Mestari mestareiden parissa

Kalevi Kiviniemi konsertoi torstaina Kangasalla.

Kalevi Kiviniemi konsertoi torstaina Kangasalla.

Urkutaiteilija  Kalevi  Kiviniemeä  on  kuultu  harvinaisen  laaja-alaisesti  erityylisen  ja  eri  aikakausilta  olevan  musiikin  parissa.  Kangasalan  kirkon  konsertti  on  häneltä  kunnianosoitus   J.S. Bachia  sekä  mm.  Aulis  Sallista  kohtaan,  vaikkakin  konsertissa  kuullaan  muitakin  mestareita.   Sallinen  on  omistanut  kolme  neljästä  urkuteoksestaan  Kiviniemelle.  Kangasalan  konsertissa  kuullaan  Variazioni  per  Organo,  jonka  kantaesityksen  Kiviniemi  soitti  viime  kesän  Crusell-viikolla  Aulis  Salliselle  omistamassaan  konsertissa.  Lisäksi  Kiviniemi  soittaa  Kangasalan  konsertissaan  mm.  Bachin  mestarillisen  koraalin  Kyrie,  Gott  heiliger  Geist  sekä  säveltäjän  ranskalaisvaikutteiset  Fantasiat  ja  maailman  kuuluisimman  urkusävellyksen  Toccata  ja  Fuuga  d-molli.  Näiden  lisäksi  Kiviniemen  ohjelmassa  on  mm.  Mozartia  sekä  äskettäin  edesmenneen  urkuri-säveltäjä  Aimo  Känkäsen  Preludi.

Känkänen  oli  suomalaisen  musiikkielämän  ja  urkutaiteen  edistäjänä  poikkeuksellisen  laaja-alainen.  Hän  toimi  vuosikymmenten ajan  aktiivisesti  konsertoivana  urkutaiteilijana  ja  perusti  Lahden  kansainvälisen  urkuviikon,  yhden  Suomen  tunnetuimmista  kulttuurifestivaaleista.  Kiviniemelle  Känkänen   oli  hänen  edeltäjänsä  sekä  Lahden  Ristinkirkon  urkurin  virassa  että  urkuviikon  johtajana  että  läheinen  ystävä.  Kiviniemi  on  juuri  levyttänyt  ja  julkaissut  levyn  Mémoire  Känkäsen  muistolle.
Kansainvälisten  arvioiden  mukaan  Kiviniemi  kuuluu  aikamme  merkittävimpiin  muusikoihin.  Hän  on  konsertoinut  Euroopan  lisäksi  mm.  USA:ssa,  Kanadassa,  Japanissa,  Australiassa  ja  Venäjällä  ja  julkaissut  yli  160  levyä,  joiden  määrä  kasvaa  tämän  vuoden  aikana  peräti  viidellä  levyllä,  mm.  Tampereen  tuomiokirkossa  äänitetyllä  leyvllä.  Tänä  vuonna  saa päätöksensä  myös  Kiviniemen  vuosien  suururakka,  19  levyn  Organ Era -sarja.  Kalevi  Kiviniemelle  on  myönnetty  useita  tunnustuksia  ja  levypalkintoja  niin  Suomessa  kuin  ulkomailla.  Suomessa  hän  on  mm.  v. 2009  vastaanottanut  Säveltaiteen  valtionpalkinnon,  merkittävimmän  musiikkipalkinnon  maassamme.
Kiviniemellä  on  tänä  vuonna  harvinaisen  vilkas  vuosi  levyjulkaisujen  suhteen,  hän  julkaisee  peräti  kuusi  uutta  levyä,  samalla  tulee  täyteen  hänen  monivuotinen  suururakkansa,  19  levyn  Organ Era -sarja.  Tänä  vuonna  julkaistavien  levyjen  joukossa  on  muun muassa  Sveitsin  Sionissa  maailman  vanhimmilla  soittokuntoisilla  uruilla  äänitetty  levy  sekä  Tampereen  tuomiokirkon  uruilla  äänitetty  levy.

J.S. Bach  ja  muita  mestareita. Kalevi  Kiviniemi,  urut. 9.6. klo 19  Kangasalan kirkko

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?