Facebook: Aktiivinen havainnointi lyö laudalta välinpitämättömyyden

Ilmiantoryhmä haluaa estää turhat lemmikkikuolemat

Mari Lahtinen iloitsee aina, kun pystyy tekemään jotakin hyvää koirien eteen. Kreikkalaisella lentokentällä pari vuotta asunut Bobby-koira tuodaan pian Suomeen, mutta toistaiseksi täytyy tyytyä katsomaan sen kuvaa tabletilta.

Mari Lahtinen iloitsee aina, kun pystyy tekemään jotakin hyvää koirien eteen. Kreikkalaisella lentokentällä pari vuotta asunut Bobby-koira tuodaan pian Suomeen, mutta toistaiseksi täytyy tyytyä katsomaan sen kuvaa tabletilta.

Lemmikkikoiran kuolema on omistajaperheelle aina kova isku. Vielä ikävämmin asia jäytää, jos eläinystävän lähtö manan majoille on tyystin turha ja johtuu ulkopuolisesta ilkivallasta. Kangasalan Ruutanassa asuva Mari Lahtinen kuuli talvella, että erään tuttavan koira oli jouduttu viemään kriittisessä tilassa eläinlääkärille myrkytysepäilyn takia. Maastosta oli löytynyt ruokapallo, johon oli sotkettu jotakin ravinnoksi kelpaamatonta.

– Ruutanassa radanvarresta löytyi sitten lisää epäilyttäviä palleroita. Kun samoihin aikoihin tuli tietoa samanlaisesta ilkivallasta eri puolilta Suomea vaikka kuinka runsaasti, ajattelin perustaa sosiaaliseen mediaan Myrkyttäjät kiinni –ryhmän. Nyt siinä on jo yli 1700 jäsentä, Lahtinen kertoo.

Juuri tänä keväänä Sydän-Hämeen Lehden levikkialueellakin havaittiin epäilyttäviä muonavirityksiä luonnossa.

– Ryhmään voi ilmoittaa, jos havaitsee jotakin epäilyttävää. Samoin sinne saa informoida, paljonko on valmis maksamaan siitä, että joku ilmiantaa myrkyttämistä tai muuta vahingoittamista yrittävän henkilön. Uskomme rahan toimivan houkuttimena ilkivaltatapauksien aktiiviseen vähentämiseen. Suurin pointti on kuitenkin se, että ihmiset tarkkailisivat ympäristöään entistä tarkemmin. Sellainen voi pelastaa paitsi lemmikin, myös luonnonvaraisen eläimen tai jopa pikkulapsen hengen.

Kauneusalan maahantuontiyrityksessä myyntiedustajana työskentelevä Lahtinen on aktiivinen koiraharrastaja. Hänellä itselläänkin on kokemusta siitä, että koiralle on tarkoituksellisesti syötetty jotakin myrkyllistä.

– Se tapahtui aikoinaan Pispalassa. Koiralleni oli heitetty jotakin myrkyllistä omaan pihaan. Neljän vuorokauden tehohoidon jälkeen tuo tapaus päättyi onneksi hyvin eli lemmikki toipui, nykyään kaksi leonberginkoiraa omistava Lahtinen huokaa.

Lipeälihapullia lenkkipolulla

Rotanmyrkkyä, lipeää, nuppineuloja, lasinsiruja, ongenkoukkuja, partakoneenteriä. Julma luettelo kaikesta siitä, millä jotkut rankasti mieleltään häiriintyneet ovat koittaneet saada koiria kokemaan tuskallisen kuoleman. Vain mielikuvitus on rajana, kun paha jäytää ihmisen aivokoppaa.

– Olihan netissä joskus Myrkytetään koirat –niminen ryhmäkin. Siinä pitää hieman käyttää jo aikaakin ihan vakaalla harkinnalla, kun tunkee vaikkapa lihapulliin lipeää ja käy viemässä epäkurantiksi tehdyt makupalat lenkkipolun varteen tai koirapuiston tienoille. Hullulta tuntuu sekin, että rotanmyrkkyä saa kaupasta ostaa kuka tahansa, ja kuitenkin vaikkapa energiajuomien ostamiseen on laissa alaikäraja.

– Ei tämän FB-ryhmän kautta ole vielä saatu yhtään tihutyöläistä kiinni, mutta koko ryhmän perimmäinen tarkoitus on saada ihmiset tarkkailemaan ympäristöään hieman entistä pontevammin. Tietoisuuden lisääminen on varmasti hyödyllistä. Aiomme pian painaa aiheesta paria erilaista julistetta, Lahtinen toteaa.

Jokainen vältetty myrkytyskuolema onkin voitto paitsi koirille, myös Myrkyttäjät kiinni –ryhmäläisille. Jos yksikin teko estyy siten, että mahdollinen myrkyttäjä harkitsee vielä kerran asiaa, kun on lukenut  ilmiantopalkkioista ja tehokkaasta tarkkailusta, niin sehän on vallan hyvä.

Poliisilta ja eläinlääkäreiltä on tullut toisinaan mediaan kannanottoja, joiden mukaan myrkkyä tai teräviä esineitä tahallaan koiran syöteiksi asettaneita ei juuri ole tienoolla näkynyt. Lahtinen korostaa, että vastaus riippuu lähinnä siitä, missä ja kenelle kysymys esitetään.

– Sorin poliisilaitoksella Tampereella ei välttämättä ole jouduttu asian kanssa tekemisiin. Se ei tarkoita sitä, etteikö tätä tapahtuisi. Itse muistan lukeneeni artikkelin pääkaupunkiseudulla työskentelevästä eläinlääkäristä, joka on vuosien varrella raportoinut kymmeniä tällaisia tapauksia.

Talkoita kulkukoirien hyväksi

Lahtinen tietää, että ihmiset rakastavat draamaa. Niinpä on mahdollista sekin, että luontoon linnunruokaa tai oravien makupaloja heittelevää henkilöä saatetaan joskus epäillä suotta.

– Tällaisissa asioissa kuitenkin se on mielestäni pienempi paha kuin se, että välinpitämättömästi jätettäisiin asia täysin huomiotta. Itse olen valmis väittämään, että tuota ilkivaltaa on enemmän kuin edes tiedetään.

FB-aktiivilla on kokemusta myös erinäisistä pelastustöistä lemmikkisaralla. Hän on talkoilla käynyt avustusmatkoilla muun muassa Romaniassa ja Kreikassa. Moni kulkukoira on saanut jostakin päin Suomea uuden kodin. Kotiseudullaan Lahtinen on esimerkiksi loukuttanut karanneita koiria.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?