalan Lihan palvia ja Heikkilän tilan juustoja.

Matka Helsingistä Kuisemaan taittuu aina Laitikkalan läpi, joten kauppaostokset saattavat hoitua jo matkan varrella.

– Poikkean aina ainakin Suttisella ja Kesänmaussa, toiminaan myös Rönnvikissä, Aila Pakarinen kertoo.

Monet tutut ja hyvät tuotteet löytävät tiensä ostoskoriin vuodesta toiseen, mutta myös uutuuksia on tarjolla vuosittain. Ruoka-alan ammattilaisena Pakarinen arvostaa erityisesti sitä, että saa tuoreet raaka-aineet ilman kelmutusta.

– On kyllä etuoikeus saada olla kesäasukas tällaisessa kylässä.

Myös kyläkauppaa hän arvostaa ja pitää hyvänä, että kauppa on säilynyt kylässä.

– Tänä kesänä täytyy poiketa sinne pizzalle, sillä olen kuullut niistä hyvää, Aila suunnittelee.

 

Herkkuja vieraille

– Etusija täällä ololle on aina pojan perheellä, sillä minusta on ihanaa viettää aikaa lastenlasteni kanssa, Aila Pakarinen kertoo.

Kesähuvilalla käy myös vieraita, osa säännöllisesti vuodesta toiseen.

– Osalle ystävistäni käynti täällä on yksi kesän kohokohdista, Aila kertoo.

Ruoan parissa koko ikänsä ahkeroinut Pakarinen nauttii saadessaan valmistaa vierailleen maukkaita kokonaisuuksia lähiruoasta.

– Ruokapöytään katan aina jotain paikallista, riippuen siitä, mitä milloinkin valmistan, hän kertoo.

Aamiaistarjottimelle Aila kokoaa Heikkilän juustoja, Katajan Lihan palvia ja Berit Kukon leipää.

 

 

Cocktail-tarjotin Ailan tapaan

Kuiseman kauniissa järvimaisemassa maistuvat Makukylän lähituotteet.

Kuiseman kauniissa järvimaisemassa maistuvat Makukylän lähituotteet.

Cocktail-tikut:

  • Heikkilän leipäjuustoa
  • Basilikaa
  • Kirsikkatomaatteja

 

Cocktail-leipäset:

  • Kuminäkkileipää
  • Heikkilän Rudolf-kittijuustoa
  • Herkkukurkkua

 

Suttisen mansikoita

 

 

Miten Laitikkalasta tuli Makukylä

Aila Pakarinen on koulutukseltaan kotitalousopettaja ja tehnyt hienon uran ruokatoimittajana. Ruoanvalmistus sujuu ammatti-ihmiseltä tottuneesti.

Aila Pakarinen on koulutukseltaan kotitalousopettaja ja tehnyt hienon uran ruokatoimittajana. Ruoanvalmistus sujuu ammatti-ihmiseltä tottuneesti.

Perinteinen maatalouden harjoittaminen laajeni Laitikkalassa muutamilla tiloilla suuren luokan yritystoiminnaksi 1980- ja 90-luvuilta lähtien. Katajan Liha alkoi valmistaa lihajalosteita, Heikkilän tila juustoja, Suttisella tuotantosuunta vaihtui karjataloudesta puutarhaviljelyyn ja Rönnvikin viinitila aloitti toimintansa.

Yritysten kehittäminen sai alkusysäyksensä sukupolvenvaihdoksista. Kylän sijainti vaikutti osaltaan siihen, että muutamilla tiloilla lähdettiin suuntautumaan matkailun ja alueen liikenteellisen sijainnin hyödyntämiseen.

Kunkin yrityksen liiketoiminta on alkanut itsenäisesti ja yritysten välinen yhteistyö on rakentunut matkan varrella. Maininnan arvoinen on myös yritysten aloitteesta lähtenyt markkinoinnin kehittämishanke 1990-luvulla. Hankkeen seurauksena kylä sai yhteiset ilmoitustaulut ensimmäiset www-sivunsa.

Makukylän ydinyritykset ovat tuoneet elinvoimaa ja vireyttä kylään ja oheen on myöhemmin syntynyt muitakin yrityksiä, kuten kokouspalveluja tarjoava Villa Hepolahti ja Olutpaja.

Paitsi yrityksiä, Makukylän vireydestä on kiittäminen myös paikallisia yhdistyksiä. Nuorisoseura ylläpitää kylän nykyisiä kotisivuja ja Maa- ja kotitalousseura järjestää toimintaa ja tapahtumia.

Makukylä-nimitys napattiin yrittäjien toimesta yhteisen markkinoinnin nimeksi 2010-luvulla. Nimen keksijänä on iltapäivälehden toimittaja, jonka jutussa kylää kehuttiin käymisen arvoiseksi kohteeksi nimenomaan Suomen parhaana makukylänä.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>