Taide: Jaakko Mattilan näyttely Kangasala-talon galleriassa

Voimakasta ja herkkää

Jaakko Mattilan näyttely on esillä Kangasala-talon galleriassa 7.8. asti.

Jaakko Mattilan näyttely on esillä Kangasala-talon galleriassa 7.8. asti.

Kangasala-talon galleriassa on avautunut kuvataiteilija Jaakko Mattilan yksityisnäyttely. Näyttely koostuu Mattilan tänä ja viime vuonna tehdyistä maalauksista sekä taidegrafiikasta. Kahdessa 7 -osaisessa maalaussarjassa Mattilan yhtenä lähtökohtana on sommittelun tunnetuin sääntö, kultainen leikkaus. Voimakkaat kiiltäväpintaiset alkydimaalaukset muodostavat vastakohdan näyttelyn taidegrafiikalle ja akvarelleille, joiden ilmaisu on herkempää ja hienovaraisempaa.

Mattila on yksi niistä taiteilijoista, joiden teoksia Majaoja-säätiö lahjoitti viime vuonna Kangasala-talolle. Jaakko Mattilan suurikokoinen Aalto-niminen maalaus vuodelta 2013 on pysyvästi nähtävillä Kangasala-talon ja kirjaston välisen yhdyskäytävän varrella.

Voimakkaita abstrakteja maalauksia

Jaakko Mattila (s. 1976 Oulu) opiskeli Englannissa ja valmistui vuonna 2001 kuvataiteilijaksi The Surray Institute of Art & Design University Collegesta, jossa opiskeli nelivuotisen Fine Art -tutkinnon. Vuodesta 2003 Mattila on asunut Suomessa ja työskennellyt vapaana taiteilijana.

Mattila käyttää useita tekniikoita: hän maalaa sekä öljyväreillä, teollisilla alkydimaaleilla sekä vesiväreillä, mutta tekee myös veistoksia, taidegrafiikkaa, kollaaseja sekä ympäristö- ja yhteisötaidetta. Mattila aloitti maalaamisesta, muut tekniikat ja ilmaisutavat ovat tulleet myöhemmin.

Tällä hetkellä taiteilija työskentelee sekä Tampereella että Helsingissä. Näyttelyyn ripustetut alkydimaaleilla tehdyt sarjat Mattila on maalannut Tampereella, Finlaysonin teollisuusalueella sijaitsevassa työhuoneessaan, grafiikanpaja Himmelblaun yläkerrassa.

– En luonnostele koskaan, se ei ole mun juttu. Mietin päässäni valmiiksi ja maalaan sitten suoraan. Voin kehitellä ideoita mielessäni monta vuotta. Esimerkiksi tästä kultaisesta leikkauksesta ensimmäiset ideat sain vuonna 2003 ja nämä maalaukset tein tänä vuonna liki 13 vuotta jälkeenpäin, kertoo Mattila.

Herkkiä akvarelleja ja taidegrafiikkaa

Kangasala-talon näyttelyssä esillä on myös kaksi tuoretta taidegrafiikan sarjaa. Taidegrafiikassa, kuten maalauksissakin Mattila tutkii usein painovoimaa ja valoa. Perusmuotoelementteinä ovat pallot, ympyrät, pisteet sekä kirkkaat läpikuultavat värit, jotka synnyttävät liikevaikutelmia ja jännitteitä.

– Vuodesta 2008 olen työskennellyt Grafiikanpaja Himmelblaussa, vuodessa useita viikkoja. Mun työprosessi menee päinvastoin kuin taidegraafikoilla.  Yritän saada mahdollisimman harmaata monella värillä. Tykkään negaatioista, Mattila kertoo.

Esillä myös yksi Mattilan akvarelli, joka edustaa näyttelyn herkintä ja pelkistetyintä ilmaisua.

– Ensin maalasin vain raskaammilla maaleilla. Kouluajoista oli jäänyt laveerauskammo, mutta sitten ostin Pietarista, yhdestä taidetarvikeliikkeestä akvarellisetin. Pitkään se oli käyttämättä, kunnes kerran kokeilin: tein ympyröitä, joista väri lähti liikkeelle. Paperille jäi kaunis tasainen väripinta ja hieno valuma. Tavallaan yhdestä virheestä lähti uusi suunta. Nyt olen tehnyt satoja akvarellitöitä, naurahtaa Mattila.

Kansainvälisiä näyttelyitä ja yhteistyökuvioita

Yksityisnäyttelyitä Mattila on pitänyt niin Suomessa, Englannissa kuin Japanissakin. Hänen teoksiaan on ollut esillä ryhmänäyttelyissä ja taidemessuilla useassa Euroopan maassa. Tänä vuonna jo Galleria AMA:ssa Helsingissä, London Original Print Fair – taidetapahtumassa Lontoossa sekä taidegrafiikan triennaalissa Grenchenissä, Sveitsissä.

Kesällä Mattila osallistuu ryhmänäyttelyyn Lontoon Herrick Galleryssä ryhmänäyttelyyn. Muitakin kansainvälisiä yhteistyökumppaneita on löytynyt.

– Saksalainen Galeria Arktika edustaa minua Saksassa. Myös Japanissa ollaan kiinnostuneita teoksistani. Japanilainen Scope, pohjoismaista designia myyvä lifestyle-myymälä on aloittanut taidegrafiikkani myymisen.

Jaakko Mattilan teoksia kuuluu muun muassa Sara Hildénin taidemuseon, Espoon modernin taiteen museon EMMA:n, Suomen valtion, Tampereen taidemuseo, Oulun taidemuseon kokoelmiin sekä useisiin yksityisiin taidekokoelmiin kotimaassa sekä ulkomailla.

Jaakko Mattilan näyttely Kangasala-talon galleriassa 25.5. – 7.8.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?